Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Najčešće nesreće kod kuće
Koliko dom smatrali sigurnim, mjesto je mnogih nesreća. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Kruh koji će vas oduševiti
Objavljeno: 12.11.2020. 10:56  
Talijanski bijeli kruh
Talijanski bijeli kruh

Slika ne odgovara receptu

Talijanski bijeli kruh

Količina za 3 kruha, priprema oko 1 sat i 15 minuta (za odmor tijesta oko 14 sati i 30 minuta)


Potrebno:

770 g glatkog pšeničnog brašna  

21 g kvasca

125 ml hladnog mlijeka

15 g soli 

15 g slada (1 jušna žlica)

20 ml maslinovog ulja

40 ml hladne vode  

 

Kvas: 

125 ml acidofilnog kiselog mlijeka 

110 g glatkog brašna (tip 480) 

 

Brašno za posipavanje  

 

 Priprema:

Za kvas, brašno pomiješati s kiselim mlijekom, posipati brašnom odozgo i pokriveno vlažnom kuhinjskom krpom ostaviti odmarati cca. 12 sati na sobnoj temperaturi.

Kvasac staviti u mlijeko. Brašno, nadomjestak za kvas od kiselog mlijeka i mješavinu kvasca staviti u posudu za miješanje. Dodati sol, slad, maslinovo ulje i vodu. Sastojke staviti u stroj za miješenje i razraditi tvrdo tijesto na srednjoj brzini oko 2 minute, a idućih 5 minuta na većoj brzini izraditi glatko tijesto. 

 Tijesto pokriti vlažnom kuhinjskom krpom i ostaviti oko 2 sata odmarati na sobnoj temperaturi. U tom vremenu tijesto mora znatno dobiti na opsegu. Tijesto kratko promijesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i podijeliti ga na tri dijela. Dijelove tijesta ponovo promijesiti i oblikovati duguljaste oblike. 

Kod oblikovanja i ovdje nastaje takozvani "završetak". 

Lim za pečenje prekriti papirom za pečenje, kruh staviti "završetkom" prema dolje i ostaviti ga tako ležati 10-15 minuta. 

Pećnicu zagrijati na 230º C. Kruh položiti sa "završetkom" prema gore u lim i peći u pećnici oko 20 minuta. Temperaturu smanjiti na 200º C i ostaviti još 10 minuta da se kruh do kraja ispeče.


Nadomjestak za kvasac - kvas od kiselog mlijeka:

1. Kiselo mlijeko uliti u brašno

2. Pomoću kuhače umiješati gustu smjesu

3. Posipati je brašnom

4. Nadomjestak za kvas od kiselog mlijeka prekriti lagano vlažnom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 12 sati

5. Nakon ovog vremena odmaranja, tijesto je znatno dobilo na opsegu

 

 Priprema tijesta:

1. Kvasac rastrgan na komadiće umiješati u mlijeko pomoću pjenjače za tučeno slatko vrhnje (šlag) dok se ne rastvori.

2.  Brašno s kvasom do kiselog mlijeka i mješavinom kvasca staviti u posudu kuhinjskog uređaja za miješenje.

3.  Dodati sol, slad, maslinovo ulje i vodu.

4.  Miješenje ostaviti oko dvije minute na srednjem stupnju, a zatim na višem stupnju oko 5 minuta, čime se dobije glatko tijesto. Tijesto izvaditi iz mašine za miješenje i prekriti lagano vlažnom krpom...

5. ... tijesto ostavimo odmarati oko 2 sata.

 

 Oblikovanje kruha:

1. Tijesto položiti na pobrašnjenu radnu površinu i razdijeliti na 3 djela.

2. Tijesto izmijesiti i oblikovati u duguljaste oblike (štruce).

3. Za vrijeme oblikovanja kruha nastaje dobro poznati "završetak".

4. Oblik kruha pritisnuti u savršeni oblik...

5. ...i oblik postaviti u lim sa "završetkom" prema dolje, oko 15 minuta ostaviti odmarati

6. Kruh prije pečenja okrenuti i staviti u lim za pečenje i pećnicu sa "završetkom" prema gore. 

  isprintaj članak