Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Održan video-sastanak ministrice Brnjac s regionalnim direktorima turističkih zajednica
Objavljeno: 12.03.2021. 18:26  
Testiranje turista u mjestima odmora
Testiranje turista u mjestima odmora

Rabac (slika: Turistička zajednica grada Labina)

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac održala je video-sastanak s direktorima regionalnih turističkih zajednica na kojem je sudjelovao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. 

Ravnatelj HZJZ-a Capak iznio je informacije o trenutačnom stanju s pandemijom u Republici Hrvatskoj te pojasnio postupke na razini Europske unije vezano uz prijedlog „Zelenog certifikata". Takav bi certifikat sadržavao informaciju o procijepljenosti, preboljenju i testiranju na covid-19, a njime bi se trebalo osigurati ujednačeno i predvidljivo postupanje država članica u pogledu uvjeta za prelazak granice.

Također je objasnio kako je na razini EU-a postignut dogovor o prihvatljivim brzim antigenskim testovima, no većina država članica, uključujući i RH, još uvijek za prelazak granice traži testiranje PCR testom. Istaknuo je kako je za testiranje brzim antigenskim testovima potrebno medicinsko osoblje koje je obučeno za uzimanje brisa, ali je prednost takvih testova u odnosu na PCR njihova cijena i brzina očitavanja rezultata, što ih čini idealnim alatom za olakšavanje putovanja u turističkoj sezoni. Direktorima regionalnih turističkih zajednica najavljeno je da će HZJZ dostaviti informaciju o načinu dobivanja dozvole za izvođenje testova, kao i izdavanje vjerodostojnih potvrda o testiranju.

Direktori regionalnih turističkih zajednica trebali bi sljedećeg tjedna dostaviti Ministarstvu svoje prijedloge mjesta za testiranje turista u pojedinim županijama u dogovoru s regionalnim zavodima za javno zdravstvo. Pri tome treba voditi računa o njihovoj svrsishodnosti u sklopu potreba određene županije, kao i mogućnosti obavljanja testiranja (osobito brzim antigenskim testovima) tijekom vikenda, kada su turistička kretanja uobičajeno najveća. Budući da bi većina testiranja obavljala pri povratku turista iz Hrvatske, mjesta za testiranja trebaju biti lako dostupna turistima. Popis mjesta za testiranje bit će objavljen na stranici www.safestayincroatia.hr.

Na sastanku su iznesene informacije o provedbi i tijeku kampanje "Safe Stay in Croatia”, koja je polučila značajno zanimanje i u inozemstvu. Zaključeno je kako je najvažniji preduvjet za pripremu ove turističke godine ostati u zelenom, čemu će pridonijeti ubrzanje procjepljivanja, osobito turističkih djelatnika, kao i pridržavanje epidemioloških mjera i propisa. Omogućavanje jednostavnog pristupa testiranju za turiste i olakšavanje prijelaza granice bit će dodatni poticaj turistima da za svoj odmor izaberu upravo Hrvatsku.

  isprintaj članak