Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Nakon upotrebe fitness sprava odvojite vrijeme da ih obrišete
Objavljeno: 04.05.2020. 10:01  
Teretana neka postane užitak
Teretana neka postane užitak

Nakon upotrebe fitness sprava odvojite vrijeme da ih obrišete. Također, ne zaboravite očistiti bilo koji prostor na klupi na kojem ste možda sjedili. 

Teretana je javno mjesto, iako je mnogi doživljavaju kao osobni prostor pa ne vode brigu o drugim ljudima koji ga isto koriste. Teretana, kao i svako javno mjesto, ima određena pravila ponašanja i treba ih se držati.

 

Loše upravljanje vremenom

Kao što neki od nas ne bi zakasnili za pregled liječnika, isto biste trebali učiniti s kondicijskim trenerom. Ako mislite da nećete stići, prethodna najava bit će uvažena. Inače ćete potrošiti njegovo vrijeme i novac ako dođe u teretanu, a vi se ne pojavite.

 

Korištenje znojne odjeće

Kao što je ranije rečeno, ovo je javno mjesto i nitko vas neće cijeniti ukoliko dođete u teretanu znojni i smrdljivi. Cijenimo što radite, a dokaz vašeg uspjeha nije znojna (i smrdljiva) odjeća, već oblik tijela. Zato, za udobnost svih ostalih, stavite čistu odjeću u svoju torbu za teretanu. I korisite je!

 

Ne koristite mobitel

Iako u potpunosti razumijemo da se trebate odmarati nakon nekoliko minuta dizanja utega, ali se ne odmarajte 20 minuta pričajući na mobitel, a da istovremeno ne pustite utege. Budite dovoljno uljudni da pustite opremu jer ćete u protivnom pokvariti iskustvo ostalih korisnika teretane.

 

Ostavljanje opreme na pogrešnom mjestu

Razumljivo je da ste možda umorni nakon vježbanja, ali nemojte nekoga umoriti stavljajući opremu tamo gdje ne bi trebala biti. Čak i kada je posao djelatnika teretane održavati teretanu uredom, ne bi štetilo ako pridonesete tome.

Ali čak i tada, ako ste u teretani prije kraja radnog dana, drugi će korisnici teretane teško pronaći ono što ste koristili u slučaju da im zatreba.

 

Ostavljajući znoj svugdje

Prirodno je znojiti se u teretani. Međutim, postaje odvratno kada dopustite da vam znoj posvuda pada ili čak prska po drugima. Ako ste ona vrsta koja se puno znoji, idealno je imati ručnik u neposrednoj blizini kako biste se obrisali kada se ukaže potreba. Možda ćete također htjeti uložiti u traku za glavu i zapešća kako biste uhvatili znoj dok se kotrlja.

Najbolji način je korištenje dezodoranta protiv znojenja u stiku. Nanesite ga na dijelove tijela na kojima se najviše znojite (prsa, čelo…), a ne samo ispod pazuha.

 

Ostavljanje opreme nečistom

Dok se znojite kapljice znoja će padati na sprave. Znamo da ste naporno radili, ali ostavljajući trag znoja na spravamai nije higijenski. Nakon upotrebe sprava odvojite vrijeme za brisanje znoja s njih. Također, nemojte zaboraviti očistiti bilo koji prostor na kojem ste možda sjedili.

 

Druženje više negoli vježbanje

U redu je pričanje, recimo na trkačkoj stazi trčeći pokraj prijatelja jer vježbanje čini zanimljivijim. Međutim, stajanje i razgovor bez vježbanja pretvara teretanu u mjesto za druženje, a ona to nije.

 

Davanje neželjenih savjeta

Ponekad neki mali savjet ne šteti, ali ako ste osoba koja to stalno čini, sve ćete živcirati. Najbolje vrijeme za davanje savjeta i jedino poželjno je kada neko izvodi vježbu na način koji će im nauditi.

 

Upotreba mobitela

Neprihvatljivo je slanje SMS-ova i upućivanje poziva ili korištenje stranica na društvenim mrežama dok ste u teretani. Ovdje ste da vježbate pa je bolje da mobitel ne koristitite i isključite zvuk zvona. Razgovorima ometate one koji primaju upute svojih trenera.

 

Glasno spuštanje utega

Kad idete na dizanje utega, pametno je koristiti samo one koji su u vašim mogućnostima. Čak i kada ste iscrpljeni nježno spuštajte utege. U suprotnom ćete uplašiti druge. Da, korištenje utega izvan vaših mogućnosti moglo bi dovesti do toga da radite vježbu pogrešno, a samim tim i do tjelesne ozljede.

 

Neprimjereno odijevanje

Razumljivo je da se mnogi odijevaju na način kroz koji se osjećaju samouvjereno. Međutim, malo pristojnosti je uvijek dobrodošla. Stoga svakako nosite odgovarajuće donje rublje kako genitalije ne biste izlagali u slučaju energične vježbe. Pored toga, za vježbanje su labavi odjevni predmeti bolji od uskih.

  isprintaj članak