Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Svaka država ima vlastite standarde za školske obroke
Objavljeno: 19.06.2019. 20:38  
Što jedu djeca u školi u svijetu
Što jedu djeca u školi u svijetu
  • Što jedu djeca u školi u svijetu
  • Što jedu djeca u školi u svijetu
  • Što jedu djeca u školi u svijetu
  • Što jedu djeca u školi u svijetu
  • Što jedu djeca u školi u svijetu
  • Što jedu djeca u školi u svijetu
  • Što jedu djeca u školi u svijetu
  • Što jedu djeca u školi u svijetu
  • Što jedu djeca u školi u svijetu
  • Što jedu djeca u školi u svijetu

Republika Koreja, Japan, Velika Britanija,SAD, Turska, Tajland, Francuska, Finska, Rusija, Mađarska, Izrael

 

Svaka država ima vlastite standarde za školske obroke. Neke škole nude praktičnu hranu i grickalice za ručak, a neki kuhaju vrhunske obroke. Najpopularnija jela su krumpir, riža i salata od kupusa. U većini škola nude mlijeko umjesto voćnog soka. 

 

Južna Koreja

Sustav planiranja školskih obroka u Južnoj Koreji jedan je od najboljih na svijetu. Dva najveća dijela pladnja su obično za juhu i rižu. Manji dijelovi su za salate, plodove mora, povrće i voće. Mršava djeca dobivaju riblje ulje u mjernoj žlici. Popularna jela su: kimchi, sezamovo lišće punjeno rižom i pokriveno mednim umakom, juha od bundeve, palačinke sa zelenim lukom, paprom i hobotnicom te salata od krastavaca i mrkve.

 

Japan

Japanski školski ručkovi gotovo su isti kao i južnokorejski: vruća juha, riža, perad ili riba, salata i mlijeko. Učenici ne smiju donositi vlastitu hranu u školu dok ne stignu u srednju školu. U kantinama nema automata, a učenici ne jedu u kantinama već odjenu bijele ogrtače i odnesu svoje ručkove u učionice, poslužuju na radnim stolovima i tamo jedu.

 

Velika Britanija

Prženi krumpir, mrkva, rižina kašicaa, salata, voće i belgijski vafl s čokoladom. Mnoge su škole ograničene proračunom, pa se učenicima često nudi brzu hranu. Djeca je vole, a i jeftina je.

 

SAD

Školski ručak u Virginiji sastoji se od breskve, kukuruza, piletine, pizze i salate. Jela su prilično različita u američkim školama. Većinom im nude brzu hranu koju djeca doista vole: nuggetse, pomfrit, burgere. Roditelji također već doma pripreme ručak i daju im kutiju s tako pripremeljenim ručkom da ga ponesu u školu.

 

Turska

Ovo je ručak koji je za učenika pripremljen kod kuće. Raženi kruh, orasi, grožđe, jabuka, šipak i kefir. To je hrana koja pomaže povećanju učinka mozga.

 

Tajland

Na današnjem jelovniku su svinjetina u slatko-kiselom umaku, riža i puding umotan u bananino lišće.

 

Francuska

Ovo je ručak u školi na zapadu Francuske. Riba, špinat, krumpir, sir i kruh. Smatra se glavnim obrokom toga dana. Stanka za ručak traje jedan do dva sata. Učenicima je također dopušteno ići kući na ručak tijekom stanke.

 

Finska

U Finskoj vrlo ozbiljno planiraju školskie obroke. Svakom se učeniku nudi grickalice tijekom jutarnje i večernje nastave, kao i ručak. Djeca ručaju u kantini u kojoj mogu izabrati što žele od raznovrsnog izbora jela. Svaka škola nudi ručak za djecu s posebnim prehrambenim potrebama, bilo u vezi sa zdravstvenim problemima ili religijom. Ručak na slici uključuje mesne okruglice s umakom, krumpir, salatu i muesli.

 

Rusija

U Rusiji, učenici mogu imati besplatan doručak od 9 do 12 sati. Ručak nakon 12 sati se plaća. Ali nije uvijek jasno koji je obrok doručak i koji je ručak. Na primjer, ovaj obrok uključuje kobasice, heljdinu kašu i čaj.

 

Mađarska

Ovdje se djeci nude prilično obilne ručkove. Juhe sa žličnjacima, pečeni grah s piletinom i orašasti plodovi za desert.

 

Izrael

Svježe voće, granola bar, slatkiši, i sendviči.

  isprintaj članak