Helsinški bijenale 2021., „Isto more“ od 12. lipnja do 26. rujna 2021. godine
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“, održat će se na helsinškom otoku Vallisaari, od 12. lipnja do 26. rujna 2021. ...
Veseli balkoni
Dolaskom toplijih dana, kada prođu svi strahovi od ranojutarnjih mrazeva, počinjemo razmišljati o cvjetnim ukrasima na našim balkonima ili prozorskim daskama. ...
Tajanstveno došao i – otišao
Zbog sumnjivih okolnosti zadržali su ga u hotelskoj sobi sa čuvarom. Iz nje je tajanstveno nestao zajedno s dokumentima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Znate li što je lokomotorni sustav?
Objavljeno: 19.02.2021. 22:11  
Tjelesni i psihički umor
Tjelesni i psihički umor

Lokomotorni sustav čine kosti, mišići, zglobovi, ligamenti, tetive, hrskavice, zglobna čahura i slično. Znate li da je je u pravilu prvi na udaru umora. 

 

Napisao: Željko Marušić

Upravo činjenica da je lokomorni sustav prvi na udaru umora razlog je da razmislite koliko vremena i kako ga koristite za odmor! Naime, ovdje nije riječ samo o tjelesnom, iako je prvenstveno o njemu riječ, već i o psihičkom umoru.

Dakle, tjelesni umor ne nastaje samo u teretani ili prilikom vježbanja ili teškog tjelesnog rada. Nastaje i kod dugotrajnog sjedenja, nepromijenjenih pokreta i slično.

Psihički umor nastaje od premorenosti zbog napetog razmišljanja do nezadodovljstva životom. Kod njega je vrijeme da u potpunosti promijenite način života.

 

Kako se riješiti umora

Za početak, kod psihičkog umora najbolje je otići istuširati se i to tako da se glavu tuša namjesti na lagani nježni mlaz kao kod rominjanja proljetne kišice. Tako, stojeći izpod tuša, povremeno mijenjajte temperaturu vode i razmišljajte kako se nalazite negdje u prirodi. Najbolje je zamisliti neki određeni doživljaj koji vam je izazvao osobitu ugodu. 

Kod tjelesnog umora možete posegnuti za istim načinom rješavanja. No, umjesto razmišljanja o nekom lijepom doživljaju osluškujte tijelo. Počnite osjećati kako vam se polako opušta tjeme, zatim kako nestaje umor iz očiju i kapaka, prijeđite na vrat, ramena, prvo jednu pa drugu ruku, osjetite lakoću u kralježnici, prvo jednoj pa drugoj nozi… Posebno se posvetite listovima i osjetite kako nestaje bilo kakav osjećaj težine. Na kraju se usredotočite na drugu čakru (područje spolovila) i osjetite kako nailazi ugodna energija.

Samo nemojte reći da nemate desetak minuta vremena za boravak pod tušem! Um, duša i tijelo će vam biti prezahvalni i donijeti vam novu energiju. Zapamtite: mi smo vlastiti iscjeljitelji!

 

Ukoliko ste u većoj nevolji obratite se bioenergetičaru (iscjeljitelju).

 

  isprintaj članak