Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Bolje smrad negoli ujutro svježe donje rublje
Međunarodni istraživački tim izvijestio je prošle godine da miris znoja zbog određenih kemikalija može usrećiti druge ljude. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Objavljeno: 23.10.2019. 09:50  
Torta s likerom od jaja i kremom od malina
Torta s likerom od jaja i kremom od malina

Torta s likerom od jaja i kremom od malina

(1 torta sadrži 14 kriški, priprema približno 2 sata i 15 min, hlađenje traje 4 sata)

 

Sastojci za tortu:

5 jaja (veličina M)

250 g maslaca (omekšanog)

100 g šećera u prahu

150 g kristalnog šećera

250 g glatkog brašna

100 ml likera od jaja

 

Sastojci za kremu:

150 g marmelade od malina

3 listića želatine

250 ml tučenog slatkog vrhnja (šlaga)

 

Glazura:

50 g marmelade od marelica

150 g nugata

50 g masnoće kokosa (sitno nasjeckane)

oko 40 g lješnjaka (mljevenih)

maslac, brašno

 

Priprema:

1.         Okrugli oblik promjera oko 26 cm se bogato premaže maslacem i posipa brašnom. Pećnicu zagrijemo na 170o C.

2.         Odvojimo žumanjke od bjelanjka u posebne posude. Maslac i šećer pjenasto izradimo (masa mora biti gotovo bijela). Postupno umiješamo žutanjke. Izradimo bjelanjak s kristalnim šećerom dok ne dobijemo kremasti snijeg.

3.         Prvo stavimo brašno, zatim liker od jaja, a tada postupno umiješamo snijeg. Masu ulijemo u oblik za pečenje, izravnamo je i stavimo u zagrijanu pećnicu na srednju visinu. Pečemo oko 1 sat.

4.         Izvadimo tortu iz pećnice, kratko je ohladimo, nožem odvojimo od ruba oblika, prevrnemo je na lagano pobrašnjen papir za pečenje i ostavimo da se hladi u obliku.

5.         Odvojimo oblik i nožem-pilom dvaput prorežemo tijesto tako da dobijemo tri dijela. Očistimo oblik i ponovo ga sklopimo. Dno torte namažemo s 50g marmelade od malina, umetnemo ga ponovno u oblik i poklopimo s drugim dijelom.

6.         Za kremu, želatinu namočimo u hladnoj vodi. Zagrijemo oko 1 žlicu marmelade te želatinu dobro ocijedimo i zamiješamo s ostatkom marmelade. Izradimo tučeno slatko vrhnje (šlag) i umiješamo u marmeladu.

7.         Kremu punimo u oblik, poravnamo je (ravnomjerno rasporedimo), na to položimo treći dio torte i pažljivo pritisnemo. Tortu prekrijemo prozirnom folijom i hladimo oko 2 sata.

8.         Tortu izvadimo iz oblika i odvojimo foliju. Namažemo tortu unaokolo marmeladom od marelica i postavimo na rešetku za glaziranje. Nugat rastopimo na pari da postane tekući. Dodamo kokos i miješamo dok se potpuno ne rastopi. Glazuru malo ohladimo i ravnomjerno zalijemo tortu te je iscrtamo odgovarajućim oblikom. Rub posipamo lješnjacima. Glazuru ostavimo da očvrsne (oko 1 sat u hladnjaku).

 

Za ukrašavanje:

50 g tamne čokolade za preljev (dobro usitnjene)

28 malih dražeja u obliku jaja

1 jušna žlica usitnjenih pistacija

Oko 100 ml šlaga

 

Priprema:

Prekrijemo ravni tanjur ili manju dasku prozirnom folijom. Čokoladu rastopimo na pari i stavimo u malu papirnatu vrećicu ili vrećicu za zamrzavanje. Jedan ugao vrećice odrežemo, ukrasimo tortu kružnim uzorkom i stavimo je hladiti.

Preostalim preljevom oblikujemo 14 malih listića na prozirnu foliju. Listiće kratko stavimo u hladnjak i neposredno prije nego se čokolada stisne, ukrasimo s dvije dražeje u obliku jaja i posipamo usitnjenim pistacijama. Listiće čokolade ostavimo da očvrsnu. 

Za završno ukrašavanje gornje površine torte izradimo tučeno slatko vrhnje (šlag) i nanosimo ga pomoću vrećice za ukrašavanje s ravnim (glatkim) završetkom u 14 podjednako udaljenih hrpica šlaga na vrhu torte. Na vrh ovih hrpica postavimo listiće čokolade.

__________

Hranjiva vrijednost po kriški:  

589 kcal / 2.466 kJ; 34 g masti; 60 g ugljikohidrata; 5 jedinica (BE); 163 mg kolesterola.  

  isprintaj članak