Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Bolest koja nije ograničena samo na ljude koji igraju tenis
Objavljeno: 29.01.2020. 11:13  
Teniski lakat
Teniski lakat

Teniski lakat je prilično čest problem, pogađa dvije do tri osobe na tisuću, a nije ograničen samo na ljude koji igraju tenis. Obično je uzrokovan ponavljanim aktivnostima kao što su snažno hvatanje, ili hvatanje kao kod teniskog reketa, ali mogu ga izazvati i mnoge druge vrste ponavljajućih aktivnosti koje utječu na lakat i ruku. Nazvan je "lateralnim epikondilitisom", ali novija istraživanja pokazuju da se to ispravnije opisuje kao tendinopatija ili oštećenje tetive.

 

Simptomi teniskog lakta

Sada znanstvenici vjeruju da je teniski lakat posljedica mnogih malih povreda na tetivi koja pričvršćuju mišić podlaktice na kost, a opetovani stresovi ili ozljede sprečavaju pravilno zarastanje tetive. 

Teniski lakat se obično razvija s vremenom, obično izvođenjem određenih ponavljajućih pokreta. Obično simptomi počinju blagim bolnim osjećajem peckanja koji se s vremenom može povećati. To se može pogoršati i doći do, između ostalog, drhtanja ruku. Također može proizvesti slabost u čvrstoći primanja šakom. Simptomi mogu jačati i nestajati, što znači da ponekad mogu biti bolniji, a drugi puta manje bolni.

Teniski lakat je najčešći kod ljudi u dobi od 30 do 50 godina i čini se da zahvaća ljude ponekih zanimanja više negoli kod drugih, pogotovo ako ima puno hvatanja i ujednačenih pokreta kao kod stolariskih poslova, ali i kod zubara. Događa se da neki bolesnici završe s invaliditetom, pa čak i nesposobnošću za rad. 

 

Dijagnoza teniskog lakta

Liječnici obično mogu biti prilično sigurni u dijagnozu na temelju anamneze i kratkog pregleda. 

Ponekad mogu biti potrebni i drugi testovi, uključujući rentgenske zrake ili MRI, posebno ako je dijagnoza nejasna ili simptomi i dalje ostaju unatoč liječenju. Budući da druge bolesti, poput ozljeda diska na vratu, mogu proizvesti bol u ruci, liječnik treba isključiti neudoumice s MRI pregledom ili posebnim istraživanjem živaca.

 

Uloga bioenergije

Iscjeljivanje bioenergijom pokazalo se vrlo učinkovitim kod teniskog lakta!

  isprintaj članak