Bosch i Mercedes-Benz pokreću pilot-projekt za uslugu automatiziranog prijevoza u San Joseu
Automatizirana vozila S-klase opremljena Boschevim i Mercedes-Benzovim sustavom vožnje i softverom pružaju uslugu prijevoza između zapadnog San Josea i središta ...
U kojoj zemlji pršti od orgazma?
Sve vrvi trgovinama seksi igračkama, raznim spolno poticajnim materijalima, pornografskim filmovima i slično. ...
Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Mala škola turizma
Svako je radno mjesto prava galerija ljudskih likova
Objavljeno: 12.02.2014. 15:44  
Suradnici na poslu
Suradnici na poslu


Na radnom se mjestu susrećemo s vrlo različitim ljudima s kojima provodimo veći dio dana i s kojima je ponekad teško razgovarati. Možda će vam pomoći ako na vrijeme prepoznate pojedini tip svojih suradnika i utvrdite način na koji ćete izbjeći one karakteristike njihove naravi i ophođenja koje su vam najneugodnije.

Svako je radno mjesto prava galerija ljudskih likova od kojih svaki ima svoj karakter, temperament i navike. Bilo da je riječ o trgovini s tri prodavača ili o uredu u kojem radi petnaest ili više ljudi, posvuda se nalazimo u dodiru jedni s drugima, a pritom nam izvjestan oprez u međusobnim odnosima neće biti naodmet.

 

Uvijek bolestan

Kroz vrata ulazi s patničkim izrazom na licu, kao da želi svima i bez riječi reći neka ga toga dana poštede jer ionako vlastitih boli ima i previše. Ladice pisaćeg stola takvoga čovjeka često nalikuju malenim priručnim ljekarnama u kojima možete pronaći sve - od tableta protiv bolova do kapljica protiv prehlade, pa čak se i poneki leksikon o bolestima ondje može pronaći. Tako se ovakav tip suradnika poput magle vuče uredom cijela dva dana, nemoćan da učini bilo što. Potom ga trećeg dana ujutro uopće nema na radnome mjestu, da bi kasnije istoga dana stigla obavijest da je zaista bolestan i da uzima deset dana bolovanja. Ne, ne, ništa ozbiljno, govori malaksalim glasom, ali liječnik mi je rekao da i prehladu i virusna oboljenja ne valja shvaćati površno jer i ona mogu imati teške posljedice.

Savjet:

Nikada se pretjerano ne žrtvujte za druge. Umjesto odsutnog bolesnog kolege ili kolegice učinite samo ono najnužnije, ono što može prouzročiti nepopravljivu štetu, dok gomila neobavljenog posla može pričekati da se odsutni kolega vrati s bolovanja. Sljedećeg će puta sigurno temeljito promisliti hoće li i koliko dugo biti odsutan.

 

(Ne)osjetljivi

Telefonske se žice pregrijavaju, računalo se pokvarilo, stranke dolaze i odlaze kao po tekućoj vrpci, ali ga to ipak ne izbacuje iz takta. Za njega je najvažnije da razgovara s kolegom čiji je brak upravo u krizi ili, pak, da pozorno sasluša planove o vjenčanju mlađe kolegice koju je uhvatila trema. Ured ili kutak u kojem se nalazi njegov radni prostor ukrašen je fotografijama njegove obitelji i kućnog ljubimca, suvenirima koje je donio s ljetovanja u inozemstvu. Oko njega se uvijek događa nešto ugodno.

Savjet:

S njime uvijek budite u dobrim odnosima jer je u sivilu i napetosti radne svakidašnjice pravi zračak sunca. I, najvažnije - često je iznimno dobro obaviješten o zbivanjima u pozadini, iza kulisa. Ne počinite samo jednu pogrešku - ne izaberite svoj radni stol u njegovoj blizini jer za radnoga vremena, naposljetku, nešto ipak treba i učiniti...

 

Uredski štakor

“Mora li to baš tako izgledati?” Tim će stereotipnim pitanjem suradnica primiti svakoga koji će biti dovoljno drzak da je zamoli za pomoć. Nakon dvadesetogodišnjeg prokušanog uredskog sustava rada nestaje za hermetički zatvorenim vratima svog ureda i s olakšanjem se zagleda pred sebe. Najviše se boji da će doći do smjene na upravljačkom vrhu jer bi to sa sobom moglo donijeti i promjene, pa čak i - kakav užas! - kritike.

Savjet:

Zbog neljubaznosti ovo je nekolegijalno biće tijekom godina oko sebe rastjeralo sve suradnike. Ne pokušavajte joj se približiti ili je čak i promijeniti, te ne prikrivajte njezinu lijenost pred pretpostavljenima.

 

Uvijek nezadovoljnik

Sve što se događa ili što očekuje od dana već će rano izjutra prikazati u najslabijem mogućem svjetlu, te s misionarskim ushitom nastojati uvjeriti i posljednjeg preostalog otpimistu da je u ovoj tvrtki sve naopako, da su svi preslabo plaćeni, šefovi su budale, ali i unatoč svemu tome u toj je mučionici već punih dva desetljeća...

Savjet:

Stalni nezadovoljnik pokvarit će raspoloženje i najvećem optimistu. U ovakvom slučaju pomaže samo jedno: ustrajati u svojem optimizmu, te nastojati biti što je moguće dalje od onih koji ga žele pokvariti.

 

U neprestanom stresu

Lice joj se sjaji od kapljica znoja, a vratom joj se šire mrlje crvenila jer je na svakom novom radnom zadatku uhvati panika: “Kako ću to sve uspjeti završiti u tako kratkom vremenu?” Široko razrogačenim očima moli kolege za pomoć jer, naposljetku, ne može sav teret uvijek pasti njoj na leđa!

Savjet:

S takvom osobom možete izići na kraj samo s ironijom. Poklonite mu za rođendan, primjerice, plaćen tečaj autogenog treninga ili pločicu s natpisom: “Snaga je u spokoju”.

 

 

  isprintaj članak