Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Luk može vam pomoći da vaše kosti budu jake, a nokti i kosa prelijepi
Objavljeno: 06.04.2020. 08:39  
Treba jesti više luka
Treba jesti više luka

Luk je jedna od najcjenjenijih namirnica na planeti. Ukusan je i može ga se dodati nevjerojatnom broju jela. Velika je zdravstvena korist od dodavanja luka u hranu pa ga nastojte što više koristiti!

 

Osnažuje imunološki sustav

Svakodnevno nam stradava imunološki sustav što zbog načina života što zbog lijekova koje pijemo. Za njegovo jačanje svakoj večeri dodajte luk budući da sadrži antivirusna svojstva, kao i vitamin C, a možete ga, ukoliko ga vaš želudac podnosi, pojesti koliko god žlite.

 

Regulira razinu šećera u krvi

Ljudi oboljeli od šećerne bolesti, a i oni koji joj naginju, suočavaju se s nizom zdravstvenih poteškoća, a pronalaženje prirodnih načina za snižavanje šećera u krvi može biti naporno. Na sreću, znanstvena istraživanja pokazuju da iscrpak luka može pomoći smanjiti razinu glukoze u krvi i razinu kolesterola u kombinaciji s određenim lijekovima protiv šećerne bolesti. 

 

Unesite u tijelo što više hranjivih sastojaka

Luk doživite kao multivitamin jer on to i jest. Prepun je hranjivih sastojaka, a istovremeno ima malo kalorija. 

 

Ovo su neki od vitamina i hranjivih sastojaka koji se nalaze u luku:

Vitamin C: pomaže u reguliranju imunološkog zdravlja, obnavljanju tkiva i upijanju željeza

Vitamini B9 i B6: igraju ulogu u izmjeni tvari, proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i radu živaca

Kalij: igra ulogu u radu stanica, ravnoteži tekućine, radu živaca i bubrega i sažimanju mišića

Osim što je ukusan, luk je vrlo hranjiv!

 

Pomozite srcu

Luk ima protuupalna svojstva koja mogu smanjiti visoki krvni tlak i zaštititi od krvnih ugrušaka. Osim toga, antioksidanti u luku mogu smanjiti razinu kolesterola što umanjuje opasnost od bolesti srca.

 

Borite se protiv nastanka raka

Luk je dio roda Allium u koji spada i češnjak, a koji su povezani sa smanjenjem opasnosti obolijevanja od nekih vrsta raka, poput raka želuca na primjer. Znanstvena istraživanja pokazala su da oni koji jedu veliku količinu povrća iz roda Allium imaju 22% manju vjerojatnost da im se dijagnosticira ovaj rak. Vjeruje se da sumporni spojevi i flavonoidni antioksidanti koji se nalaze u luku ono što može spriječiti pojavu ove vrste raka.

Luk također sadrži sumpor, a znanstvena istraživanja su pokazala da i ta činjenica može smanjiti razvoj tumora i usporiti širenje raka jajnika i pluća.

 

Olakšajte probavu

Zdravlje crijeva je izuzetno važno, a tu luk pomaže. Ovo povrće je puno neprobavljivih vrsta vlakana i prebiotika što je važno za pravilan rad crijeva. Kad se razgrade, ovi prebiotici stvaraju masne kiseline kratkog lanca koje jačaju vaše crijevo, imunološki sustav, smanjuju upalu i poboljšavaju probavu.

 

Bogatstvo antioksidansima

Antioksidanti pomažu u sprečavanju oksidacije vaših stanica koja može dovesti do oštećenja stanica i pridonijeti obolijevanju od raka, šećerne bolesti i bolesti srca. Luk sadrži 25 različitih vrsta flavonoidnih antioksidanata koji mogu pomoći vašem ukupnom zdravlju. Točnije, crveni luk sadrži antocijane koji smanjuju opasnost obolijevanja srca.

 

Povećajte gustoću kostiju

Gustoća kostiju često se pripisuje mliječnim proizvodima, ali hrana poput luka može vam pomoći da vaše kosti budu jake. Dokazano je da se mineralna gustoća i antioksidacijske aktivnosti u kostima poboljšavaju kod žena koje su pile 100 ml soka od luka dnevno tijekom osam tjedana u odnosu na one koje nisu. Znanstvena istraživanja su također pokazala da kod starijih žene koje jedu više luka postoji manja vjerojatnoća da će im puknuti kuk i to za više od 20% u odnosu na one koje ga nikad nisu jele.

 

Tona biotina

Volite li zdravu kosu? Imate li nezdrave nokte i kožu? Tada jedite više luka! Luk sadrži biotin, koji utječe na sve te stvari. Manjak biotina može uzrokovati ispadanje vaše kose, koža postaje suha i ljuskava, a nokti lomljivi. Nitko to ne želi, zar ne?

  isprintaj članak