Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Vjekovna tradicija koju su naše bake i prabake već cijenile: fermentacija
Objavljeno: 20.05.2021. 12:04  
Trajno poboljšanje imunološkog stanja fermentacijom
Trajno poboljšanje imunološkog stanja fermentacijom

Slikao: Željko Marušić

Zašto fermentacija povrća pozitivno utječe na naš imunološki sustav i trenutno doživljava pravi procvat.

 

Što je fermentacija? 

Fermentacija je pretvorba organskih tvari uz pomoć bakterija, gljivica ili staničnih kultura ili dodavanjem enzima (fermenti). Ovaj biotehnološki postupak čuva i pročišćava hranu. Tako pripremljeni vrijedni sastojci optimalno su bioraspoloživi za nas ljude, tj. lako se apsorbiraju kroz sluznicu u ustima, želucu i crijevima.

 

Zašto je naš imunološki sustav ojačan fermentiranom hranom?

Fermentirana hrana nije samo lako probavljiva, već je i zdrava. Sadrži vrlo visok udio vitamina i fitokemikalija, a zahvaljujući enzimima i aktivnim bakterijama mliječne kiseline koje sadrži, može imati pozitivan učinak na crijevnu floru, a time čak i ojačati imunološki sustav. 80% toga nalazi se u crijevima. I: ako su crijeva zdrava, takav je i ostatak našeg tijela.

  isprintaj članak