Trnje – prostor i ljudi
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi. ...
Trebaju li muškarci častiti prilikom prvog spoja
Vječno je pitanje trebaju li muškarci častiti prilikom prvoga izlaska s nekom djevojkom (ženom). ...
Svjetski dan tune - bitne vrste koja zaslužuje to priznanje
Ribolov tune na Tihom oceanu nedvojbeno najbolji i najodrživiji na svijetu ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Nose nas desetljećima kroz život, a gotovo nikad se ne bune
Objavljeno: 07.04.2014. 17:32  
Stopala
Stopala

Čovjek ih gotovo nikada ne vidi, a oni su ipak uvijek tu. Oni smrde ako dolaze iz loše obuće i ne daju se uvijek odvojiti od njih. Oni nas nose desetljećima kroz život, pritom se rijetko bune i to iako smo ih cijelu godinu zatvorili.

 

U njima se skriva više od mišića i kostiju

Stopala. Iako ih se većinom ignorira, ipak su oni, što je smiješno, uvijek na vrh jezika: "Živimo na visokoj nozi", "od straha nam se noge zalede", imati "jednu nogu na vratima" ili "ležati nekome uz noge" (osim kad smrde). I samo jedanput u godini (da, ljeti) dolazimo na ideju da ih dobro ispoliramo. Zbog golih stopala na plaži ili u sandalama. Previše rijetko, ipak tamo gdje bez njih "ne ide". I: U njima se skriva više od mišića i kostiju. Tvrde barem fetišisti stopala, ali i psiholozi.

 

Više muškaraca pada na ženska stopala nego što se vjeruje

Nožni prsti. Igre. U nekim krugovima stopalo se seksualizira. To bi trebalo značiti da stopalo postaje objekt želje i erotike. Tako na primjer više muškaraca pada na ženska stopala nego što se vjeruje. Neki su gotovo fiksirani na njih. Kao možda basist u New Yorku (ime je poznato redakciji), jer je lud za tim da svim ženama ovog svijeta pruži masažu stopala. To ide ovako. "Kako se zoveš?". "Berta." Tri sata kasnije: "Mogu li ti masirati stopala?" "???" Iskreno: Dok drugi tipovi žele druge hvatati za odjeću, neko drugi kao on želi tvoja stopala. Very strange. Kako bilo izgleda na golo žensko stopalo inspirira poneke muškarce. A zašto?  Jer stopalo navodno predstavlja simbol falusa. Tvrde barem stručnjaci psihologije - čvrstih dokaza za to ipak nema.

 

Feet ness

Kako god mu bilo one će vas garantirano nositi još miljama daleko ako ih održavaš cijelu godinu. I dobro njeguješ. I tako će ona biti u trendu: češće podići noge i barem jedanput tjedno osvježiti dobrom kupkom. Priušti si to kao i blage masaže stopala: đonove uredno izmasirati (s malo kreme ide bolje), nožne prste pojedinačno masirati i mazećim pokretima prelaziti preko leđa stopala i uz nogu. I, što je sasvim važno: tjedna njega stopala.

 

Prva pomoć - savjeti

Znojna stopala 

Prste dalje od plastične obuće - zgrabi radije kožnu obuću. Ali nikada ne ulazi u njih golog stopala (naročito u tenisicama). Nosi samo vunene čarape (nikakva plastična vlakna). I puder za stopala (usisava znoj) i dezodoransi (sprječava stvaranje bakterija) mogu pomoći.

Gljivice na stopalima 

Kod svrbeža i crvenjenja odmah liječniku. I preventiva: U kupkama/saunama nositi papuče; stopala uvijek dobro osušiti; koristiti kremu protiv gljivica stopala.

Suha ispucana stopala 

Suha ispucala stopala postat će opet meka kao maslac, ako prije spavanja dobro utrljate kremu i preko noće navučete preko toga vunene čarape.

Meki lomljivi nokti

Utrljaj češće malo maslinovog ulja - to će ih očvrsnuti i postat će otporni.

 

Rožasta koža & tako

1) 10-min. kupka za stopala            

Uroni stopala u zdjelu tople vode. Nakon toga će se rožasta koža zaista tako lako ukloniti. Malo dodataka za kupku osvježit će ponovo umorna stopala: sol za kupku kao i ružmarin pospješuju prokrljvenost; lavanda osvježava. 

2) Trljanje

Oprezno kružnim pokretima (u vodi) ukloniti rožastu kožu s plovućcem (šupljikavi kamen) ili specijalnom turpijom. Strugalicu rožaste kože koristiti samo u teškim slučajevima i na isušenim stopalima (opasnost od ozljeđivanja). Možeš koristiti i ljuštilicu. Nakon toga masirati kremom za stopala. Nokte nožnih prstiju nikada ne rezati u krug, uvijek pravo. Inače mogu urasti u kožu. Idealan oblik: vrh nokta slijedi oblik ležišta nokta. Rubni kutovi noktiju mogu se kasnije zaokružiti turpijicom. 

3) Štipanje noktiju

Prljave rubove ispod noktiju oprezno ukloniti drvenim štapićima.

 

Fini rad

1) Koža noktiju

Još dok je koža meka oprezno s "konjskim stopalom" ili ružinim drvenim štapićima povući kožicu nokta unazad. Ne smije se koristiti nikakav metalni alat ili jednostavno odrezati, jer bi se inače moglo upaliti ležište nokta. Uklonjivač kožice nokta ne koristiti često (djeluje agresivno).            

2) Turpijanje

Koristi samo turpijice s pješčanim ili kristalnim listićem kako bi se izbjeglo cijepanje noktiju. Uvijek turpijati samo u jednom smjeru, od izvana prema unutra. Inače bi mogli puknuti nokti. Neravnine možeš izravnati pomoću turpijice za ravnanje. Savjet za turpiju za veoma meke nokte: ostaviti stari lak za nokte, to ih čini otpornijim na lomljenje.        

3) Lakiranje

Da bi se lak održao trebate osušiti nokte i očistiti od masnoće. Prste odvojiti s pjenastim jastučićima. Providni lak štiti od boja. I pomaže da lak duže traje. Boju nanositi od sredine prema vani, bočno ostaviti slobodne uske trake. Savjet: Svijetle boje produljuju optičke, tamni skraćuju.

 

Što odaje tvoj veliki nožni palac

1. Uravnotežen

Veliki palac tvori s ostalim ravnomjernu dijagonalu: Ti si potpuno uravnotežen, zadovoljan većinom i sobom i svijetom. Tolerantan, otvoren za novine i mega-diplomatski: o problemima se diskutira u miru.

 

2. Predug palac

Kao stari optimist lebdiš uglavnom na sedmom nebu. Rado prilaziš ljudima, telefoniraš satima i govoriš o svemu i ničemu - pravi talent za komunikaciju. Ili možda mali brbljavac?

 

3. Kratak palac

Stotinu ideja istovremeno svesti pod isti šešir? Nema problema za tebe: Još dok s oduševljenjem prilaziš nekom predmetu, već si u mislima kod slijedećeg. Pritom potratiš vrijeme, ali onda ipak...

 

4. Razmak između velikog prsta i ostalih

Prije nego se nekom stvarno otvoriš, detaljno ga pogledaš pod lupom. Osjećaje pokazuješ veoma rijetko. Kao introvertiran romantičar često živiš u svom vlastitom svijetu.

 

5. Lagano četvrtasti prst

Sigurno znaš što želiš - i to i ostvariš. Diplomacija nije tvoja jača strana: Stalno ispod struje, ne stavljaš si list ispred usta (bez dlake na jeziku, što na umu to na drumu i sl.) - ali čovjek točno zna na čemu je s tobom.

 

 

  isprintaj članak