Torta sadrži 14 kriški, priprema približno 1 sat i 30 min, hlađenje 5 sati i 30 min) | Objavljeno: 16.11.2019. 07:24 |
Torta od mliječne riže i voća sa snježnom kapom
1 torta sadrži 14 kriški, priprema približno 1 sat i 30 min, hlađenje 5 sati i 30 min)
Sastojci za biskvit:
40 g glatkog brašna
30 g jestivog škrobnog brašna (Gustin)
2 jaja
60 g kristalnog šećera
½ vrećice vanilin-šećera
kora ¼ limuna
30 g maslaca
Sastojci za kremu:
160 g bijele riže kratkog zrna
500 ml mlijeka
20 g maslaca
100 g kristalnog šećera
1 vrećica vanilin-šećera
5 listića želatine
150 g kompota od breskve
150 g jagoda
500 ml šlaga
Sastav snježne kape (pusli):
2 bjelanjka
60 g kristalnog šećera
30 g šećera u prahu
sol, šećer u prahu
Priprema:
1. Pećnicu zagrijati na 180 ˚C. Dno kalupa za torte (promjera 26 cm) obložiti papirom za pečenje. Prosijati brašno i jestivi kukuruzni škrob (Gustin).
2. Pjenasto istući jaja sa šećerom, vanilin-šećerom, naribanom koricom limuna i prstohvatom soli sve dok ne nastane gusta smjesa (najmanje 10 minuta). U to umiješati mješavinu brašna i škroba i rastopljeni maslac. Smjesu uliti u kalup i peći približno 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici (sredina pećnice/ rešetka).
3. Biskvit izvaditi iz pećnice i hladiti približno 15 minuta, nakon toga odvojiti rub kalupa i istresti biskvit na papir za pečenje posipan šećerom te ostaviti da se potpuno ohladi.
4. Rižu zakuhati u lagano zasoljenoj vodi i dobro ocijediti. Mlijeko, maslac, prstohvat soli, šećer i vanilin-šećer prokuhati. Dodati napola skuhanu rižu i, uz češće miješanje, kuhati na laganoj vatri dok riža ne omekša (približno 30 minuta).
5. Rižu staviti u posudu. Želatinu namočiti u hladnoj vodi, dobro je ocijediti i dodati kuhanoj riži, promiješati i ostaviti da se riža ohladi.
6. Polovice breskve iz kompota dobro posušiti. Jagode očistiti i narezati na male komadiće. Ohlađeni biskvit vratiti u kalup.
7. Istući slatko vrhnje (šlag). Voće i jednu trećinu tučenog slatkog vrhnja umiješati u rižinu smjesu i na kraju dodati ostatak tučenog slatkog vrhnja. Smjesu napuniti u kalup i poravnati. Tortu hladiti približno 5 sati.
8. Pećnicu zagrijati na položaju za grill. Izraditi bjelanjak s kristalnim šećerom u čvrsti snijeg. Umiješati šećer u prahu. Istučenim snijegom premazati tortu, gornju površinu ukrasiti po želji. Snježni pokrov posipati šećerom u prahu. Tortu zapeći u prethodno zagrijanoj pećnici (sredina pećnice/ rešetka) do svjetlo-smeđe boje! Oprezno, jer to traje jedva minutu.
9. Rub torte vrlo oprezno odvojiti od kalupa i maknuti obruč kalupa. Tortu, s vrlo oštrim nožem, narezati na kriške.
_____________________________
Hranjiva vrijednost po komadu:
331 kcal / 1.392 kJ; 17,4 g masti; 38 g ugljikohidrata; 3,1 jedinica; 86 mg kolesterola.
Savjet
Snježna kapa
Najbolje je da torta dobije lijepe snježne plamenove tik prije posluživanja jer tada godi upravo onako kako bi i trebala goditi: izvana hrskavo nježna, a iznutra pjenasto lagana. I najbolje je pojesti tortu što je prije moguće – snježna kapa je već sljedećeg dana vlažna i ponešto ljepljiva i žilava.
![]() |