Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Više od 500 ugostitelja prisustvovalo je radnim sastancima, panelima, predavanjima i prezentacijama na ovom najdugovječnijem okupljanju sektora u Hrvatskoj
Objavljeno: 27.11.2019. 19:40  
Trodnevni Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore zatvoren objavom zahtjeva struke
Trodnevni Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore zatvoren objavom zahtjeva struke

Radni dio Kongresa u kojem su sudjelovali svi ključni sudionici ugostiteljskog i turističkog sektora iznjedrio je prioritetne zahtjeve, ali i rješenja predložena od struke, čije će ostvarenje Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore tražiti od nadležnih institucija u najkraćem mogućem roku. 

Osim traženja niže stope PDV-a od 13% na pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva, ugostitelji traže da se uvoz radne snage riješi Zakonom o strancima uz uvažavanje primjedbi Hrvatske obrtničke komore, koja je već prethodno dala prijedloge na nacrt Zakona predlažući administrativno pojednostavljen model. Kako bi se u budućnosti ove prepreke u poslovanju ugostitelja uklonile, rješenju nedostatka kvalitetnih kadrova u ugostiteljstvu mora se pristupiti sustavno – kroz unapređenje strukovnog obrazovanja.

Još jedan važan prijedlog s ovogodišnjeg Kongresa jest i razvoj hrvatske gastronomije temeljen na povezivanju hrvatskih proizvođača namirnica s ugostiteljskim i turističkim sektorom. Umrežavanje je jamstvo stvaranja prepoznatljivog nacionalnog branda, koji je temelj za konkurentnost u ovom području.

Ugostitelji zahtijevaju priznavanje troškova reprezentacije u stopostotnom iznosu, ali i jednostavniji način povremenog zapošljavanja po modelu vaučera u poljoprivredi i ribarstvu. Kako bi se osigurao utjecaj struke, na Kongresu je zaključeno da Hrvatska obrtnička komora mora biti uključena u izradu svih strateških dokumenata koji izravno i neizravno imaju utjecaj na ugostiteljstvo i turizam. 

Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika završio je gastronoimskim događanjem „Hrvatska na tanjuru", na kojem su ugostitelji iz čitave države kuhajući s domaćim namirnicama pokazali mogućnosti i raznolikost hrvatske gastronomije. 

  isprintaj članak