Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Pazite kako je koji lijek pakiran
Objavljeno: 07.06.2015. 13:10  
Što možete ponijeti u zrakoplov (avion), pa i lijek
Što možete ponijeti u zrakoplov (avion), pa i lijek

Od vremena terorističkog napada u SAD ručnu se prtljagu u cijelom svijetu pretražuje puno pažljivije. Pa čujmo što oči stručnjaka prepoznaju na rendgenskom zaslonu.

 

1. Limenke s raspršivačem

Spray nije uvijek spray. Dezodoran može proći, ali ne i lak za kosu. Kontroli će na ekranu rendgena odmah prepoznati lak za kosu po čeličnim kuglicama koje se nalaze u limenci raspršivača.

 

2. Živežne namirnice

Jabuke, kao i brojni drugi prehrambeni proizvodi vidljivi su na rendgenskom zaslonu. U Europi je hrana uobičajena stvar na putovanjima. Unos prehrambenih proizvoda u SAD strogo je zabranjen. Prilikom ulasku u Ameriku sumnjive putnike njuše čak i psi tragači.

 

3. Nož

Prije terorističkog napada u SAD u ručnoj prtljazi bio je dopušten nož s oštricom dužine do deset centimetara. Sada je, kao i škarice za nokte, zabranjen u putničkoj kabini.

 

4. Oružje

Signal uzbune za oči profesionalca svakako je obris pištolja! Kontrolori ne prave nikakvu razliku između pravog vatrenog oružja, plinskog pištolja ili bezazlenog kolta za igru. Svi takvi predmeti preuzima se na čuvanje prije leta i vraća putnicima poslije slijetanja.

 

5. Električni uređaji

Među tolikim vodovima malih računala, radio aparata, walkmena može biti skrivena i eksplozivna naprava. Zbog toga ove uređaje ponekad službe sigurnosti uključuju kako bi provjerili rade li. Ako su baterije prazne, uređaj se stavlja pod usisavač i u brzom se postupku ispituje moguće postojanje tragova eksploziva.

 

6. Lako zapaljivo

Benzin za upaljače, šibice i prskalice, kartuše s plinom za kamp pribor i druge lako zapaljive tvari nisu dozvoljene niti u ručnoj, a niti u putnoj prtljazi. I spremnici pod visokim tlakom, kao npr. patrone s ugljičnom kiselinom za pripravu mineralne vode postaju plijen sigurnosnih službenika.

 

7. Lijekovi

Lijekove, osim najnužnijeg koji ćete ponijeti u putničku kabinu, dovoljno je staviti u prtljagu koju predajete prilikom prijave na let. Ukoliko je lijek o tekućem lijeku obavezno ponesite liječnikovu potvrbu sa sobom.

 

Ukoliko letite za Izreal morate čak otvarati svaku pojedinu tubu paste za zube, svaku kemijsku olovku i slično.

  isprintaj članak