Drevni kosturi poznati kao "Ljubavnici iz Modene" su mladići
Dva su mladića dakle, mogli biti ratni drugovi ili prijatelji, umrli zajedno tijekom okršaja i tako pokopani unutar istog groba “ ...
Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Bosch započinje sezonu grijanja novim rap videozapisom
IFA 2019.: sezona počinje uz pametni i povezani sustav grijanja EasyControl ...
Anketa


NALAZITE SE U
Treba li stvarno jesti pet puta dnevno voće i povrće
Objavljeno: 13.05.2019. 14:38  
Trešnje pune pesticida
Trešnje pune pesticida

Francuska nevladina organizacija koja se obično bori za bio-prehranu - Generations futures, otkrila je kako je 2,7 posto proučenih uzoraka povrća i 3,5 posto uzoraka voća zatrovano pesticidima iznad dopuštene granice koju je utvrdila Europska unija. Do podataka su došli na zaista neobičan način. Naime, Glavna uprava za tržišno natjecanje, potrošnju i borbu protiv krijumčarenja (DGCCF) pčroučila je pet godina nadzora voća i povrća u supermarketima i veleprodajnim tržnicama. Rezultati njihove kontrole su ispitano više od 11.000 uzoraka, 19 vrsta voća i 33 vrste povrća. U obzir je uzeto samo ono voće i povrće koje je bilo kontrolirano najmanje četiri do pet godina, s najmanje 30 uzoraka.

Najviše pesticida je u trešnjama (šest posto), mangu i papaji (4,8 posto), narančama (4,4 posto), grančicama celera, blitvi i repi. Stoga preporuka prehrambenih stručnjaka kao treba "pet puta dnevno jesti voće i povrće" postaje upitna. Trebat će dobro provjeriti porijeklo namirnica.

Uočeno je da se tragovi kemijskih zaštitnih sredstava nalaze u oko 72 posto uzoraka voća i oko 41 posto uzoraka povrća. U voću, ostaci su pronađeni u 89 uzoraka grožđa i gotovo istom broju uzoraka mandarina, trešanja, grejpa i jagoda. Slični postoci pronađeni su u breskvi, nektarinama i narančama, a nešto manji u jabukama, marelicama, limunama, kruškama ... Zanimljivo je da su u samo 23 posto uzoraka avokada, 27 posto kivijima i 34,8 šljiva pronađeni pesticidi.

Celer, mrkva, peršin i zelena salata su visoko na popisu po sadržaju pesticida. Tragovi sredstava za zaštitu bilja pronađeni su i u polovici ispitanih uzoraka krumpira, graha i graška, ali ih je pronađeno samo u 4,4% uzoraka repe, 3,2% šparoga i 1,9% uzoraka kukuruza.

Zanimljivo je kako sva voća i povrća ne upijaju štetne tvari na isti način. Jedno od njh je jabuka koju se prska i dvadesetak puta, ali ne mora imati povećanu razinu pesticida.

Neke vrste povrća i voća su opasnije. U slučaju mladog luka ili zelene salate, lišće se zaprašuje zaštitnim sredstvima i takvo jede. Trešnje su isto opasne budući da je plod osjetljiv na truljenje tijekom sazrijevanja i odmah nakon berbe, a mora ju se tretirati protiv trešnjine muhe kojae napadaju plodove u vrijeme zrenja. 

Citrusno voće je također opasno jer ga se štrca zaštitnim sredstvima odmah nakon berbe kako bi se spriječilo pojavljivanje bolesti prilikom skladištenja i dugog prijevoza do potrošača. Najčešće se u analizama nalaze ostaci upravo tih fungicida, što dokazuju česti skandali tijekom godina.


  isprintaj članak