Prodaja kineskih 5G pametnih telefona trebala bi doseći 140 milijuna komada 2020. godine
Kineska prodaja 5G pametnih telefona u srpnju iznosila je blizu 14 milijuna komada, što je 239 posto više u odnosu na siječanj ...
Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vinari i vinarstvo
Slovenija ima dva mjeseca za žalbu
Objavljeno: 10.09.2020. 00:11  
Sud EU odbacio tužbu Slovenije: Teran ostaje na hrvatskim etiketama vina
Sud EU odbacio tužbu Slovenije: Teran ostaje na hrvatskim etiketama vina

U Luksemburgu je Opći sud EU odbio tužbu Slovenije protiv Europske komisije zbog odobrenja iznimke od upotrebe imena teran na etiketi hrvatskih vina. Izuzeće dodijeljeno Hrvatskoj u 2017. godini tako će se i dalje primjenjivati.

Sud je tako potvrdio iznimku za Hrvatsku, ali presuda ne utječe na zaštitu slovenskog terana u EU. 

Slovenija nije zadovoljna odlukom Suda EU u slučaju Teran i žali se zbog nje. Presuda, koja nije pravomoćna, sada će biti detaljno ispitana zatim će se donijeti odluka o daljnjim koracima, navedeno je u priopćenju Ministarstva poljoprivrede Slovenije. Slovenija ima dva mjeseca da uloži žalbu na odluku suda.

Kao odgovor na odluku suda, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i hrane Slovenije podsjetilo je da pravna stečevina EU predviđa opću zabranu označavanja vina sortom grožđa koja sadrži naslov zaštićene oznake izvornosti. Svrha je ove zabrane posebno spriječiti zavaravanje potrošača i osigurati pošteno tržišno natjecanje na tržištu EU-a. Zakonodavstvo dopušta povjerenstvu, pod određenim uvjetima, da odobri iznimku od ove zabrane – piše Delo.

 

Borba za teran

U Općem sudu Eu objasnili su da nakon današnje sudske odluke ostaje na snazi ​​izuzetak označavanja hrvatskog vina imenom sorte teran, pod uvjetom da su imena Hrvatska Istra i Teran u istom vidnom polju i da je riječ teran napisana manjim slovima od Hrvatske Istre. 

  isprintaj članak