Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Projekt namijenjen nezaposlenim osobama pripadnicima marginaliziranih skupina
Objavljeno: 25.09.2019. 11:33  
Talenti su moj temeljni kapital! - radionice kako prepoznati nadarenost
Talenti su moj temeljni kapital! - radionice kako prepoznati nadarenost

Varšava (snimio: Željko Marušić)

 

Projekt Talenti su moj temeljni kapital!" nudi korisnicima niz poduka i radionica, te pojedinačnu podršku kroz cijeli projekt, putem kojih jačaju za veću konkurentnost na tržištu rada i bolju društvenu uključenost. Temeljna i polazišna točka programa je poduka kako otkriti osobne sposobnosti (inovativni alat Edukator ID kroz koju korisnici otkrivaju svoju nadarenost, sposobnosti, osobnosti, što ih pokreće, prednosti i sl.) kako bi na temelju osobnih sposobnosti tražili daljnje usmjerenje za odabir budućeg posla. 

Nakon upoznavanja osobnih mogućnosti slijedi niz poduka kojima korisnici usvajaju dodatne vještine i znanja kako bi, prepoznavši svoje sposobnosti, ostvarili ih i bili spremni napraviti nove iskorake u postupku traženja posla. Kroz poduku Dizajn karijere korisnici otkrivaju koji tip posla i poslovnog okruženja im najbolje odgovara, poduke Osnove poduzetništva, Osnove marketinga i osobnog brandinga uči ih kako svoju ideju pretvoriti u vlastiti posao, a kroz poduke Projektni pristup planiranju karijere i kreativni pristup zapošljavanju korisnici sagledavaju postupak traženja posla i zapošljavanja s drugačijeg gledišta kako bi uočili nove prilike za sebe. Niz ostalih radionica, te poduka motivacije i samomotivacije osnažuju ih na području usvajanja mekih vještina koje su u današnjem svijetu rada od jednake važnosti kao i stručnost i znanje u određenom području, a nisu dio formalnog obrazovanja. 

Kroz projekt svakom korisniku je plaćen upis programa obrazovanja odraslih potvrđenog od Ministarstva znanosti i obrazovanja, a stečena kvalifikacija upisuje se u e-radnu knjižicu. Ovjereni programi obrazovanja uključuju osposobljavanje, prekvalifikaciju, stručno osposobljavanje ili neki drugi oblik školovanja koji omogućava korisnicima da lakše dođu do željenog posla te postignu veću konkurentnost na tržištu rada.

Projekt je namijenjen nezaposlenim osobama pripadnicima marginaliziranih skupina (odvojenih od ostalih skupina i učinjenih manje vrijednima), a to su dugotrajno nezaposlene osobe, osobe romske nacionalne manjine, osobe s invaliditetom, beskućnici, liječeni ovisnici o drogama, žrtve obiteljskog nasilja, azilanti, migranti, mlade osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, mlade osobe nakon izlaska iz alternativne skrbi i korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Kroz projekt se želi osnažiti svakog korisnika da shvati kako je vrijedan i jedinstven, nadaren i posjeduje osobine i sposobnosti kojima može dati doprinos društvu.

Provedba projekta započela je u kolovozu 2019.g. kada su okupljeni voditelj i koordinatori projekta za sve tri udruge (udruga Put do uspjeha u Zagrebu, udruga Svjetski savez mladih u Osijeku i udruga Kreda u Suhopolju), koji su i sami prošli sve navedene poduke te su tako osposobljeni za rad i pružanje podrške korisnicima projekta. 

Krenulo je prikupljanje 40 korisnika u sva tri grada koji će tokom listopada krenuti s aktivnim sudjelovanjem u projektu. Završetak projekta je u svibnju 2021. kada se očekuje da će 40 polaznika programa završiti cijeli program i uspješno krenuti dalje na put izgradnje karijere po svojoj mjeri.

Projekt „Talenti su moj temeljni kapital!" je sufinanciranom od Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a nositelj je Općina Suhopolje. Svrha projekta je pružanje podrške socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina na području grada Zagreba, Osječko-baranjske županije i Virovitičko-podravske županije.

  isprintaj članak