Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Nije uzalud sredozemna kuhinja poznata po jedinstvenom okusu
Objavljeno: 05.06.2021. 12:36  
Svakodnevna ljetna jela Grčke, Francuske, Italije i Španjolske
Svakodnevna ljetna jela Grčke, Francuske, Italije i Španjolske

Svježe pripremljeni domaći sastojci: maslinovo ulje, svježa riba, rajčica i patlidžan, češnjak i mnoštvo svježeg bilja imaju okus ljeta, sunca i odmora. Ovaj osjećaj donosimo kući uz najljepša jela sredozemne kuhinje.

 

Španjolska: paella za sve!

Izvorno dolazi iz pokrajine Valencia. Paellu se tradicionalno priprema na otvorenom za više osoba u velikoj tavi - "paelleri". Miješa se samo na početku - tada se riža kuha dok se sva tekućina ne upije i na dnu stvarno postane hrskava. Iako izvorno paella osim povrća često sadrži perad, meso kunića ili čak puževe, paella se na obali često poslužuje sa svježim, ukusnim plodovima mora. Inače, šafran je karakterističan za žutu boju paele. To je začin snažnog okusa osnovni sastojak svake paelle, zajedno s pravom rižom sorte Bomba.

Ako ne želite odmah poklazati da ste turist, najbolje vrijeme za naručivanje paelle u Španjolskoj je u vrijeme ručka. Španjolci za ručak uvijek jedu jelo pripremljeno u tavi i nikada navečer, jer je tada hrana preteška želucu.

 

Italija - pizza na napuljski način

Napuljsku pizzu smatra se veteranom. Kaže se da je prvi put pripremljena u Napulju u 18. stoljeću. Priprema je vrlo posebna i čak je zaštićena i kao "zajamčeni tradicionalni specijalitet".

Tijesto napuljske pizze ima neobično dugo vrijeme dizanja i izuzetno je pahuljasto, tanko u sredini, a mekano i gusto na rubu. Uz brašno, vodu, kvasac i sol za tijesto, mjesto u izvornom receptu tradicionalno se nalaze samo rajčice San Marzano, Fior-di-Latte ili mozzarela od bivola i bosiljak. Priprema je također vrlo posebna. Pizzu Napoletana peče se isključivo u posebnoj kamenoj pećnici na točno 485° C i to samo 60 sekundi.

 

Kako pravilno jesti napuljsku pizzu?

Pravi pizzaiolosi (proizvođači pizze) zaklinju se u pravi način jedenja pizze napoletana tako da je se dvaput presavije u obliku trokuta i zatim jede bez pribora za jelo. Na taj način umaka od rajčice neće ponestati, a u ustima ćete imati sve sastojke okusa u jednom zalogaju.

 

Grčka: Sloj po sloj u musaki

Ono što je Talijanima lazanja, Grcima je musaka. To ukusno jelo sastoji se od uobičajenih grčkih sastojaka kao što su patlidžani, rajčica i mljeveno meso kao i krumpir i naravno maslinovo ulje. Začini timijan, mravinac, cimet i lovorov list kao i piment ili kim, ovisno o regiji, daju joj poseban okus. Sve sastojke se slojevito slaže u posudu za pečenje i peče s umakom od sira i bešamela. Grci vole jesti musaku nedjeljom. Čak i ako je teško povjerovati musaka je tipično ljetno jelo u Grčkoj!

Savjet: 

Volite li vegetarijanski obrok? Samo izostavite mljeveno meso i zamijenite ga dodatnim obrokom krumpira ili tikvica.

 

Južna Francuska: Bouillabaisse je neizrecivo dobra riblja juha

Najpoznatija riblja juha je bouillabaisse. Jelo iz Provanse zapravo je više riblji paprikaš negoli juha. Posluženo s bagetom i rouilleom, vrstom majoneze od češnjaka i šafrana, postaje bogato jelo od ribe koje upotpunjuje odmor u južnoj Franscuskoj.

Bez obzira jesu li grdobina, losos, kozice ili školjke, ovisno o vašem ukusu, vi odlučujete koje vrste ribe ulaze u vašu juhu. Glavno je skuhati puno ukusne ribe i plodova mora, zajedno s rajčicama, komoračem, timijanom, lovorovim lišćem i češnjakom u loncu kako biste na svoj tanjur unijeli okus Sredozemlja.

  isprintaj članak