Pakiranje stvari za piknik u kovčeg ili naprtnjaču
Ukoliko niste pripremljeni, dragocjena prilika za odličan piknik može biti propuštena! ...
Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
"Stojim pred pacijentom i promatram ih kako dišu. Što im mogu dati?"
Objavljeno: 24.07.2020. 08:59  
Što liječnici znaju o korona virusu i liječenju nakon sedam mjeseci pandemije
Što liječnici znaju o korona virusu i liječenju nakon sedam mjeseci pandemije

Doktor Gopi Patel prisjeća se kako se nemoćno osjećao kada je njujorška bolnica Mount Sinai u ožujku bila preplavljena s pacijentima s covidom-19. Smjernice o liječenju bolesti bile su oskudne, a medicinska israživanja su se provodila prebrzo pa im se nije moglo moglo vjerovati. "Osjećali ste se vrlo bespomoćno" - rekao je dr. Patel, liječnik zaraznih bolesti u bolnici. "Stojim pred pacijentom i promatram ih kako dišu. Što im mogu dati?"

Iako još uvijek nema jednostavnog odgovora na to pitanje, mnogo se toga promijenilo u sedam mjeseci otkako je posve novi korona virus počeo širiti svijetom.

Liječnici kažu da su naučili dovoljno o visoko zaraznom virusu kako bi riješili neke ključne probleme mnogih bolesnika. Promjene bi se mogle pretvoriti u spašene živote, iako ima malo uvjerljivih podataka.

Gotovo 30 liječnika diljem svijeta, od New Orleansa preko Londona do Dubaija, rekli su za Reuters kako se osjećaju spremnije u slučaju da broj oboljelih ponovno poraste na jesen.

 

Liječnici danas imaju neka saznanja

- jasnije shvaćaju popratne pojave bolesti, poput zgrušavanja krvi i zatajenja bubrega;

- bolje razumiju kako pomoći pacijentima koji se bore da dišu;

- barataju s više informacija o tome koji lijekovi djeluju za koje vrste bolesnika;

- također koriste nova sredstva u borbi protiv korona virusa, uključujući: obećavajuće nove terapije poput plazme od osoba koje su ozdravile, antivirusnih lijekova i steroida, te razvijajući niz medicinskih istraživanja.

 

Unatoč stalnom porastu slučajeva covida-19, broj umrlih od ove bolesti opada u nekim državama.

Liječnici kažu da su više sigurni u brigu o pacijentima nego što su bili u kaotičnim prvim tjednima pandemije, kada su na raspolaganju imali vlastiti nagon. Također više ne postoji histerija o tome kako bi se zaštitilo bolničko osoblje.  

Još uvijek nema sigurnog načina liječenja od covida-19, bolesti uzrokovane korona virusom, koja često započinje kao bolest dišnog sustava, ali može se proširiti i napasti druge organe poput srca, jetre, bubrega ili središnjeg živčanog sustava. 

I dok su se medicinska znanja poboljšala, liječnici i dalje naglašavaju da je najbolji način za preživljavanje izbjegavanje zaraze u prvom redu dobrim održavanjem čistoće, prekrivanjem lica i ograničenim druženjem.

Covid-19 će vjerojatno donijeti trajne promjene u medicini i među ljudima u "osnovnim stvarima kao što su držanje međusobnog razmaka, nošenje maski i pranje ruku".

 

Učenje kroz vrijeme

Na medicinskom polju promjena može biti spora, s dugogodišnjim istraživanjima, ali postupci protiv covida-19 razvijali su se brzinom munje.

Ovaj virus posebno je uznemirio liječnike zbog mnogih i često nepredvidivih načina na koje se može iskazati. Većina zaraženih ljudi ima samo blage simptome slične gripi, ali kod nekih se može razviti teška upala pluća, moždani udar i neurološke bolesti. Liječnici kažu kako je najveći napredak do sada bio razumijevanje kako bolest može izložiti pacijente mnogo većoj opasnosti: stvaranju ugrušaka u krvi.

Nedavno su liječnici otkrili kako krvna grupa može utjecati na to kako će se tijelo odazvati na korona virus i kada treba početi primjenjivati razrjeđivač krvi.

Oko 15 posto bolesnih od covida-19 može postati dovoljno bolesni da ih se treba smjestiti u bolnicu. Znanstvenici su procijenili da bi stopa smrtnosti mogla biti čak 5 posto, ali većina ih ih smatra da će na godišnjoj razini biti ispod jedan posto. 

Najpodložnije osobe za obolijevanje od covida-19 su starije odrasle osobe i one s zdravstvenim stanjima poput bolesti srca, šećerne bolesti i pretilosti.

Mnoge bolnice izvješćuju o uspjehu s uputstvom za "prodiranje" pacijenata - smještajući ih da leže na trbuhu radi ublažavanja pritiska na pluća nadajući se da time neće biti potrebna mehanička ventilacija (respirator), za koju su mnogi liječnici rekli da je napravila više štete nego koristi.

"U početku smo morali čekati dva, tri ili čak četiri dana da dobijemo test. To je stvarno začepilo područja bolnice s covid-19 bolesnicima." - rekao je Falk iz Cedars-Sinaja.

Bolnice su priopćile kako su neki od njihovih ranih iskustava o najboljem liječenju pacijenata s covidom-19 na kraju bili u krivu. Primjer je upotreba hidroksiklorokin tableta protiv malarije.

