Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Ne razmišljajte i ne govorite o koronavirusu
Objavljeno: 13.04.2020. 12:09  
Tjeskoba i napetost (anksioznost i stres) zbog koronavirusa
Tjeskoba i napetost (anksioznost i stres) zbog koronavirusa

Kako se boriti protiv tjeskobe i napetosti u doba koronavirusa - pitanje je koje si svi manje-više postavljamo.

 

Napisao: Željko Marušić

 

Prvi i osnovni savjet je ne razmišljajte i ne govorite, ali i ni drugima ne dozvolite govoriti, o pandemiji koronavirusa. Jednostavno mislite o daleko ljepšim stvarima i oplemenite um, duh i tijelo. Vidjet ćete, to uopće nije teško uz samo malo, ali zaista samo malo, volje.

 

Sada je najbolje:

• Ni s kim razgovarati o pandemiji koronavirusa! Jednostavno zabranite sebi i drugima o tome govoriti!!! Pričajte o svemu drugome, a kada netko krene s tom temom zamolite ga da o tome ne govori. Čuvajte duševno zdravlje!

• Izbjegavati gledati vijesti i emisija o pandemiji koronavirusa. Dovoljno je pogledati jednu informativnu emisiju dnevno. Nemojte nikada zaboraviti da uvijek saznajete ono što je već bilo, a ne što će biti bitno po vaše zdravlje!

• Što više slušati radio stanicu s puno glazbe. To će smanjiti utjecaj tišine s ulice i unijeti dobru energiju u vaš um i tijelo. Kada počnu pričati o koronavirusu i tuđim nevoljama promijenite stanicu. Ne, to nije nečovječno! I vi trebate brinuti o svom duševnom zdravlju. Ostanete li bez njega ostali ste bez pravog života, a k tome će ostaviti velike posljedice i na vaše tjelesno zdravlje! I još tvrdite da volite svoje najmilije! Pa, biste li im htjeli priuštiti da pate uz vas koji biste mogli početi psihički i fizički propadati ukoliko nećete misliti na sebe?!  

• Početi gledati vesele televizijske emisije s naglaskom na opuštajuće humorističke serije. Dobro je pogledati i dokumentarne serije o putovanjima i životinjama. Volite li ih, pogledajte kriminalističke serije poput Smrti u raju ili Poirota, a svakako izbjegavajte gledanje američkih prerealističnih kriminalističkih serija.

• Ponovno učiti čitati knjige. Sigurno imate negdje knjigu koju niste pročitali ili neku koja vam se jako svidjela. Uzmite je u ruke i pročitajte još jednom. Knjižnice su zatvorene, ali postoje i besplatne internetske knjižnice za slijepe. Pustite tzv. audio knjigu i uživajte. Zaspete li, nema veze. Počet ćete slušati (čitati) od dijela kod kojeg ste zaspali!

• Nazvati nekoga koga dugo niste čuli. Počnite listati imena u telefonskom imeniku mobitela i nazovite ljude. Pozovite se na neka lijepa vremena, krasne doživljaje koje ste imali s njima, ali ih upozorite da ne želite pričati o koronavirusu! Ne biste vjerovali koliko će vas ti razgovori oplemeniti!

• Posvetiti se više djeci. Ovo stanje na djecu ostavlja posebno pogubne posljedice! S manjom djecom se igrajte, mazite, pričajte im bajke. Djeci starijoj od tri godine pričajte dogodovštine iz svog života, usmjeravajte ih pričajući znanstvene činjenice kroz igru i video materijale, učite s djecom do šestog razreda osnovne škole, a onima iznad šestog posvetite posebnu pažnju. S njima počnite razgovarati o životu, „filozofirajte", dodirnite spolnost, odnos među spolovima, saslušajte njihova mišljenja, naučite ih otvorenosti i važnosti tolerancije, razgovarajte o politici, a sa srednjoškolcima pokušajte obnoviti dobar odnos i pretvoriti ga u otvoreno prijateljstvo i razumijevanje. Potaknite ih na razmišljanje o društvu, politici, zajedno s njima učite pravila lijepog ponašanja, pitajte ih što ih zanima i vidite možete li na to odgovoriti. Dozvolite im da vas nauče igrati video igrice, neki kompjutorski program ili pravilno koristiti internet.

• Posvetiti se voljenoj osobi i sada, kada ste toliko napeti, a imate višak vremena, povedite razgovor o međusobnom odnosu, podsjetite se kako vam je bilo na početku veze (i/ili braka), obnovite seksualnost, otvorite se i usudite se pitati što bi on/ona željeli. I, da, ima još puno toga što ste, vjerujte mi, zanemarili i prepustili kolotečini;

• Prošetati! Šetati se treba na otvorenom budući da je to nevjerojatno važno za psihičko i tjelesno zdravlje. Čovjek je predodređen za kretanje! A kada šećete promatrajte okolinu, uživajte u zvukovima, u pogledu i mislima koje vam izazovu. Samo pozitivno!

• Vježbati! Počnite doma vježbati tijelo i/ili um i duh. Na internetu je puno savjeta kako vježbati mišiće, ali i kako utjecati na um i duh. Napokon vam se pružila prilika da mislite i na sebe!

• Jesti što volite. Većina ljudi sada ima više vremena budući da nema izlazaka radi druženja, mnogi rade od doma, nema trošenja vremena po trgovačkim centrima i slično. Sada je najbolje vrijeme da počnete kuhati što posebno volite, nešto za što niste imali vremena ili napokon ostvarite san o zdravom hranjenju. A to vam treba i zato što se manje krećete, a više jedete!

 

I čuvajte se! Dovoljne se samo sjetiti kako pazite na sebe u sezoni gripe!

  isprintaj članak