Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Bosch započinje sezonu grijanja novim rap videozapisom
IFA 2019.: sezona počinje uz pametni i povezani sustav grijanja EasyControl ...
Mirovinu prima već 68 godina!
Više od 500 građana Srbije prima mirovinu duže od pola stoljeća! ...
Anketa


NALAZITE SE U
Kongres balkanskih toplica od 3.- 7. 10. 2012. u Turskoj
Objavljeno: 19.09.2012. 12:21  
Toplice u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali?
Toplice u Hrvatskoj zadnja rupa na svirali?

U  poznatom turskom turističkom odredištu Çeşme (Češme), blizu Izmira, bit će od 3. do 7. listopada održan 2. Balkan Spa Summit - 2. kongres toplica Balkana od Slovenije do Turske, ali, nažalost, bez Hrvatske!

Upravo činjenica da opet nema predstavnika hrvatskih toplica na tako važnom skupu (nije ih, čini mi se osim iz Varaždinskih toplica) bilo niti na Kongresu banja Srbije s međunarodnim sudjelovanjem, potvrđuje potrebu hitnog mijenjanja odnosa prema toplicama i lječilišnim centrima u našoj zemlji.

Krene li se od Bizovačkih toplica (blizu Osijeka) pa sve do Kalosa u Veloj Luci (otok Korčula) uglavnom se može vidjeti prepuštenost njih samih samima sebi, prilična zapuštenost, nedostatak kvalitetne ponude i, možda najvažnije, nedostatak dodatne turističke ponude koja bi trebala popuniti vrijeme boravka posjetitelja (pacijenata). Još se nekako ljeti može popuniti vrijeme u nekima od njih spuštajući se toboganom (ukoliko ga imaju), no i majmuni ne skaču s grane na granu čitav dan niti hrčci trče unutar kotača.

Osnovni problem je u nedostatku pravog vlasnika pa su mnogi direktori postavljeni po političkoj podobnosti umjesto stručnosti. S druge strane ne postoji gotovo nikakva poštovanja vrijedna udruga koja se brine za njihov boljitak, odnosno ono što postoji je neučinkoviti i tiho.

Dodatni problem je što Ministarstvo turizma godinama ne nalazi potrebu ozbiljno sjesti za stol s predstavnicima Ministarstva zdravlja (ili obrnuto, nebitno) i zajednički riješiti taj veliki problem. Ovako imamo odlične toplice u okruženju (Srbija, Mađarska, Slovenija, Italija), a primjer Banje Vrućice u Tesliću u BiH primjer je kako zaostajemo i za Bosnom i Hercegovinom.

Naravno, i Hrvatska turistička zajednica, uobičajeno promidžbeno zanemarujući Hrvatsku kao turističko odredište za njene građane, zanemaruje taj važan dio turizma budući da je riječ o zdravlju građana Hrvatske. S dobrom promidžbom, budući da imamo izvanredno stručno osoblje u lječilištima, moglo bi se potaknuti i rješenje tog problema. Ovako samo mogu pisati o zanimljivostima vezanim uz pojedine toplice pa reći da se u Bizovcu kupa i  liječi u ostacima Panonskom mora, da se u Topuskom možete (tjelesno) družiti s "bićima" koja uživaju u vreloj vodi ili promatrati biljke mesožderke ili iskušati živo blato, u Kalosu biti iznenađeni velikom ljubaznošću  i tome slično. No, što to vrijedi što nemamo iole ozbiljniju publikaciju ili privlačnu web stranicu na kojoj bismo to saznali.

Eto, mi namjeravamo uskoro predstaviti sve toplice. Iskreno se nadamo da ćemo ostvariti sve ono što preporučamo, a do tada iskreni savjet mjerodavnima da krenu put Češma u Turskoj i uživo od prisutnih saznaju kako uloviti korak s vremenom.

 

Završio bih riječima Vladimira T. Veskovića, generalnog tajnika Udruženja banja Srbije: "Hoće li uvođenjem jedinstvenih standarda, sve toplice Europe u dogledno vrijeme naličiti jedna na drugu, u stvari, na toplice Njemačke?". Učinimo nešto više da to spriječimo

  isprintaj članak