Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Kostarika je proglašena najsretnijom zemljom u Latinskoj Americi
Ovo istraživanje mjeri očekivano trajanje života, BDP po stanovniku, doživljaj korupcije, slobodu donošenja odluka, podršku drugih ljudi u teškim vremenima i ve ...
Anketa


NALAZITE SE U
Torta sadrži 14 kriški, priprema približno 1 sat i 30 min, hlađenje 5 sati i 30 min)
Objavljeno: 16.11.2019. 07:24  
Torta od mliječne riže i voća sa snježnom kapom
Torta od mliječne riže i voća sa snježnom kapom

Torta od mliječne riže i voća sa snježnom kapom

1 torta sadrži 14 kriški, priprema približno 1 sat i 30 min, hlađenje 5 sati i 30 min)

 

Sastojci za biskvit:

40 g glatkog brašna

30 g jestivog škrobnog brašna (Gustin) 

2 jaja

60 g kristalnog šećera

½ vrećice vanilin-šećera

kora ¼ limuna

30 g maslaca

 

Sastojci za kremu:

160 g bijele riže kratkog zrna

500 ml mlijeka

20 g maslaca

100 g kristalnog šećera

1 vrećica vanilin-šećera

5 listića želatine

150 g kompota od breskve

150 g jagoda

500 ml šlaga

 

Sastav snježne kape (pusli):

2 bjelanjka

60 g kristalnog šećera

30 g šećera u prahu

sol, šećer u prahu

 

Priprema:

1.         Pećnicu zagrijati na 180 ˚C. Dno kalupa za torte (promjera 26 cm) obložiti papirom za pečenje. Prosijati brašno i jestivi kukuruzni škrob (Gustin).

2.         Pjenasto istući jaja sa šećerom, vanilin-šećerom, naribanom koricom limuna i prstohvatom soli sve dok ne nastane gusta smjesa (najmanje 10 minuta). U to umiješati mješavinu brašna i škroba i rastopljeni maslac. Smjesu uliti u kalup i peći približno 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici (sredina pećnice/ rešetka). 

3.         Biskvit izvaditi iz pećnice i hladiti približno 15 minuta, nakon toga odvojiti rub kalupa i istresti biskvit na papir za pečenje posipan šećerom te ostaviti da se potpuno ohladi.

4.         Rižu zakuhati u lagano zasoljenoj vodi i dobro ocijediti. Mlijeko, maslac, prstohvat soli, šećer i vanilin-šećer prokuhati. Dodati napola skuhanu rižu i, uz češće miješanje, kuhati na laganoj vatri dok riža ne omekša (približno 30 minuta). 

5.         Rižu staviti u posudu. Želatinu namočiti u hladnoj vodi, dobro je ocijediti i dodati kuhanoj riži, promiješati i ostaviti da se riža ohladi.

6.         Polovice breskve iz kompota dobro posušiti. Jagode očistiti i narezati na male komadiće. Ohlađeni biskvit vratiti u kalup.

7.         Istući slatko vrhnje (šlag). Voće i jednu trećinu tučenog slatkog vrhnja umiješati u rižinu smjesu i na kraju dodati ostatak tučenog slatkog vrhnja. Smjesu napuniti u kalup i poravnati. Tortu hladiti približno 5 sati.

8.         Pećnicu zagrijati na položaju za grill. Izraditi bjelanjak s kristalnim šećerom u čvrsti snijeg. Umiješati šećer u prahu. Istučenim snijegom premazati tortu, gornju površinu ukrasiti po želji. Snježni pokrov posipati šećerom u prahu. Tortu zapeći u prethodno zagrijanoj pećnici (sredina pećnice/ rešetka) do svjetlo-smeđe boje! Oprezno, jer to traje jedva minutu.

9.         Rub torte vrlo oprezno odvojiti od kalupa i maknuti obruč kalupa. Tortu, s vrlo oštrim nožem, narezati na kriške.  

_____________________________

Hranjiva vrijednost po komadu:  

331 kcal / 1.392 kJ; 17,4 g masti; 38 g ugljikohidrata; 3,1 jedinica; 86 mg kolesterola.

 

Savjet

Snježna kapa

Najbolje je da torta dobije lijepe snježne plamenove tik prije posluživanja jer tada godi upravo onako kako bi i trebala goditi: izvana hrskavo nježna, a iznutra pjenasto lagana. I najbolje je pojesti tortu što je prije moguće – snježna kapa je već sljedećeg dana vlažna i ponešto ljepljiva i žilava.


  isprintaj članak