Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Nova inačica korona virusa imaju veću koncentraciju virusnih čestica u tijelu čovjeka
Objavljeno: 03.07.2020. 13:07  
Svijetom se širi nova inačica korona virusa
Svijetom se širi nova inačica korona virusa

Mutirana inačica novog korona virusa koji izaziva covid-19 pokazala se u laboratorijskim ispitivanima sposobnijom da zarazi ljudske stanice od izvornog oblika koji se pojavio u Kini, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u četvrtak u časopisu Sell.

Iako još nije dokazano, pretpostavlja se da bi se taj mutirani virus mogao lakše prenositi između ljudi, smatra glavni američki infektolog Anthony Stephen Fauci, koji nije bio uključen u istraživanje. Nema informacija hoće li se zaražena osoba osjećati zbog toga lošije ili ne, ali izgleda da se virus uspješnije razmnožava i možda lakše prenosi.

Znanstvenici iz laboratorija Los Alamos u Novom Meksiku i Sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini udružili su se sa Sveučilištem Sheffieldu kako bi analizirali uzorke koje je objavio GISAID, svjetski izvor sekvencija genoma. Utvrdili su da sadašnja inačica nazvana D614G ima malu, ali snažnu promjenu proteina koji se izdiže s površine virusa i koju virus koristi za proboj i zarazu ljudske stanice.

Znanstvenici su prva saznanja objavili još u travnju na stranici bioRxiv, ali su kritizirani budući da nisu dokazali da je sama mutacija odgovorna za prevlast nove inačice virusa.

Grupa istraživača je zato provela druga istraživanja. Tako su proučili podatke 999 bolesnika u Velikoj Britaniji oboljelih od covida-19, smještenih u bolnice, i uočili da oni s tom inačicom virusa imaju veću koncentraciju virusnih čestica u tijelu, ali težina njihove bolesti nije bila drugačija.

Laboratorijskim pokusima pokazali su da je ta inačica virusa tri do šest puta sposobnija zaraziti ljudsku stanicu.

Virolog Nathan Grubaugh sa Sveučilišta Yale, koji nije sudelovao u istraživanju, smatra da tek treba istraživanjima utvrditi hoće li ta nova inačica utjecati na razvoj cjepiva i lijekova i ističe kako ne očekuje da će D614G prouzročiti promjene mjera za ograničavanje širenja virusa ili izazvati teže stanje kod zaraženih.

____________________

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnosticiranje ili liječenje niti može može zamijeniti posjet liječniku.


  isprintaj članak