Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Mala škola turizma
Kod pretakanja vina se u prvom redu želi odvojiti talog
Objavljeno: 29.11.2017. 09:12  
Što znači dekantiranje vina
Što znači dekantiranje vina

Kod pretakanja vina se u prvom redu želi odvojiti talog (mutna tvar na dnu) od vina pažljivim prelijevanjem u staklenu trbušastu bocu, pri čemu od velike pomoći može biti svijeća. Ona odozdo osvjetljava bocu i pomaže da se vidi kad talog zaluta do grla boce. Tada treba stati tako da talog ostane u boci.

Drugo što se želi postići je prozračivanje: pomoću djelovanja kisika sve se arome mogu optimalno razviti. Za zrela vina, koja su godinama bila zatvorena, to znači ponovno oživljavanje, a mlađim vinima je omogućen razvoj u kratkom vremenu.

Izdašna bijela vina se također dekantira. Tako se u prvoj fazi bijelo vino optimalno opskrbi kisikom, a u drugoj se osjetljive vinske čestice kroz manju površinu bistre.

Kod crvenih i bijelih vina se, ovisno o strukturi tanina, udjelu ekstrakata i alkohola i po starosti, određuje različito trajanje dekantiranja. 

  isprintaj članak