Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Prekomjerna i prekomjerna tjelesna težina predstavljaju opasnost za ponovljene pobačaje
Objavljeno: 24.04.2021. 06:22  
Težina pogoduje pobačaju
Težina pogoduje pobačaju

Slikao: Željko Marušić

Čini se da prekomjerna tjelesna težina, kao i premala i pretilost povećavaju opasnost od ponovnog pobačaja kod žena što ukazuje na važnu ulogu koju težina igra ne samo u ukupnom zdravlju, već i u trudnoći.

I premala i prekomjerna tjelesna težina povezane su s povećanom opasnosti od ponovljenih pobačaja kod žena, prema istraživanju istraživača sa Sveučilišta u Southamptonu. Istraživanje je objavljeno u časopisu na engleskom jeziku "Scientific Reports".

 

Pobačaji su relativno česti

Pobačaj je najčešća komplikacija u ranoj trudnoći, a dogodi se u oko 15 do 20 posto svih trudnoća. Takozvani ponavljajući gubitak trudnoće složen je problem, a iako se ovaj oblik pobačaja često pripisuje brojnim medicinskim čimbenicima i utjecajima na način života, prema riječima stručnjaka, uzrok ostaje nejasan u oko 50 posto slučajeva.

 

Utjecaj težine na opasnost od pobačaja

U svojoj trenutnoj metaanalizi istraživačka skupina otkrila je da žene s prekomjernom tjelesnom težinom (indeks tjelesne mase manjim od 18,5), prekomjernom tjelesnom težinom (BMI između 25 i 30) i pretilim (BMI preko 30) češće ponavljaju pobačaje.

 

Do 70 posto veća opasnost od ponovnog pobačaja

"Naše je istraživanje obuhvatilo šesnaest istraživanja i pokazalo je da prekomjerna tjelesna težina ili preniska tjelesna težina značajno povećava opasnist od dva uzastopna gubitka trudnoće. Za one s BMI većim od 25 i 30, opasnost od ponovnog pobačaja povećava se za 20, odnosno 70 posto ”, objašnjava autor istraživanja dr. Bonnie Ng sa Sveučilišta Southampton u priopćenju za javnost.

 

Utjecaj čimbenika načina života?

U svom su istraživanju istraživači također uzeli u obzir utjecaj različitih čimbenika poput pušenja, pijenja alkohola i kave. Međutim, nije se moglo konačno utvrditi jesu li ti čimbenici utjecali ili nisu jer su rezultati malog broja studija bili nedosljedni, a podaci žena koje su sudjelovale u istraživanjima bili su vrlo različiti.

 

Težina je promjenjivi čimbenik opasnosti

Stručnjaci vjeruju da su potrebne dodatna opservacijska istraživanja i klinička ispitivanja kako bi se utvrdio puni opseg čimbenika zbog načina života, ali može se zaključiti da je težina promjenjivi čimbenik opasnostia koji može smanjiti opasnost od ponovnog gubitka trudnoće.

 

Pogođene žene trebaju podršku

Prema mišljenju stručnjaka, ženama bi stoga trebalo pružiti veću podršku u suočavanju s tim čimbenikom rizika. 

________________

Važna napomena: Ovaj je članak općenit i nije namijenjen korištenju za samodijagnozu ili samoliječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak