Boje i psihološki učinak na nas
Pravilnim izborom boja možemo si uljepšati život i postići veće uspjehe. ...
Poznajete li svoj bicikl?
Bicikl kao superheroj - smanjuje emispuštanje ugljičnog dioksida, sprečava bolesti, stvara nova radna mjesta. ...
Kako potaknuti dijete na učenje
Djeca vole učiti, ali mnoga od njih već u ranoj dobi gube želju za učenjem. To je uglavnom zbog pritiska na njih ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Ne dirajte lice
Nakon maženja psa nemojte dodirivati lice, usta ili hranu bez da operete ruke
Objavljeno: 03.10.2016. 13:54  
Sve o higijeni psa
Sve o higijeni psa

Održavanje higijene psa nije tako teško kako većina vlasnika misli, pogotovo ukoliko vam postane rutina od ranih štenećih dana. Uha, zube i dlaku možete redovito održavati uz vrlo malo truda te tako izbjeći mnoge zdravstvene probleme u budućnosti.

 

Čišćenje ušiju

Blagim sredstvom za čišćenje ušiju, koje možete nabaviti kod veterinara ili u bolje opskrbljenoj trgovini za kućne ljubimce, jednom tjedno očistite uši šteneta. Kako biste ga naviknuli na taj postupak, počnite s time čim štene dođe u dom. Bakterije, gljivice i ostali nametnici lakše će se razviti na prljavoj i vlažnoj podlozi, pogotovo ako imate psa dugih, preklopljenih ušiju.

Vrh bočice s otopinom umetnite u kanal uha, ali pazite da ne gurnete preduboko kako ga ne biste ozlijedili. Istisnite malo sredstva u slušni kanal i masirajte bazu uha 20 do 30 sekundi. Obrišite sav višak tekućine koje možete vatom ili mekanom pamučnom krpicom. Nikako nemojte gurati štapiće za uši ili bilo kakve predmete u slušni kanal jer možete oštetiti bubnjić ili sami kanal.

 

Higijena usne šupljine

Sa čišćenjem zubiju od najranije dobi, od starosti između 8 i 16 tjedana te neka vam ono postane svakodnevica kako biste spriječili infekcije, upale te bolesti desni.

Odaberite četkicu za zube ovisno o veličini psa. Ukoliko je niste u mogućnosti nabaviti poslužit će i dječja četkica za zube. Četkica koju se natakne na prst je zapravbo najbolje rješenje jer njome vlasnik može lakše dosegnuti i očistiti sve predjele usne šupljine, a psu stvara najmanju neugodu.

Nikada nemojte koristiti zubnu pastu namijenjenu ljudima već nabavite posebnu pseću u trgovini za kućne ljubimce. Dozvolite psu da je pomiriši i kuša prije negoli krenete čistiti zube. Time će se lakše naviknuti na nju. Čišćenje započnite sa stražnjim zubima podižući mu usne kako biste mogli vidjeti zube i desni. Kružnim pokretima se postupno primičite prednjem dijelu ustiju. Neka ovo traje što kraće kako psu ne bi stvorilo nelagodu. Pohvalite ga na početku i tijekom čišćenja da mu cijeli postupak bude užitak, a ne nelagoda.

Zubnu četkicu zamijenite novom čim primijetite znakove istrošenosti.

 

Njega kože i krzna

Redovita njega kože i dlake, pogotovo kod dugodlakih pasmina, može spriječiti mnoge infekcije poput hot spota. Mokra i zapetljana dlaka, alergije, ugrizi kukaca, pojačano češkanje te čvorovi u dlaci mogu izazvati razne nadražaje ili rane koje se lako inficiraju. Slijedi nekoliko savjeta kako da poboljšate kvalitetu dlake te spriječite zdravstvene probleme:

Dlaku vašeg psa redovito češljajte, pogotovo tijekom toplijih mjeseci kako biste izbjegli nastajanje čvorova te zapetljane dlake.

Nakon kupanja ili plivanja ljubimca dobro posušite.

Pazite na prehranu kako biste ojačali njegov imunološki sustav čime možete izbjeći mnoge infekcije.

Redovito ga kupajte, ali ne češće od jednom mjesečno. Prečesto šamponiranje može pridonijeti isušivanju kože koja je tada sklonija zarazi.

Obratite pažnju na bilo kakve alergijske reakcije izazvane hranom, ujedima kukaca ili lijekovima te potražite veterinarsku pomoć, ako je potrebno.

 

Osnove higijene

Ukoliko ste nedavno nabavili psa, vjerojatno ste preplavljeni osjećajima i ushićenjem kada vidite koliko veselja je unio u vaš doma svojom bezuvjetnom ljubavlju i spremnošću na igru i šetnju.

O prednostima suživota s psom ne trebamo puno pisati. Svjestan ih je svatko tko je imao tu povlasticu, pa i na kratko. No uza sve lijepo što nam donose moramo biti svjesni da sa sobom nose i mnoštvo obaveza, a održavanje čistoće je samo jedna od njih. Psi, za razliku od mačaka, ne brinu sami o svojoj čistoći, često će se uvaljati u prljavštinu ili čak nešto puno gore, u stan će unijeti blato, ali i razne nametnike i prljavštinu. To vam, ipak, ne treba predstavljati problem, ukoliko primijenite nekoliko sljedećih savjeta kako biste spriječili da vama ili vašim najdražima prenesu neku bolest.

 

Redovito čišćenje od crijevnih nametnika

Prvi i najvažniji korak jest redovito čišćenje od crijevnih nametnika. Ukoliko se dogodi da ih pas ima, čisteći njegov izmet može se dogoditi da se i vi njima zarazite što vam može prouzročiti mnoge zdravstvene probleme, neke čak i jako opasne. Nekoliko puta godišnje dajte svom ljubimcu tablete za čišćenje, ali uz to pazite da dobro operete ruke nakon svakog skupljanja izmeta te pokušajte nabaviti posebne vrećice za izmet koje su antibakterijske kako bi opasnost sveli na najmanju mjeru.

 

Ne dajte mu da vas liže po ustima

Pseća slina ima antibakterijsko djelovanje i zaista će uništiti dio bakterija. Iz tog razloga psi mogu jesti hranu s poda i ponekad je i preporučljivo da ližu manje rane na sebi kako bi ih dezinficirali. Ipak, svi znamo da psi često pojedu i gore stvari od hrane s poda, poput strvine ili tuđeg izmeta. Kada vas poližu po licu nikada ne možete znati je li u bliskoj prošlosti pojeo što takvo te time prenio razne bakterije i parazite na vas.

 

Ne dirajte lice

Nakon maženja psa nemojte dodirivati lice, usta ili hranu bez da operete ruke. Kao što smo već napisali, psi se vole uvaljati u crkotine ili izmete kako bi zamaskirali vlastiti miris. Ponekad to naprave u šetnjama tako da to ni ne primjetimo, a miris ne bude dovoljno jak da osjetimo. Ukoliko ih pomazite nakon toga, a onda se dirate po licu ili dirate hranu možete u tijelo unijeti vrlo opasne mikroorganizme.

 

Redovito ga kupajte

Redovito kupanje dobar je način sprečavanje velikog broja problema. Čim primjetite da je počeo zaudarati reagirajte. Također, ako primjetite da se pas valja po nekom mjestu, iako možda ne vidite ništa, okupajte ga za svaki slučaj. Redovito pregledavajte ima li buha i krpelja kako ih ne bi prenio na ukućane.

 

Operite njegov ležaj

Osim samog psa vrlo je važno održavati čistoću psećeg ležaja, igračaka i zdjelica kao i svih stvari koje redovito koristi. To je posebno važno ukoliko primjetite da ima buhe jer, iako ste njega očistili, ponovo će se razmožiti na ležaju i onda možete sve ispočetka.

 

Pravilno ga hranite

Bilo da se odlučite za sve popularniju sirovu hranu tzv. BARF ili dehidriranu, vodite računa da ga kvalitetno hranite kako bi mu imunološki sustav bio jači i samim time će biti manje sklon raznim bolestima.

 

  isprintaj članak