Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na prevare s korona virusom
WHO ističe da sve adrese WHO e-pošte završavaju s @ who.int. Slični pošiljatelji kao što su @ who.com, @ who.org ili @ who-safety.org nisu iz WHO-a. ...
Podstrek za bolju prehranu prilikom kupovine
Skrivene kalorijske zamke, masni zalogaji, zaslađena pića - supermarket je prepun nezdrave prehrane. Mnogi se potrošači pitaju: „Što još danas jesti sigurno?“ ...
Dubrovački hotel Kazbek prvi je hrvatski hotel koji se priključio svjetskoj cage-free inicijativi
Najveća politička kampanja za životinje iskorištavane u industriji hrane - europska građanska inicijativa Okončajmo doba kaveza čiji je krajnji cilj zabrana kav ...
Anketa


Subotina po starinski dočarava zvukove, okuse, mirise i glazbu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće
Objavljeno: 05.09.2018. 13:18  
Subotina u Buzetu od 7. – 9. rujna 2018.
Subotina u Buzetu od 7. – 9. rujna 2018.
  • Subotina u Buzetu od 7. – 9. rujna 2018.
  • Subotina u Buzetu od 7. – 9. rujna 2018.
  • Subotina u Buzetu od 7. – 9. rujna 2018.

Subotina je ove godine dobila posebno priznanje s obzirom da je uvrštena među 20 najboljih tradicijskih festivala u Europi prema preporuci britanskog The Guardiana.

 

U petak 7. rujna u 21,30 sati na Trgu Fontana održat će se rock festival na kojem nastupaju "Gužva u 16-ercu" iz Osijeka, "Jonathan" iz Rijeke i "Krešo i kisele kiše", također iz Rijeke.

 

U subotu u 19,30 sati na Trgu Fontana započinje priprema divovske fritade od 2018. jaja i desetak kilograma tartufa koja je ujedno prva gastro manifestacija u sezoni istarskog bijelog tartufa. U 20,00 sati slijedi otvaranje interaktivne izložbe u Klubu mladih BUM pod nazivom "Ostaješ?".

 

Zabavni program kreće u 21 sat nastupom pjevača Malog velikog mikrofona, a nakon njih nastupit će Mauro Staraj & La Banda te grupa Vigor, a najavljen je i vatromet. 

 

Središnji vikend u Buzetu tradicionalno se zatvara u nedjelju Subotinom po starinski koja dočarava zvukove, okuse, mirise i glazbu na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Nedjeljni samanj započinje točno u podne, svečanim kampelanjem, podizanjem zastave Subotine po starinski i mimohodom stoljetne sokolske limene glazbe te kostimiranih likova. Posjetitelji će moći uživati u okusima i mirisima domaćih proizvoda, brojnim oštarijama, starim obrtima i butegama, moći će kušati svježe ispečeni kruh iz stare gradske pekare, poslati kartolinu iz poštanskog ureda, a po ulicama i trgovima zabavljat će ih gunjci, harmonikaši, kantaduri, žongleri, pantomimičari, akrobati, ulični svirači. Gradom će šetati kostimirane dame i gospoda, polaznici male školice, picaferaj, škovacin, puštin, notajo, pluvan, kao i znameniti Buzećani Conte Agapito, učiteljica Tereza Goldmajer te babica Nina. 

 

Kako je Subotina nekada davno bila Samanj od biska, moći će se nabaviti bisk - ljepilo proizvedeno od imele koje se koristilo za zamke nazvane biskade, a posjetitelji će moći vidjeti i cijeli postupak pripreme biska.

 

Buzetski obrtnici predstavit će i bendimu, mastit će grojze i praviti mošt. Srednja škola uključit će se sa svojom špecijerijom - ljekarnom ljekovitog bilja, a Glazbeno društvo organizira i skupinu djece koja će kao Mikini kantaduri učiti stare brojalice te dječje pjesmice i uspavanke. Subotina po starinski će ove godine imati i svoje pivo pod nazivom "Mašimova bira" koje proizvodi jedna mala buzetska craft pivovara. Cjelokupna Subotina ove je godine ekološki prihvatljiva s obzirom da je sav promotivni materijal otisnut na FSC papiru, a svi će ugostitelji svoja jela i pića nuditi u ekološkom asortimanu izrađenim od drva i šećerne repe.

  isprintaj članak