Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Cjepivo Janssen (Johnson & Johnson) odobreno za hitnu upotrebu u svim državama
Objavljeno: 12.03.2021. 19:17  
Svjetska zdravstvena organizacija dodala je cjepivo Janssen na popis sigurnih i učinkovitih hitnih alata protiv covida-19
Svjetska zdravstvena organizacija dodala je cjepivo Janssen na popis sigurnih i učinkovitih hitnih alata protiv covida-19
  • Svjetska zdravstvena organizacija dodala je cjepivo Janssen na popis sigurnih i učinkovitih hitnih alata protiv covida-19

Ženeva, 12. ožujka 2021. - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) danas je navela cjepivo COVID-19 Ad26.COV2.S, koje je razvio Janssen (Johnson & Johnson), za hitnu upotrebu u svim državama i za uvođenje COVAX-a. Odluka dolazi na temelju odobrenja Europske agencije za lijekove (EMA), koje je objavljeno jučer.

"Svako novo, sigurno i učinkovito sredstvo protiv covida-19 još je jedan korak bliže kontroli pandemije" - rekao je glavni direktor SZO dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Ali nada koju nude ova cjepiva neće se ostvariti ako ih ne učine dostupnima svim ljudima u svim državama. Pozivam vlade i tvrtke da ispune svoje obveze i da koriste sva rješenja koja im stoje na raspolaganju kako bi pojačale proizvodnju tako da cjepiva postanu uistinu javna dobra u cijelom svijetu, dostupna i pristupačna svima i zajedničko rješenje za sveopću krizu."

Cjepivo iz Janssena prvo je koje je SZO uvrstilo u režim pojedinačne doze, što bi trebalo olakšati logistiku cijepljenja u svim zemljama. Obilje podataka iz velikih kliničkih ispitivanja koje je podijelila tvrtka također pokazuje da je cjepivo učinkovito na starijem stanovništvu.

Kako bi ubrzali popis cjepiva, SZO i tim procjenitelja iz svih regija usvojili su takozvanu "skraćeni postupak” na temelju rezultata EMA pregleda i ocjenu podataka o kakvoći, sigurnosti i djelotvornosti usredotočenim na niske i srednje potrebe država. Procjena SZO-a također je uzela u obzir zahtjeve prikladnosti kao što su skladištenje hladnog lanca i planovi upravljanja rizikom koji će se provoditi u zemljama.

Iako cjepivo treba čuvati na -20 stupnjeva, što se u nekim sredinama može pokazati izazovnim, može ga se držati tri mjeseca na 2-8° C i ima dugi rok trajanja od dvije godine.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) će sazvati svoju Stratešku savjetodavnu skupinu za stručnjake za imunizaciju sljedeći tjedan kako bi formulirao preporuke za upotrebu cjepiva. U međuvremenu, SZO nastavlja raditi s državama i partnerima COVAX-a na pripremama za uvođenje i nadzor sigurnosti. Postrojenje COVAX rezerviralo je 500 milijuna doza cjepiva.

 

Spisak SZO za upotrebu u hitnim slučajevima

Postupak popisa hitne uporabe (EUL) procjenjuje prikladnost novih zdravstvenih proizvoda tijekom hitnih slučajeva u javnom zdravstvu. Cilj je učiniti lijekove, cjepiva i dijagnostiku dostupnim što je brže moguće za rješavanje hitnih slučajeva, pridržavajući se strogih zahtjeva sigurnosti, djelotvornosti i kakvoće. Važe se procjene između prijetnje koju predstavlja nužnu opasnost kao i korist koju bi nastala uporabom proizvoda u odnosu na moguće opasnosti.

Put EUL uključuje strogu procjenu podataka iz kliničke studije u kasnoj fazi II i III, kao i značajne dodatne podatke o sigurnosti, djelotvornosti, kakvoći i planu upravljanja opasnošću. Te podatke preispituju neovisni stručnjaci i timovi SZO-a koji uzimaju u obzir trenutnu količinu dokaza o cjepivu koje se razmatra, planove praćenja njegove uporabe i planove daljnjih istraživanja.

Kao dio EUL postupka, tvrtka koja proizvodi cjepivo mora se obvezati da će i dalje prikupljati podatke kako bi se omogućilo potpuno licenciranje i predkvalifikacija SZO za cjepivo. Postupak predkvalifikacije SZO procijenit će dodatne kliničke podatke dobivene ispitivanjima i primjenom cjepiva na stalnoj osnovi kako bi se osiguralo da cjepivo udovoljava potrebnim standardima kakvoće, sigurnosti i učinkovitosti za širu dostupnost.

  isprintaj članak