Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Ugroženo gospodarstvo potaklo otvaranje granica
Objavljeno: 16.05.2020. 11:15  
Sve više država otvara granice. Gospodarstvo važnije od virusa!
Sve više država otvara granice. Gospodarstvo važnije od virusa!

Graz, Austrija (snimio Željko Marušić)

 

Slovenija je potpuno otvorila granice

Slovenija je potpuno otvorila granice. Ulaz i boravak su uobičajeni i nema nikakvih ograničenja za državljane Europske unije.

 

Srbija otvara granice 1. lipnja

Srbija je najavila otvaranje granica prema državama u okruženju 1. lipnja, ali službena odluka još nije donesena.

 

Crna Gora čeka lipanj

Prema neslužbenim informacijama Crna Gora će granice otvoriti izmđeu 1. i 10. lipnja s time da su javne plaže otvorene.


Austrija još čeka

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je objavio dogovor s Liechtensteinom, Njemačkom i Švicarskom o opuštanju stege s na granicama s današnjim danom, a granice će otvoriti 15. lipnja.  

 

Baltičke države različito

Estonija, Latvija in Litva su u međuvremenu otvorile međusobne granice, no, svatko tko dođe na područje tih baltičkih država treba još uvijek u 14-dnevnu samoizolaciju. 

Baltičke države su najmanje pogođene epidemijom korona virusom. Sve tri navedene imale su svega 135 umrlih od covida-19, a zaraženih 4230 osoba.

Na otvaranje granica pozvale su Finsku i Poljsku koje su to odbile. Ipak, Estonija i Finska su smanjile uvjete za putovanja iz poslovnih razloga ili radi studiranja. To su već učinile Poljska i Litva.

 

Njemačka će ublažiti pravila o karanteni

Njemačka će ublažiti pravila o samoizolaciji za putnike sa Schengenskega područja i Ujedinjenog Kraljevstva. Putnicima će predložiti samoizolaciju ako dolaze iz država s više zaraženih. 

Za putnike izvan država Europske unije još je uvijek na snazi obaveza dvotjedne samoizolacije po ulasku u državu.

 

U Španjolskoj dvotjedna karantena i dalje obavezna

U španjolskim zračnim lukama su pojačali kontrolu putnika koji ulaze u tu državu. Mjere im tjelesnu temperaturu i šalju ih u karantenu. Ograničili su i ulaz sa Schengenskog područja u kojem se nalazi 26 država.

Ova nova pravila važit će najmanje do 15. lipnja. Španjolska spada među države koje je pandemija najviše pogodila pa su od 17 ožujka zatvorene granice prema susjednim Portugalom i Francuskom. 

U Španjolskoj je od covida-a 19 umrlo više od 27.000 ljudi.

 

U Rusiji iznova dnevno preko 10.000 novozaraženih korona virusom 

U Rusiji su u za protekla 24 sata prijavili 10.598 novozaraženih korona virusom. Svakodnevno ih je više od 10.000, osim 3. svibnja kada ih je bilo 9974.

S ukupno 262.843 zaraženih, Rusija je druga na svijetu, odmah iza SAD-a, ali smrtnost je vrlo niska u odnosu na druge države. Do sada je umrlo ukupno 2418 okuženih, a jučer 113.

Tu nisku stopu smrtnosti pripisuju brzoj izolaciji putnika i ranjivih skupina stanovništva, opsežnom testiranju (do sada je obavljeno 6,4 milijuna) i karanteni zaraženih. 

U Rusiji kao žrtve korona virusa računaju samo one kod kojih je to osnovni razlog smrti! Druge države kao žrtve broje sve mrtve koji su bili pozitivni na korona virus.

U Moskvi, glavnom gradu Ruske Federacije, u kojoj je polovica od svih zaraženih danas bi trebali započeti s masovnim dobrovoljnim testiranjem na prisutnost protutijela na korona virus. Time žele ustanoviti stvarnu zaraženost i prisutnost antitijela i ustanoviti hipotetički kolektivni imunitet.

 

Norvežani ostaju u domovini

Erna Solber, predsjednica norveške vlade, pozvala je stanovnike da ne putuju u inozemstvo na odmor. Sugrađane je pozvala da ljetni odmor iskoriste: "za bolje upoznavanje čarobnog odredišta - Norveške”. Poziv Norvežanima, koji su oduševljeni putnici, da ostanu doma je i način oporavka gospodarstva budući da je tu državu, kao izvoznicu nafte, pogodila i niska cijena nafte.

Naime, norveška vlada je izdala službenu preporuku da se do 20. kolovoza ne putuje u inozemstvo, osim u slučaju hitnosti. 

U Norveškoj su potvrdili 8200 slučajeva zaraze korona virusom i 232 umrlih od nje. 

  isprintaj članak