Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U
Ribički kraj s adrenalinskim štihom
Objavljeno: 23.09.2011. 13:25  
Sveta Nedelja
Sveta Nedelja
  • Sveta Nedelja
  • Sveta Nedelja
  • Sveta Nedelja
  • Sveta Nedelja
  • Sveta Nedelja
  • Sveta Nedelja
Pitoreskni gradić, smješten svega petnaestak kilometara od Zagreba i još manje od Samobora, svakim je vikendom sve češće odredište ne samo brojnih Zagrepčana i Samoboraca, već i svih stanovnika županije. No, još veći mamac od blizine glavnom gradu je njegov bogat sportsko-rekreativni sadržaj, od nedavno upotpunjen i novim adrenalinskim parkom.

Ipak, ponos stanovnika Svete Nedelje u prvom su redu brojna jezera. Zaputite li se prema jezeru u Kerestincu, Strmcu, Orešju ili prema kompleksu jezera u Rakitju nećete pogriješiti. Osim što obiluju raznim vrstama riba, od šarana i smuđa do štuka i linjaka, pa su idealna za ribiče i njihova sve češća natjecanja, svetonedeljska jezera oplakuju uređene šetnice i biciklističke staze. Ipak, biciklisti će se najradije uputiti do jezera u Orešju, dok će jezera u Rakitju okupiti najveći broj ribiča, ali i ljubitelja fiša i dobre zabave. Tu se, naime, već tradicionalno svake prve subote u rujnu održava fišijada, natjecanje u pripremi fiša. Pripremaju ga predstavnici sportsko-ribolovnih društava, građani i natjecatelji iz ostalih dijelova Zagrebačke županije, a cilj je u manifestaciju uključiti i natjecateljske grupe izvan županije. Kako je manifestacija i revijalnog karaktera, prate je svetonedeljski tamburaši, vode poznata lica, a njezin početak i kraj obilježavaju kuburaši. Nakon pripreme fiša, koja traje oko dva sata, komisija sastavljena od stručnog osoblja ocijenjuje najbolji fiš, dok svi građani i posjetitelji mogu besplatno kušati ovu ribičku poslasticu. Cijela manifestacija, tvrde stanovnici ovog simpatičnog gradića, zapravo je veliko druženje u prirodi uz dobru zabavu. Inicijator i glavni pokrovitelj manifestacije je Turistička zajednica grada Svete Nedelje, uz Gradsko poglavarstvo, dok je organizator fišijade Športsko-ribolovno društvo Rak Rakitje. Osim biciklističkih i pješačkih staza uz jezera, omiljeno izletište je i Šetnica, uređena i označena pješačka staza koja iz središta grada vodi na Svetonedeljski Breg. Uz to što je pogodna i za obitelji s malom djecom jer nije teška, idealna je za romantične šetnje budući da s njezinog vrha puca pogled na Zagreb, Sloveniju i vinorodne brežuljke.

No, nije to sve što ovaj gradić može pružiti u sklopu svoje sportsko-rekreativne ponude.
Paintball centar Xtreme, smješten u Jagnjić Dolu, već nekoliko godina nudi jedinstvenu punudu u Zagrebačkoj županiji, za koju je lani dobio i Zeleni cvijet u akciji Volim Hrvatsku. Zaljubljenici adrenalinskih, pomalo neobičnih, ali i sasvim 'običnih' sportova ovdje dolaze na paintball, cageball (nogomet u kavezu na umjetnoj travi), streličarstvo, vožnju quadovima (motorima na četiri kotača), biljar, stolni nogomet i pikado. Osim pojedinaca i grupa, centar često posjećuju i djelatnici raznih tvrtki koji ovdje organiziraju team building programe. U sklopu centra su i zatvorene svlačionice, tuševi, dnevni boravak i kompletna oprema za bezbrižno i sigurno igranje paintballa, koje nadzire i stručno osoblje, dok se za finu 'papicu' brine ugostiteljski objekat s odličnim roštiljem. Nedavno je u ovom malom, ali nadasve zanimljivom gradiću dovršena i izgradnja adrenalinskog parka.

  isprintaj članak