Jaslice i vrtići razmišljaju kako podučavati pitanja rodnog identiteta
Slučaj šestogodišnjaka koji je prestao pohađati jaslice nakon što su ga maltretirali zbog odijevanja u djevojačku odjeću. ...
Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Anketa


NALAZITE SE U
Odsječeni ste od svijeta već činjenicom da se sva usluga odvija na tom mjestu
Objavljeno: 16.08.2011. 22:09  
Što je to All-Inclusive
Što je to All-Inclusive


Sve češće se susreću reklame putničkih agencija koje nude all inclusive aranžmane prije svega za odredišta na Sredozemlju ili Karibima. Važno je znati da ne postoji službena odrednica ili neki propis što all inclusive aranžman mora sadržavati, odnosno najmanji ili najveći opseg usluge.


Neograničeno zadovoljstvo

All inclusive aranžman podrazumijeva određene usluge u hotelu u neograničenim količinama, na primjer pijenje bezalkoholnih napitaka u neograničenim količinama. Ali ipak uz neka ograničenja poput činjenice da se to odnosi samo na domaća pića. Dok su ponuđeni besplatni napici uglavnom vrlo razvodnjeni sokovi čudnog kemijskog porijekla, istisnuti sok naranče trebat će posebno platiti (obično jedan euro) kao i, u većini slučajeva, pića uzeta iz mini bara (hladnjaka) u hotelskoj sobi. Slično je i s alkoholnim napicima. U all inclusive aranžmanima obično je uračunato pivo u neograničenim količinama, te domaće vino i nekoliko vrsta domaćih žestokih pića - uglavnom rakija, vinjak ili neko lokalno piće poput mastike, uza, raki i slično. Sva strana pića treba dodatno platiti.

Različito od države do države

U all inclusive aranžmanu se također može jesti u neograničenim količinama sva ponuđena jela. Naravno, hotelska tvrtka ima svoju računicu uslužujući najjeftinija jela, ali i baveći se psihologijom gosta koji će se prvih dana pretrpavati hranom, a nakon toga jesti sve manje. Tako ćete u Turskoj uživati u izobilju povrća i lubenica, za razliku od Hrvatske u kojoj se o tako nečem može sanjati budući da se ponuda nije daleko pomakla od pommes fritesa i blitve, te u piletini dok je junetina rijetko na jelovniku. Svinjetine, uglavnom, nema. U Tunisu je daleko veća ponuda mesa i riba i uopće bolja ponuda od Turske.

Na plažama besplatno

Iako neki all inclusive hotel ima pet zvjezdica i sastavni dio je wellness centar načelno će usluge trebati dodatno, često vrlo skupo, doplatiti. Ležaljke i suncobrani na plaži kao i čamci, sandoline i pedaline bi trebali biti uračunati u cijenu all inclusive aranžmana, dakle - besplatni.

Propitati se o svemu

U putničkoj agenciji se dobro propitajte za sve uvjete putovanja, od koliko do koliko sati se uslužuju pojedini obroci, odnsno je li cjelodnevna all inclusive ponuda. U Tunisu je cijeli dan, u Hrvatskoj je vrlo siromašna između glavnih obroka, a u Turskoj i Grčkoj se može dogoditi da je nema u određenim satima.
Posebno je važno upitati jesu li u cijenu aranžmana uračunate zrakoplovne pristojbe koje mogu itekako poskupiti cijenu aranžmana.

Ne dajte se zatvoriti u hotel

I još nešto, all inclusive hoteli su zatvorenog tipa i u njih ne mogu ulaziti domaći ljudi ili gosti iz drugih hotela. Prema tome, odsječeni ste od svijeta već činjenicom da se sva usluga odvija na tom mjestu. Tome treba dodati psihološkiu činjenicu da vam je sve plaćeno pa vam se ne da izaći iz hotela i dodatno trošiti za hranu i piće. Stoga, ukoliko želite upoznati nove kulture, običaje i ljude tada izaberite hotele s klasičnom ponudom. Jesu nešto skuplji, ali ćete moći pričati i pokazivati fotografije o mjestima u kojima ste bili.  isprintaj članak