Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Zdravlje na tanjuru
Objavljeno: 29.05.2021. 08:38  
Sultanova delikatesa
Sultanova delikatesa

Sultanova delikatesa

 

Potrebno:

1 kg patlidžana

4 glavice luka (grubo narezanog)

20 dag maslaca

1 kg mesa za gulaš govedine ili janjetine (narezano na podjednako velike komadiće)

sol (jadranska morska)

papar iz mlinca 

4 mesnate rajčice (blanširanih, oguljenih i narezanih na male komadiće) 

2 lovorova lista

¾ l vode

10 dag brašna 

3/8 l mlijeka

10 dag naribanog parmezana

Po potrebi kim (kumina) i mješavine začina za mljeveno meso

 

Priprema:

Patlidžane nekoliko puta izbosti vilicom i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C dok ne omekšaju, a zatim ih oguliti i narezati na male komadiće.

Nasjeckani luk popržite na maslacu dok ne postane staklast. Meso za gulaš začinite solju i paprom i dodajte k luku. Nakon otprilike 10 minuta prženja dodajte komade rajčice i lovorov list. Sve zajedno polijte vodom i pokriveno pirjajte oko 1 sat, zatim po ukusu dodajte kim i začinske mješavine za mljeveno meso.

Iz brašna, maslaca i mlijeka pripremite bešamel umak: za to upotrijebite ostatak maslaca na kojemu svjetlo prepržite brašno, prelijte s mlijekom te kuhajte oko 5 minuta stalno mješajući i na kraju popaprite i posolite.

Komade patlidžana pomiješajte s bešamel umakom, k tome dodajte parmezan i sve još jednom začinite solju i paprom.

Delikatesno mesno jelo rasporediti po patlidžanima u bešamel umaku sa začinima i preliti s ostatkom vrućeg umaka.

 

Savjet: 

Ukoliko želite da ovo jelo ima manje kalorija, upotrijebite manje maslaca, a bešamel umak napravite na bazi hladnog jogurta umjesto na mlijeku. Za to vam treba 20 dag jogurta, sok jednog limuna, 1 vezica nasjeckanog peršina, sol i papar - sve pomiješajte. Jogurtni umak rasporedite po jelu žlicom. Komadići patlidžana se može i samo umiješati u hladni jogurtni umak.

 

Sultanova delikatesa

Za zdravstveno osvještene: 1 046 kcal/4 385 kJ

67 g masti* 11 g balastnih tvari* 302 mg kolesterola

Kod visokog krvnog tlaka: 2,5 g kuhinjske soli* 71 g bjelančevina

Za dijabetičare: 39 g ugljikohidrata* 3,3 BE

 

Dobro je znati:

Patlidžan može pomoći u sprečavanju nastanka osteoporoze, ublažiti simptome anemije, poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sustava, održava probavni sustav, potiče mršavljenje, pomaže kontroli šećerne bolesti i smanjuje razinu napetosti.


  isprintaj članak