Ljudi koji jedu zdravo bace najviše hrane
Trebate se naučiti mudrom kupovanju samo potrebne količine hrane, pripremanju hrane i razlikovanju od oštećene, ali još uvijek jestive hrane, i stvarno pokvaren ...
Libija, Gadafi, Tito i Jugoslavija
Jeste li znali da je Tito bio prvi državnik iz nearapskog svijeta koji je posjetio Libiju i da se njegova slika nalazila u svim Gadafijevim rezidencijama? ...
Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Mala škola turizma
Kod pretakanja vina se u prvom redu želi odvojiti talog
Objavljeno: 29.11.2017. 09:12  
Što znači dekantiranje vina
Što znači dekantiranje vina

Kod pretakanja vina se u prvom redu želi odvojiti talog (mutna tvar na dnu) od vina pažljivim prelijevanjem u staklenu trbušastu bocu, pri čemu od velike pomoći može biti svijeća. Ona odozdo osvjetljava bocu i pomaže da se vidi kad talog zaluta do grla boce. Tada treba stati tako da talog ostane u boci.

Drugo što se želi postići je prozračivanje: pomoću djelovanja kisika sve se arome mogu optimalno razviti. Za zrela vina, koja su godinama bila zatvorena, to znači ponovno oživljavanje, a mlađim vinima je omogućen razvoj u kratkom vremenu.

Izdašna bijela vina se također dekantira. Tako se u prvoj fazi bijelo vino optimalno opskrbi kisikom, a u drugoj se osjetljive vinske čestice kroz manju površinu bistre.

Kod crvenih i bijelih vina se, ovisno o strukturi tanina, udjelu ekstrakata i alkohola i po starosti, određuje različito trajanje dekantiranja. 

  isprintaj članak