Privukla je pozornost u ožujku, kada je američki predsjednik Donald Trump počeo javno to oglašavati. Rana izvješća pokazala su da lijek može imati koristi, a bolnice, očajne zbog toga što nemaju rješenja, počele su ga davati kritično bolesnim pacijentima. No kasniji podaci o pokusima ispričali su drugu priču, pokazujući da lijek nije učinkovit za liječenje ili sprečavanje bolesti i može čak uzrokovati štetu. Ostala klinička ispitivanja ostalih lijekova su još uvijek u tijeku.

Dr. Mangala Narasimhan, regionalna direktorica intenzivne njege u bolnici Northwell u New Yorku, podsjetila je na nesigurnost oko hidroksiklorokinina. Bolnica ga je rano počela koristiti, ali prestala je nakon objavljivanja negativnih rezultata istraživanja njegove učinkovitosti. "To je bilo jedno od naših glavnih načina liječenja u početku", rekao je Narasimhan. "Nismo imali ništa drugo."

Trumpova glasna podrška lijeku pretvorila je medicinsku raspravu u političku. To se dogodilo i u Brazilu, kada je krajnje desni predsjednik Jair Bolsonaro žestoko podržavao hidroksiklorokin. Bolnica Sírio-Libanês u São Paulu jedna je od mnogih bolnica diljem svijeta koje su ga sada prestale koristiti.

Donja pitanja u vezi s upotrebom hidroksiklorokinina naglašavaju opasnosti znanosti koja se prebrzo kreće. Bolnice se obično oslanjaju na potpuno provjerena istraživanja objavljena u uglednim medicinskim časopisima poput Lanceta i New England Journal of Medicine kako bi označili važna medicinska otkrića. Kako se pandemija razvijala, tako je nastao i broj takozvanih „prije tiskanih” studija koje nisu provjerene.

Sveučilišna bolnica u Montpellieru na jugu Francuske koristila je hidroksiklorokin na teško bolesnim pacijentima sve dok vlada nije zabranila tu tvar u svibnju.

 

Bolnice i dalje iskušavaju nove lijekove

Ali čak i ako hidroksiklorokin izgleda neučinkovito protiv covida-19, bolnice nastavljaju iskušavati nove lijekove, te s istraživanjem novih terapija. Bolesnici se prijavljuju na stotine kliničkih ispitivanja vezana uz korona virus pokrenutim u posljednja četiri mjeseca.

Mnoge su bolnice kazale da vide uspjeh s korištenjem plazme koju su davali od pacijenata koji su preboljeli covid-19 za liječenje zaraženih pacijenata.

Ljudima, koji prebole zaraznu bolest poput covida-19, uglavnom u krvi ostanu antitijela, bjelančevine koje stvara imunološki sustav tijela da bi se moglo boriti protiv virusa. Krvna komponenta koja nosi antitijela, poznata kao rekonvalescentna plazma, može se prikupiti i dati novim pacijentima.

Rani rezultati istraživanja u njujorškoj bolnici Mount Sinai otkrili su da je vjerojatnije da će se pacijenti s teškim oblikom covida-19, koji su dobili rekonvalescentnu plazmu, stabilizirati ili im treba manja potpora kisikom od ostalih sličnih bolesnika. No, rezultati drugih studija su pomiješani, a liječnici i dalje čekaju nalaze rigorozno provjerenih ispitivanja. I dostupnost plazme varira između regija.

Dr. Abdullatif al-Khal, šef odjela za zarazne bolesti u katarskoj medicinskoj korporaciji Hamad i kopredsjedavajući državnog tima za pandemiju, rekao je da je vidio kako se pacijenti oporavljaju nakon što je rano počeo koristiti doniranu plazmu.

Katar također proučava steroid poznat kao deksametazon za liječenje covida-19. No Khal je rekao da želi pričekati s objavljivanjem kliničkih podataka iza nedavnog istraživanja u Velikoj Britaniji kojom se sugerira da je steroid smanjio stopu smrti za oko trećinu među najteže bolesnim covid-19 pacijentima.

U bolesnika s teškim covidom-19, imunološki sustav može pretjerano reagirati, što izaziva moguću štetu. Steroidi su starija klasa lijekova koji suzbijaju upalni odgovor. Ali također mogu olakšati i druge virusne ili bakterijske zarze, što liječnicima olakšava njihovu upotrebu u bolnicama ili bolesnicima s ranom fazom covida-19.

Neke su zemlje, uključujući Bahrein i Ujedinjene Arapske Emirate, izvjestile da su koristile lijekove lopinavir i ritonavir, namijenjene bolesnicima s HIV-om, s određenim uspjehom. Klinička ispitivanja su, međutim, pokazala da su male koristi od njih.

Mnogi liječnici su govorili o primjeni remdesivira, jedinog do sada lijeka za koji se pokazalo da je učinkovit protiv korona virusa u rigoroznom kliničkom ispitivanju. Pokazalo se da je taj lijek, ravijen u kalifornijskoj tvrtki Gilead Sciences Inc, smanjio trajanje oporavka bolesnika oboljelih od covida-19 za približno trećinu, ali nije dokazano da povećava preživljavanje.

Remdesivir dostupan u nekoliko država, uključujući Sjedinjene Američke Države. Podaci o učinku lijeka još uvijek su rijetki.

_______________

Važna napomena:

Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnosticiranje ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak