Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Kada želiš nešto obaviti u svemiru, gore pošalješ tim, a ne pojedinc
Objavljeno: 08.10.2019. 14:12  
Svemirski pustolovni izlet
Svemirski pustolovni izlet
  • Svemirski pustolovni izlet
  • Svemirski pustolovni izlet
  • Svemirski pustolovni izlet

Kada kažete izlet pomislite na gomilu raštrkane djece koju ne bi mogla skupiti i zauzdati ni hrpa policajaca, a kamoli nekoliko profesora koji nastoje, objašnjavajući povijest, kulturu, značaj gradova i utvrda u prošlosti, bunovno patrolirajući noću hodnicima hotela u potrazi za onima koji bi malo zabave i druženja potražili u tuđim sobama uz glasnu glazbu smiriti učenike. Djeca traže zabavu, a upravo je to ono što uz zabavno učenje i pravu malu pustolovinu pružaju čuveni američki svemirski centri.

 

Napisao: Nenad Milenković

 

Nakon najvećeg ljudskog uspjeha u povijesti svemirskih istraživanja, slijetanja čovjeka na Mjesec i povratka na Zemlju, stvorena su četiri najvažnija svemirska centra u SAD-u. Držeći se gesla "Jednaka mogućnost za sve", Amerika je narodu dala programe/izlete pripremljene od zabave, znanosti, igre, učenja i nadasve pustolovine u kojoj su svatko na svoj način, stvorili jedinstvene izletničke programe za djecu i mlade.

Timski rad, samopuzdanje i komunikacija su vrijednosti koje se najviše promiče i to kroz vrlo živopisne situacije, razne misije, robotiku i gradnju vlastitih raketa. Ako mislite da je ovo neki program za studente strojarstva, prevarili ste se. Za djecu od 9 do 11 godina ovo je samo zagrijavanje pred polazak na sprave na kojima su trenirali astronauti programa Gemini, na tzv. "astronautsku stolicu" u kojoj se mogu kretati u pet pravaca, s letenjem na sve moguće strane, prevrtanjem u više pravaca, baš na onaj način na koji to astronauti rade u Space suthleu dok su u svemiru. 

Za one koji bi hodali Mjesečevim tlom skakutavim koracima spremna je tzv. "Stolica 1/6 težine", malo čudnog naziva i vrlo čudnog izgleda, jer je nalik stolici u kojoj borave dojenčad i mala djeca dok se ne nauče hodati. Pričvršćena je za strop, ali podešena elastičnim vrpcama koje čovjekovu težinu smanjuju na jednu šestinu, pa tako čovjek koji ima 120 kg u ovoj stolici ima samo 20 kg, kao i astronaut na Mesecu, a jedini način kretanja je u kratkim ili dužim skokovima. Možda se pitate zašto nije moguće hodati, odgovor je da odijelo koje astronauti nose na sebi teži približno 125 kg.

 

Strah zamjenjuje hrabrost 

Kako bi se pripremili za poziv pilota koji je osnova za prijavljivanje za astronauta, mora se proći mnoge testove, ali ovdje toga nema. Naime, svi mogu biti piloti i specijalisti na letu u Space shutleu. Poseban softver sa simulatorima vjerno oponaša letove zrakoplovima tipa F-18 i F-16 sa svim manevrima, polijetanjem i slijetanjem, letovima u grupama i misijama. Strah zamjenjuje hrabrost u dobrom društvu skupljenom sa svih strana SAD i svijeta, te se tako penjanje pokretnim dizalom na dvadeset metara visoku platformu smatra lakoćom čak i za mnogo starije. Kako piloti moraju biti spremni na sve, pa čak i na obaranje od strane neprijatelja ili kvara na zrakoplovu, moraju znati i prizemljiti na vodu ili preživjeti na kopnu dok ne dođu spasilačke službe. Zato s platforme slijedi stotinu metara duga čarobna vožnja na čeličnom užetu do konačnog "prinudnog slijetanja" na vodenu površinu - jednako slijetanju padobranom. Da nije sve u zabavi govori i napredna svemirska škola robotike budući da se robotiku koristi u svim mogućim situacijama u kojima čovjek nije potreban. Proučavanje čuvene robotske ruke koja se nalazi i u Spache shutleu, i koja služi za mnoge važne stvari, vrlo je stvarna, dok je naglasak stavljen na primjeni matematike, znanosti, inženjerije i tehnologije. Ovaj posebni program je napravljen za djecu starosti od 12 do 14 godine.

 

Napredna svemirska akademija 

Srednjoškolski dani znaju biti dosta komplicirani budući da djeca postaju odrasli ljudi i prolaze kroz velike promjene u životu, nadasve u donošenju samostalnih odluka. Jedan od najboljih programa koji to nadilazi je tzv. Napredna svemirska akademija za rad s pojedincima koji na kraju postanu grupa. Samostalno donošenje odluka ogleda se u tri obavezna treninga. Ovaj program se održava u velikom spremniku za vodu u kome turist zapovijeda ili pilotira svemirskim vozilom pod vodom jer se na taj način najlakše, u stvarnoj situaciji, objašnjava svemirska gravitacija. Pilotski trening podrazumijeva vožnju simulatora Space shutlea do Međunarodne svemirske stanice, takozvani "randevu" ili spajanje s njom, i povratak na Zemlju uz brojne složene i teške situacije koje moraju biti rješavane na najbrži mogući način tijekom misije, počev od kvarova, prirodnih fenomena, katastrofalnih oluja pri povratku, otežane komunikacije... 

Pilotski podvodni trening je posebno izumljen za pustolove koji do kraja žele istražiti kako je to biti u stanju nulte gravitacije i to još na MSS-u. Ronilačko odijelo oblače treneri, a pustolovi astronautsko u kome rone, odnosno oponašaju kretanje u svemiru s maketom MSS-a koju treba servisirati, popravljati i naravno nadzirati. Svi koraci u vodi su strogo nadzirani kao i zdravstveno stanje sudionika, a osjećaj je teško opisati - kažu pustolovi. Program Specijalista na Space shutle misiji je blisko povezan s prethodnim programom i obuhvaća obuku na inženjeringu i dizajnu Space shutlea i Međunarodne svemirske stanice, također pod vodom.

 

Kada želiš da nešto obaviti u svemiru, gore pošalješ tim, a ne pojedinca 

Kada želiš nešto obaviti u svemiru, gore pošalješ tim, a ne pojedinca. Tako su službe ljudskih resursa shvatile da se timovi sklapaju tijekom obavljanja posla, ali njihove veze nisu jake, pa je tako ostvaren najčuveniji i najbolji "svemirski" korporativni U.S. Space & Rocket Center program za zbližavanje i sklapanje prijateljstva među menadžerima raznih tvrtki. "Tim je svetinja", geslo je ove misije koju čine dva tima. Prvi tim, s istraživačkim nabojem, pustolovnim duhom i dobrom pripremom čini posada Space shutlea, od komandanta koji odgovara za svaki potez i za svo ljudstvo u svemiru - protokole, satnicu, raspored i komunikacije, preko pilota koji pomaže komandantu i pilotira shutleom, zatim specijaliste na misiji odgovornom za ispravnost shutlea i sve unutarnje i vanjske popravke i prepravke i koji u određenom trenutku može izaći izvan shutlea, pa sve do specijaliste znanstvenika koji održava neophodne eksperimente i ujedno rješava sve medicinske poteškoće posade. Svi članovi posade imaju svoje pomagače ili pandane u misiji kontrole na zemlji, ukupno šest osoba. To su direktor leta, kome je odgovorno svo osoblje na misiji i koji je zadužen za njen uspjeh, zatim oficir za komunikaciju zadužen za slanje i primanje audio- i vizualnih poruka o stanju Space shutlea i posade, EVA oficir zadužen za hidrauliku, odvajanje dijelova shutlea, pomoć u slučaju problema i popravaka; oficir za odnose s javnošću koji izvještava javnost o svim dijelovima izvođenja misije, predviđenim i nepredviđenim; pogonski oficir zadužen za održavanje, nadgledanje i izvještavanje o pogonskim motorima, startnim raketama i manevrima u orbiti i naučnik na misiji odgovoran za svakodnevne aktivnosti posade, eksperimente i moguće medicinske poteškoće. 

 

Lansiranje čuvenim svemirskim hicem do 45 metara iznad zemlje 

Misija je urađena, odnosno pripremljena, kao stvarna simulacija vježbe na letu do Svemira i nazad, pa se zato obavlja i obimne pripreme, kao i na svakom menadžerskom poslu. Različite vrste simulatora, stolica za „plutanje" s pet stupnjeva slobode, gravitacijskim stolicama 1/6 težine, podvodnim treninzima, lansiranjem čuvenim svemirskim hicem do 45 metara iznad zemlje kako bi se osjetilo gravitaciju od 4G koja čeka pustolove na misiji, podukom i savjetovanjem o svakom pa i najmanjem djeliću misije i gotovo svim lošim stvarima koje se mogu dogoditi, od polijetanja, preko vođenja misije i uspješnog povratka na Zemlju za svaku ulogu ponaosob. Komunikacija, stres tijekom misije, dinamika, krizni menadžment, timsko povezivanje, kohezija i učinkovita komunikacija su vještine koje mora imati svaki menadžer, a ovdje one dostižu vrhunac. 

Početak misije rezerviran je za razne provjere hidraulike, odijela, motora, radara, pogona..., a kada kompjuter signalizira da je sve u redu pristupa se lansiranju. Kada budu odbacili sve startne rakete, preživjeli visoku gravitacijsku silu i ušli u orbitu njihov cilj bit će spajanje s MSS-om, gdje će pilot biti zadužen za spajanje s njom, što je izuzetno težak manevar pri ogromnoj brzini okretanja oko Zemlje, a gdje se trebaju spojiti dva ulaza širine jedan metar. Slijedi izvođenje eksperimenata koji će olakšati život budućim astronautima tijekom života u Svemiru i popravaka satelita izlaskom izvan shutlea, naravno u vodeni spremnik simulatora. Povratak na Zemlju je takođe izazovan, a umijeće slijetanja može se usporediti sa slijetanjem muhe na plast sijena na točno predviđenu slamku. Predviđeno trajanje misije je tri do šest sati, dok cjelokupan program traje tri do šest dana.  

 

Djeca i roditelji spašavaju Zemlju

Ovo nije sve, menadžeri U.S. Space & Rocket Center su pružili mogućnost svima, pa se tako može naći i program u kojem zajedno mogu nastupati djeca s roditeljima u udruženoj misiji spašavanja Zemlje, ili samo za one koji su zainterirani za istraživanje tla, razne opite izvođene u svemiru, kao i za sklapanje malih raketa. Jedan od posebnih programa kojima se ponose odnosi se na djecu s oštećenim vidom i sluhom. Njima se na posebne načine predstavlja svemirska tehnologija i njen razvoj kroz posljednja četiri desteljeća. Od 1986. godine kada je ovaj program nastao, pohađalo ga je više od 2.000 djece, a velika pogodnost se odnosi na stipendije koje centar dodjeljuje nadarenoj djeci. Na troje djece ide jedan edukator, i sve one "igračke", kao i poduka koju se koristi za svu ostalu djecu, koristi se i ovdje. 

Posebna pažnja poklonjena je edukatorima koji sve ono što ovde saznaju i nauče, vjerno prikažu djeci u ostatku SAD-a, onoj koja nisu u mogućnosti posjetiti ovaj divni centar. Programi za njih su dosta strogi i predstavljaju pravu pustolovinu s primjesama visoke znanosti.

Cijene programa su između 350 i 1100 USD ovisno o trajanju programa i godišnjem dobu, a mogu trajati od tri do 13 dana. Smještaj, hrana i prijevoz su osigurani za sve prijavljene. Medicinske provjere i tjelesni poreduvjeti za djecu se treba jamčitii potpisom roditelja na posebnim obrascima.

 

Najnaprednija i najveća tvrtka koja drži vodeće mjesto u poduci, istraživanju i turizmu je US Space & Rocket Center, smješten u gradu Hauntsvilu, država Alabama od 1982. godine. Pored gore opisanih programa u njoj je dojmljiv svemirski kamp s desecima objekata poput makete Međunarodne svemirske stanice, Space shutle, vodenog spremnika s istim maketama za simulaciju nulte gravitacije, brojnih raketa s programa Gemini, Mercury i Apolo, zatim ogromnih muzejskih površina s interaktivnim postavkama čovjekoe posjete Mjesecu, imaginarne površine Marsa, umjetnih stijena, površine Mjeseca, posebna građevina za ispaljivanje "svemirskog hica" i brojne druge zanimljivosti. 

 

Kennedy Space Center se nalazi nedaleko od grada Orlanda u državi Florida, i istovjetan je ruskom kozmodromu Bajkonur, budući da s njega polijeću čuveni Space shutleovi. Ovdje možete iskusiti neke od pustolovnih programa sličnih onima iz Hauntsvila, ali s neizbježnim obilaskom raketnog parka u kojem se nalaze sve američke rakete iz razdoblja razvoja svemirskog programa SAD-a, Redstoune, Atlas, Titan, kopija shutlea Eksplorer, rakete iz vremena Mercury, Gemini i Apolo programa, razni poučni i zabavni centri, restorani, IMAX kina, centri obuke astronauta, deseci lansirnih rampi raspoređenih po cijelom otoku koje je osam puta veći od Manhatana i nalazi se između rijeke Indian i Atlantskog oceana. 

 

Jedan od novijih i najopremljenijih centara je Space Center Houston koji se nalazi 25 km od Houstona u državi Teksas, i to je službeni centar za posetitelje Johnsonovog svemirskog centra koji radi pod okriljem NASA. Osnovan je 1992. godine i stajao je 75 miljuna dolara, a posjetilo ga je gotovo 15 miljuna gostiju. Pored "standardnog" raketnog parka, galerija, muzejskih postavki i IMAX kina, od ostalih se izdavaja po simulacijama života u svemiru, gde se izravno mogu vidjeti situacije kako se astronauti tuširaju, kako spavaju, pripremaju obroke, čak se možete preko izravnog linka čuti i vidjeti s astronautima na MSS-u i postaviti im pitanja. Jedinstvena je postavka Apolo-Sojuz vozila, koja predstavlja američko-ruske napore za slanje čoveka u svemir i na Mjesec, imaginarnih postavki Marsa, svemirskih udaljenih planeta i sustava, narednih koraka u planetarnim istraživanjima itd. Cijene pustolovina su od 50 do 100 dolara i većinom su jednodnevne. 

 

Pogibija heroja, istraživača i astronauta shutlea Challenger, 28. siječnja 1986. godine, bila je vodilja ljudima koji su osnovali neprofitni Challenger Space Center za poduku mladih. Službeno je otvoren u Muzeju prirodnih znanosti u Houstonu, dok ih danas ima 50 diljem SAD-a, Kanade i Velike Britanije. Širenje znanja i pustolovina osnovna su misija, a centar je moguće otvoriti u bilo kojoj državi svijeta putem franšize. Osnovna misija je organizacija puta u Svemir s dva tima, onim u svemirskom vozilu, odnosno na MSS-u i onom koji se nalazi na Zemlji. Vrlo je sličan korporativnom programu iz Hauntsvillea dok je naglasak na približavanju dječjem mentalitetu i godinama. Tako timovi za navigaciju, komunikaciju, podatke, ispitivanje, medicinu, istraživanje života i izolaciju imaju konkretne zadatke i obaveze koji se provode kroz grane znanosti koje djeca vole. Naime, za komunikaciju su potrebni znanje elektronike, za istraživanje geologije, za izolaciju kemije, za medicinu biologije, za navigaciju matematike i fizike itd. Svaki tim je podijeljen u dvije grupe, onu na Zemlji i onu u orbiti. Kontrola misije je zadužena za njen uspjeh i sigurnost. Oba tima moraju biti kompaktna ukoliko žele da misija uspije. Susret s kometom, Povratak na Mjesec, Put na Mars i Susret sa Zemljom su nazivi imaginarnih programa koje se održava u projektiranoj budućnosti i koji se odnose na nova putovanja i postavljanja stalnog naselja na Mjesecu, premještanju stanovnika Zemlje na Mars nakon nemogućnosti održavanja života na Zemlji, istraživanjem i uništavanjem kometa u orbiti koji bi mogli uništiti Zemlju, konstruiranju i postavljanju novih satelita, i to sve kroz ozbiljnu igru kroz koju se uče kooordinacija, komunikacija, konstruiranje, navigacija, satelitsko navođenje i postavljanje satelita u orbitu, istraživanje tla, složeno izračunavanje parametara leta, upravljanje letjelicama i još mnogo toga. 

 

Cilj svih ovih čarobnih pustolovina nije samo zabaviti se već iskušati sebe, podučiti se i osjetiti kako izgleda jedno od najzahtjevnijih zanimanja današnjice putem igre i trenutno najstvarnijih izleta koje na Zemlji možete pronaći. 

  isprintaj članak