Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Njega biljaka za vrijeme odmora
Ako niste u mogućnosti povjeriti brigu prijateljima oko zalijevanja cvijeća dok ste odsutni, primijenite neki od načina automatskog zalijevanja ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Neka glavnu ulogu pri izboru imaju vaše sposobnosti
Objavljeno: 25.12.2012. 15:53  
Treća dob: preporučam psa
Treća dob: preporučam psa

Znanstvenici su rezultatima istraživanja dokazali da ljudi koji imaju psa ili neku drugu životinju, u prosjeku mnogo manje oboljevaju i dulje su vitalni. Zato svima koji su u najljepšim godinama preporučam psa. Svaki dan ćete se s njim šetati; kiša, snijeg, vrućina neće više biti izgovor za sjedenje kod kuće.


Kako ga izabrati?

Prije nego se konačno odlučite za kupovinu, morate si odgovoriti na nekoliko važnih pitanja u vezi izbora pravog psa. Izbor pasmine psa odlučuju sljedeće stvari: životna okolina (stan u zgradi, neboder, kuća, centar grada, predgrađe, selo), vaše želje (veliki, malen, kratkodlaki, dugodlaki), vaše tjelesne sposobnosti (duge šetnje, trčanje u prirodi, kratke šetnje), vaše osobine (smirenost, usporenost, dinamičnost, razdražljivost) i nimalo nevažni novčani troškovi koji kod zahtjevnih pasmina prilično zahvaćaju budžet. Svatko će se prema vlastitom sudu odlučiti za primjerenu rasu, no istaknuo bih da ne bi bilo pametno izabrati atletskog psa koji potječe iz borbenih linija, vrlo jakog ili velikog psa, ili teže vođenog psa ukoliko ste nakupili puno godina. Neka glavnu ulogu pri izboru imaju vaše sposobnosti, a potom sve ostalo.


I mješanci očaravaju

Ne usmjerujte svu pozornost na čistokrvne pse jer i mješanci zaslužuju topao dom i drage ljude. Kada odluka za nabavu psa postane konačna i neopoziva, povežite se s Društvom za zaštitu životinja i uvjeren sam da će mnoge žalosne pasje oči očarati vaše srce.

Najbolje je izabrati štene koje u procesu uzgoja najlakše oblikujemo po svojim zahtjevima. Nije pogrešno uzeti odraslog psa iz skloništa za pse, no trebat ćete neko vrijeme da ga naučite neke stvari.


Spol, veličina i dlaka

Važan je i izbor spola. Općenito su ženke privrženije domu i vlasniku, lakše vodljive, ali s druge strane se dva puta godišnje tjeraju što nam može prouzrokovati neke poteškoće. Mužjaci su više skloni lutanju i tuči na što ih, prije svega, tjera nagon za očuvanjem vrste. To ne znači da su sa svim ženkama i mužjacima iste poteškoće. Svugdje su iznimke, pa tako i pri psima. Svaka je životinja „osoba“ za sebe. Neke značajne odlike dobiva s genima, a većinu im usadimo mi – ljudi.

Najveća je nedoumica pri izboru psa njegova veličina. Manje rase (pudli, škotski terijer, mops, francuski buldog, jorkšiski terijer itd.) je npr. lakše odgajati i voditi u šetnju.

I ako ocijenimo da ćemo imati dovoljno vremena za njegovanje psa možemo izabrati rasu koja ima dugu dlaku. Neće vam biti teško odvojiti koji sat dnevno za češljanje dlake. Pri tome ćemo se opustiti, a dodiri će utvrditi međusobnu povezanost. Pri šetnji ćemo biti ponosni na svojeg ljepotana, uvijek će biti njegovan i lijep i prolaznici će ga s užitkom gledati.


Prije svega karakter štenca

Pri samom izboru štenca treba pripaziti na neke pokazatelje karaktera štenca. I kako prepoznati te karakteristike koje određuju određeni tip?

Ovisan – taj tip psa najčešće nalazimo kod patuljastih pasmina. Uvijek nastoji biti što bliže čovjeku i stalno ga pogledava. Kada nije u stalnom dodiru s ljudima postaje razdražljiv i strašljiv.

Vodljiv – štene se uvijek odaziva na naš poziv i oduševljeno dotrči. Brzo uči i ostavlja utisak da smo ga u nekoliko minuta sve naučili.

Plašljiv – kada se približavamo štenetu pogne glavu i uši. Pri povišenom glasu pobjegne. Na nepoznatom terenu je strašljiv. Ne želi se približiti ljudima i boji se njihove nježnosti. Neki se bacaju na bok ili čak uriniraju.

Karakteru psa, kojeg ćete izabrati, morat ćete prilagoditi i svoje ponašanje prema njemu. Upozoravam da morate svog psa odgajati bez tjelesne prinude, već samo autoritativno, odlučno i dosljedno. Želim vam puno sreće pri izboru! I vjerojatno neće proći mnogo vremena da shvatite kako vlasnicima pasa tema za razgovor o njihovim ljubimcima ne nedostaje. 


  isprintaj članak