Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Tofu može biti namaz, može ga se pržiti, stavljati u salatu, juhe…
Objavljeno: 05.12.2015. 17:25  
Tofu iz vlastite kuhinje
Tofu iz vlastite kuhinje

Tofu je osvježavajuća namirnica, dobrodošla u makrobiotici. Tofu nije integralna namirnica za svakodnevnu upotrebu već je povremeni dodatak koji je, zbog djelovanja nigarija (derivat morske soli - magnezij klorid) vrlo lagan za probavu. Pravljenje tofu sira je lagano i isplativo.

 

Za pravljenje tofua potreban vam je kilogram soje u zrnu, kvalitetan nigari i kvalitetna voda.

 

Priprema:

1. Natopite kilogram soje u hladnoj vodi i ostavite 12 sati. Promiješajte i izlijte vodu zajedno s opnom, koja se, prirodno, odvojila od zrna. Natopite ponovo s dva do tri puta više svježe vode (po mogućnosti bez kamenca) i ostavite tako još neko vrijeme.

2. Sameljite natopljena zrna u mlincu ili u stroju za mljevenje mesa (koja više ne služi za takve potrebe)

Soju ne treba previše sitno samljeti jer će konačni proizvod biti manje privlačan. Izbjegavajte mljevenje mikserom.

3. Stavite na vatru, dodajte vrelu vodu i često miješajte kako biste smanjili stvaranje pjene. Ukupno bi trebalo dodati 8-10 puta više vode nego što ima mljevene soje.

Puštajte da se diže pjena, kao kod mlijeka, pa dodajte malo hladne vode. Ovo ponavljajte tri puta.

Održavajte nekoliko minuta blizu točke vrenja kako bi se dobro sjedinilo.

4. Filtrirajte smjesu kroz vrećicu sašivenu od gaze ili kroz presavijenu gazu. Pritisnite da se iscijedi sva tekućina. Suhi ostatak sadrži većinu nerazgradivih ugljikohidrata iz soje i zove se okara. Dobivena tekućina je mlijeko od soje. Svojom bojom i izgledom slično je mlijeku životinjskog porijekla.

5. Ponovo zagrijte mlijeko od soje na 85-90 stupnjeva C i usirite ga pomoću rastopljenih kristala nigarija. Količinu nigarija odredite kušanjem (oko 1 dcl zasićenog rasola). U nedostatku nigarija možete upotrijebiti limunov sok ili magnezij klorid. Kako bi se dobro odvojio usireni dio potrebno ga je ostaviti da se odmori, a višak koji je analogan sirutki možete izliti.

6. Kako biste ocijedili tofu, isipajte ga u perforirani drveni kalup obložen gazom koja ne treba biti previše gusta. Ostavite da se dobro ocijedi, bez miješanja. Usireni dio, koji ostane u gazi je tofu. Ovisno o kakvoći soje, na ovaj način dobijete 1-1,5 kg tofua.

7. Postupak izrade tofua završavamo pritiskanjem tofua. Poklopimo tofu i pritisnemo poklopac odgovarajućim teretom. Tako ostavimo nekoliko minuta da se tofu do kraja ocijedi i stvrdne.

Tada je tofu spreman za uporabu. Možemo ga nasjeći na kriške, složiti u posudu u kojoj ćemo ga, u hladnoj vodi koja se često treba mijenjati, čuvati nekoliko dana. U hladnjaku može stajati i tjedan dana.

 

Sušeni tofu

Budući je vrijeme čuvanja svježeg tofua na prirodan način jako kratko, zimi možete napraviti i sušeni tofu tako što ćete prvo noću iznijeti van na mraz, a danju ga odmrzavati na suncu ili u kući. Ovo ponavljajte sve dok se tofu potpuno ne osuši.

 

Kako koristiti tofu

Tofu može biti namaz, može ga se pržiti, stavljati u salatu, juhe… Najčešće se začini gomašiom (pečeni sezam i morska sol), soja i tamari umakom, ali i drugim prirodnim začinima…


 

  isprintaj članak