Objavljeno: 23.10.2019. 09:50 |
Torta s likerom od jaja i kremom od malina
(1 torta sadrži 14 kriški, priprema približno 2 sata i 15 min, hlađenje traje 4 sata)
Sastojci za tortu:
5 jaja (veličina M)
250 g maslaca (omekšanog)
100 g šećera u prahu
150 g kristalnog šećera
250 g glatkog brašna
100 ml likera od jaja
Sastojci za kremu:
150 g marmelade od malina
3 listića želatine
250 ml tučenog slatkog vrhnja (šlaga)
Glazura:
50 g marmelade od marelica
150 g nugata
50 g masnoće kokosa (sitno nasjeckane)
oko 40 g lješnjaka (mljevenih)
maslac, brašno
Priprema:
1. Okrugli oblik promjera oko 26 cm se bogato premaže maslacem i posipa brašnom. Pećnicu zagrijemo na 170o C.
2. Odvojimo žumanjke od bjelanjka u posebne posude. Maslac i šećer pjenasto izradimo (masa mora biti gotovo bijela). Postupno umiješamo žutanjke. Izradimo bjelanjak s kristalnim šećerom dok ne dobijemo kremasti snijeg.
3. Prvo stavimo brašno, zatim liker od jaja, a tada postupno umiješamo snijeg. Masu ulijemo u oblik za pečenje, izravnamo je i stavimo u zagrijanu pećnicu na srednju visinu. Pečemo oko 1 sat.
4. Izvadimo tortu iz pećnice, kratko je ohladimo, nožem odvojimo od ruba oblika, prevrnemo je na lagano pobrašnjen papir za pečenje i ostavimo da se hladi u obliku.
5. Odvojimo oblik i nožem-pilom dvaput prorežemo tijesto tako da dobijemo tri dijela. Očistimo oblik i ponovo ga sklopimo. Dno torte namažemo s 50g marmelade od malina, umetnemo ga ponovno u oblik i poklopimo s drugim dijelom.
6. Za kremu, želatinu namočimo u hladnoj vodi. Zagrijemo oko 1 žlicu marmelade te želatinu dobro ocijedimo i zamiješamo s ostatkom marmelade. Izradimo tučeno slatko vrhnje (šlag) i umiješamo u marmeladu.
7. Kremu punimo u oblik, poravnamo je (ravnomjerno rasporedimo), na to položimo treći dio torte i pažljivo pritisnemo. Tortu prekrijemo prozirnom folijom i hladimo oko 2 sata.
8. Tortu izvadimo iz oblika i odvojimo foliju. Namažemo tortu unaokolo marmeladom od marelica i postavimo na rešetku za glaziranje. Nugat rastopimo na pari da postane tekući. Dodamo kokos i miješamo dok se potpuno ne rastopi. Glazuru malo ohladimo i ravnomjerno zalijemo tortu te je iscrtamo odgovarajućim oblikom. Rub posipamo lješnjacima. Glazuru ostavimo da očvrsne (oko 1 sat u hladnjaku).
Za ukrašavanje:
50 g tamne čokolade za preljev (dobro usitnjene)
28 malih dražeja u obliku jaja
1 jušna žlica usitnjenih pistacija
Oko 100 ml šlaga
Priprema:
Prekrijemo ravni tanjur ili manju dasku prozirnom folijom. Čokoladu rastopimo na pari i stavimo u malu papirnatu vrećicu ili vrećicu za zamrzavanje. Jedan ugao vrećice odrežemo, ukrasimo tortu kružnim uzorkom i stavimo je hladiti.
Preostalim preljevom oblikujemo 14 malih listića na prozirnu foliju. Listiće kratko stavimo u hladnjak i neposredno prije nego se čokolada stisne, ukrasimo s dvije dražeje u obliku jaja i posipamo usitnjenim pistacijama. Listiće čokolade ostavimo da očvrsnu.
Za završno ukrašavanje gornje površine torte izradimo tučeno slatko vrhnje (šlag) i nanosimo ga pomoću vrećice za ukrašavanje s ravnim (glatkim) završetkom u 14 podjednako udaljenih hrpica šlaga na vrhu torte. Na vrh ovih hrpica postavimo listiće čokolade.
__________
Hranjiva vrijednost po kriški:
589 kcal / 2.466 kJ; 34 g masti; 60 g ugljikohidrata; 5 jedinica (BE); 163 mg kolesterola.
![]() |