Čuda spolnosti
Muški fetus ima sposobnost erekcije dok je majka u zadnjem tromjesečju trudnoće. ...
Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Anketa


Subotina po starinski dočarava zvukove, okuse, mirise i glazbu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće
Objavljeno: 05.09.2018. 13:18  
Subotina u Buzetu od 7. – 9. rujna 2018.
Subotina u Buzetu od 7. – 9. rujna 2018.
  • Subotina u Buzetu od 7. – 9. rujna 2018.
  • Subotina u Buzetu od 7. – 9. rujna 2018.
  • Subotina u Buzetu od 7. – 9. rujna 2018.

Subotina je ove godine dobila posebno priznanje s obzirom da je uvrštena među 20 najboljih tradicijskih festivala u Europi prema preporuci britanskog The Guardiana.

 

U petak 7. rujna u 21,30 sati na Trgu Fontana održat će se rock festival na kojem nastupaju "Gužva u 16-ercu" iz Osijeka, "Jonathan" iz Rijeke i "Krešo i kisele kiše", također iz Rijeke.

 

U subotu u 19,30 sati na Trgu Fontana započinje priprema divovske fritade od 2018. jaja i desetak kilograma tartufa koja je ujedno prva gastro manifestacija u sezoni istarskog bijelog tartufa. U 20,00 sati slijedi otvaranje interaktivne izložbe u Klubu mladih BUM pod nazivom "Ostaješ?".

 

Zabavni program kreće u 21 sat nastupom pjevača Malog velikog mikrofona, a nakon njih nastupit će Mauro Staraj & La Banda te grupa Vigor, a najavljen je i vatromet. 

 

Središnji vikend u Buzetu tradicionalno se zatvara u nedjelju Subotinom po starinski koja dočarava zvukove, okuse, mirise i glazbu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Nedjeljni samanj započinje točno u podne, svečanim kampelanjem, podizanjem zastave Subotine po starinski i mimohodom stoljetne sokolske limene glazbe te kostimiranih likova. Posjetitelji će moći uživati u okusima i mirisima domaćih proizvoda, brojnim oštarijama, starim obrtima i butegama, moći će kušati svježe ispečeni kruh iz stare gradske pekare, poslati kartolinu iz poštanskog ureda, a po ulicama i trgovima zabavljat će ih gunjci, harmonikaši, kantaduri, žongleri, pantomimičari, akrobati, ulični svirači. Gradom će šetati kostimirane dame i gospoda, polaznici male školice, picaferaj, škovacin, puštin, notajo, pluvan, kao i znameniti Buzećani Conte Agapito, učiteljica Tereza Goldmajer te babica Nina. 

 

Kako je Subotina nekada davno bila Samanj od biska, moći će se nabaviti bisk - ljepilo proizvedeno od imele koje se koristilo za zamke nazvane biskade, a posjetitelji će moći vidjeti i cijeli postupak pripreme biska.

 

Buzetski obrtnici predstavit će i bendimu, mastit će grojze i praviti mošt. Srednja škola uključit će se sa svojom špecijerijom - ljekarnom ljekovitog bilja, a Glazbeno društvo organizira i skupinu djece koja će kao Mikini kantaduri učiti stare brojalice te dječje pjesmice i uspavanke. Subotina po starinski će ove godine imati i svoje pivo pod nazivom "Mašimova bira" koje proizvodi jedna mala buzetska craft pivovara. Cjelokupna Subotina ove je godine ekološki prihvatljiva s obzirom da je sav promotivni materijal otisnut na FSC papiru, a svi će ugostitelji svoja jela i pića nuditi u ekološkom asortimanu izrađenim od drva i šećerne repe.

  isprintaj članak