Ricci Guarnaccio prebacuje odlazak u Australiju na rujan ili listopad
Ricci Guarnaccio, bivša zvijezda Geordie Shorea, otkrio je da je koronavirus sabotirao njegove planove za preseljenje u Australiju. ...
Pandemija prijeti glađu u zemljama koje se oslanjaju na uvoz
Pandemija koronavirusa prijeti da će dovesti do nestašice hrane stotinama milijuna ljudi, posebno u Africi, upozorili su jučer Ujedinjeni narodi. ...
Samo do 1560. godine ubijeno je oko 15 milijuna ljudi
Papa Aleksandar VI. izdao je nekoliko papinskih bula u kojima se otvoreno zagovara i opravdava porobljavanje domorodačkih naroda Kariba i Amerike, sve to u kori ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ribolov
Ribolov na pastrvskog grgeča je za Amerikance ravan basebolu
Objavljeno: 27.01.2014. 21:01  
Super bass za pastrvskog grgeča
Super bass za pastrvskog grgeča

Pastrvski grgeč, malousti i velikousti, postao je posljednjih desetak godina veoma cijenjena sportska riba i u Europi. U Sjedinjenim Američkim Državama, to je, kada je sportski ribolov u pitanju, svakako za tamošnje ribolovce riba broj jedan. Ako se može uspoređivati ribolov na ovu vrstu ribe s drugim sportovima, onda je za Amerikance to ravno njihovom basebolu ili američkom nogometu, dok su druge vrste (discpline) ribolova za njih u odnosu s europskim nogometom. A ako je za europljane naš nogomet na prvom mjestu, onda je to u ribolovnom pogledu lov ribe udicom na plovak, a tek posljednjih godina toj se disciplini uspješno približava i popularnost ribolova na bassa – pastrvskog grgeča, pogotovo kod ribolovaca koji love umjetnim mamcima – spin tehnikom.


Napisao: Siniša Slavinić, fotografija: arhiva Ribiča i riba


U Americi ribolov na bassa je više od sporta. Njemu je posvećena kompletna industrija ribolovnog pribora, cijeli kampovi s jezerima namijenjeni su samo ribolovu na tu vrstu, a razni pro i amaterski bass turniri pobjednicima nose milijunske dolarske nagrade. Uostalom, upravo zbog toga i CIPS-a odnosno FIPSed je prije nekoliko godina pokrenuo svjetska prvenstva u ribolovu bassa iz čamca. U Hrvatskoj, bass se lovi, gotovo isključivo s obale, uglavnom spin tehnikom

Posebna priča je vođenje svjetskih lista s ulovima kapitalnih primjeraka ove vrste ribe. Zadnjih 15-ak godina, saznanja o kapitalnim primjercima ove vrste ribe imaju i hrvatski ribolovci.

 

Riba uvezena za ribnjake

Pastrvski grgeč je u Europu unijet početkom prošlog stoljeća zbog uzgoja u ribnjacima. Pascal Durantel u svom priručniku za ribolov (Pariz, 1992.) spominje 1902. kao godinu prvih unosa pastrvskog grgeča u Europu, a 1950. kao vrijeme kada je ova vrsta zaživjela u europskim vodama. Tako danas ove ribe nema gdje nema. Može je se pronaći u svim europskim vodama. Ima je u Maroku, Keniji, južnoj Africi, na krajnjem obodu Europe, Španjolskoj, Portugalu, Cipru itd…

 

“Ulovi pa pusti”

U Hrvatskoj, kao i ostale vrste uvezenih riba, nepažnjom je unijet u otvorene i zatvorene nizinske vode. No, nije se tako brzo proširio. Odnosno, tamo gdje i je, ne kontorliranim ribolovom, na sve i svašta, pogotovo kada se ova riba “gnijezdi” na jajima, je uništen. Srećom, posljednjih godina, sve je više ribolovaca kod nas koji ga cijene i primjenjuju u ribolovu filozofiju ulovi i pusti. Uz to, počela su se i organizirati natjecanja, ciljano, samo na ovu vrstu ribe. Kao vode na kojima kod nas bassa ima ubrajaju se brojne podravske šljunčare, pa i koprivnička Šoderica, jezero Sekuline, te posebice jezero Trakošćan i Borovik.

Inače, pastrvski grgeč uopće nije pastrvska riba, već spada u veliku prorodicu sunčara. Naraste i preko 10 kg težine, iako se kod nas ne love primjerci veći od 5 kg. U pravilu love se komadi do kilogram težine i manji.

Na žalost, podataka o europskim kapitalnim ulovima nema previše. Amerikanci, naravno, tu imaju najpouzdanije i najstarije podatke. U The Complete Book of Fishing (London, 1977.) kao američki rekord, kada je malousti bass u pitanju navodi se riba teška 5,5 kg, ulovljena 1969. u Dale Hollow jezeru (Kentucky). IGFA, međunarodna organizacija, koja prati svjetske veleulove ostvarene na sportski način u svijetu, kao svjetski rekord priznaje upravo taj ulov, ostvaren 24. travnja 1969. John Gorman.

Rekordni velikousti bass u SAD je ulovljen još 1932. u Georgiji, Radi se o primjerku teškom 10,09 kg.

U Srbiji, koliko nam je poznato, još uvijek rekord drži velikousti pastrvski grgeč težak 2,25 kg (51 cm), ulov Dragana Davidovića, ostvaren još 2000. Francuski naj bass je težak 7,47 kg, a Talijanski 3,79 kg.

Hrvatski rekord drži Sakib Zenkić, koji je 1997. na jezeru Sekuline ulovio bassa od 3,77 kg. Prošle godine, 2007. u jezeru Borovik, ulovljen je drugi naj bass Hrvatske. Riječ je o primjerku teškom 2,90 kg (55,3 cm), kojeg je na svoju, jedinstvenu u svijetu, kreaciju površinskog popera (vrsta varalice) Bumble Lure, ublinkao Branimir Kalinić. Treći CRO naj bass je težak 2,62 kg, a ulovio ga je 1996. u jezeru Sekuline, Zlatko Vargić.

 

Spin tehnika je najbolji izbor

Iako je pastrvski grgeč riba koja se može uspješno loviti i prirodnim mamcima (na kedere, manje žabe i sl.), te mušičarskim priborom, drži se da je najsportskija tehnika za njegov ribolov – spin tehnika. Dakle, blinkanje, varaličarenje ili kako se već ne zove taj vid ribolova u pokretu. Z atakav ribolov potreban je prut dužine do 2,7 m, težine bacanja do 30 grama, kotur bržeg prijenosa, te najlon ili upredenica tanjeg promjera (do 0,20 mm). Od varalica najučinkovitiji su razni silikonci, imitacije crva , žaba i sl., te površinski vobleri, poperi i sl.


  isprintaj članak