Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Jela sa svinjskim mesom oduvijek su bila u žarištu kontinentalne kuhinje
Objavljeno: 29.04.2020. 07:17  
Svinjetina je sočna
Svinjetina je sočna

Jela sa svinjskim mesom oduvijek su bila u žarištu kontinentalne kuhinje. Nije ni čudo, budući da je ovo meso prikladno za sve načine pripreme i svojim snažnim okusom raduje mnoge sladokusce.

 

Uputa za kupovanje

Posebice svinjsko meso uvijek što brže donijeti kući, najbolje u rashladnoj vrećici. Kod kuće ga treba odmah izvaditi iz pakiranja i staviti u posudu od stakla, porculana ili plastike i pokrivenog ga odložiti u najhladniji dio hladnjaka (dolje). Tako može stajati najviše tri dana.

 

Uputa

U meso lagano uribati ulje, jer ga to štiti od isušivanja i čini mekanijim.

 

Otapanje

Najbolje je duboko smrznuto meso otopiti polagano preko noći u hladnjaku. Na taj način izađe najmanje soka iz njega. Pazite da sok od mesa ne kaplje na druge živežne namirnice!

 

Rezanje

Pravilno rezanje važno je kod sirovog ali i kod pripremljenog pečenog ili kuhanog mesa: reže se uvijek oštrim nožem poprijeko na vlakna! To jamči kratka, mekana mesna vlakna. Masne rubove zarezati, ali ne i odstraniti.

 

Dobro pečeno - pokus tlačenjem

1. Ako je meso još mekano, u sredini je još sirovo (rare/underdone, polusirovo).

2. Ako lagano gibljivo popušta pri tlačenju, u sredini je ružičasto (medium, srednje pečeno).

3. Ako je meso tvrdo ispunjeno, onda je potpuno pečeno (overdone, skroz).

 

Za dobru stvar treba još neko vrijeme

Prije posluživanja ostavite da meso malo miruje kako ne bi iscurio sok, te da meso ostane mekano i ukusno.

  isprintaj članak