Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Više topline, manje prijeloma kuka
Objavljeno: 16.09.2020. 09:29  
Toplinom protiv osteoporoze
Toplinom protiv osteoporoze

Povećana temperatura okoline poboljšava čvrstoću kostiju, istodobno sprečavajući gubitak koštane gustoće uobičajene za osteoporozu. Čini se da je toplina važna za zdravlje kostiju, a crijevna mikrobiota (bakterije koje normalno obitavaju u i na ljudskom tijelu) također igra važnu ulogu u tome.

Nedavno istraživanje istraživača sa Sveučilišta u Ženevi, objavljeno u  časopisu "Cell Metabolism", pokazalo je da se čini kako posebno vrućina dobro utječe na kosti. 

 

Viša temperatura okoline korisna za kosti

Izloženost višim temperaturama okoline (34° C) povećava čvrstoću kostiju, istovremeno sprečavajući gubitak koštane gustoće tipične za osteoporozu.

 

Više topline, manje prijeloma kuka

Istraživački tim također je proučio epidemiološke podatke o učestalosti osteoporoze u svijetu u odnosu na srednju temperaturu, zemljopisnu širinu, potrošnju kalcija i razinu vitamina D. Otkriveno je da što je temperatura viša, manje je prijeloma kuka. Pokazalo se da je učestalost osteoporoze veća u sjevernim državama negoli na toplijem jugu. Inače, prijelomi kuka su jedna od glavnih posljedica osteoporoze. 

 

Odlučujući čimbenik je toplina

Uključivanje vitamina D ili kalcija nije promijenio ovaj odnos što ne znači da kalcij ili vitamin D ne pomažu. Međutim, odlučujući čimbenik je toplina - ili njezin nedostatak!

Kad se mikrobiota prilagodi toplini, to utječe na sintezu i razgradnju poliamina. Te molekule sudjeluju u starenju, a posebno u zdravlju kostiju. Zagrijavanjem se sinteza poliamina povećava, dok se njihova razgradnja smanjuje. Čineći to, utječu na aktivnost osteoblasta (stanice koje grade kosti) i smanjuju broj osteoklasta (stanice koje razgrađuju kosti).

 

Toplinom protiv osteoporoze

Istraživanja ukazuju kako bi izlaganje toplini moglo biti odlično za sprečavanje nastanka ili u borbi protiv osteoporoze. Prema istraživačima, to je vjerojatno i zbog promjena u crijevnoj mikrobioti zbog toplog okoliša koji dovodi do poboljšanja gustoće kostiju. Stoga bi i toplina i utjecaj crijevne mikrobiote mogli predstavljati dobar pristup liječenju i sprečavanju osteoporoze. 

__________________

Važna napomena: Ovaj se članak ne smije se koristiti za samodijagnozu ili samoliječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak