Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kolumna
Pokušajte i sebi pokloniti pažnju i ljubav
Objavljeno: 02.11.2019. 10:03  
Treba znati prihvatiti sebe
Treba znati prihvatiti sebe

Biškek (snimio: Željko Marušić)


Znate li da samo malo dijete sebe i svoje tijelo doživljava kao nešto lijepo i dobro? To je urođeni nagon za samoučuvanje i preživljavanje. Odrastanjem, sazrijeva i djetetovo mišljenje o sebi na koje s vremenom utječu njemu važni ljudi. Posebno izražena nesigurnost je u doba puberteta. Tada im je potrebna roditeljska i ljubav prijatelja budući da im se, zbog te nesigurnosti, žele dopasti mijenjajući sebe i dojmove o sebi.

Kako bezuvjetna roditeljska ljubav u stvarosti ne postoji, jer su i sami izloženi "udarcima” okoline, ne mogu uvijek prema djetetu biti strpljivi i razumni. Slično je i s vršnjacima koji su različiti s različitim pogledom na svijet i izgledom, a i sami se suočavaju s tim problemom.

Mladoj osobi u razvoju je potrebno da je prihvate i vole njeni vršnjaci, kako bi se i sama počela (opet) voljeti. U protivnom, neovisno o roditeljskoj ljubavi, neće se voljeti!

Sjećate li se kako je to kada neku osobu volite, posvećujete joj vrijeme, šaljete znakove pažnje i ljubavi? Tako biste se trebali ponašati i prema sebi. Ako nemate vremena za to, zanemarujete se. Stoga si trebamo pokloniti pažnju, jednostavno odvojiti vrijeme samo za sebe, pokloniti si nešto… Pružiti si ljubav!

 

A onda ćemo je znati pružiti i drugima! 

  isprintaj članak