Prodaja kineskih 5G pametnih telefona trebala bi doseći 140 milijuna komada 2020. godine
Kineska prodaja 5G pametnih telefona u srpnju iznosila je blizu 14 milijuna komada, što je 239 posto više u odnosu na siječanj ...
Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Pravni savjeti
Svatko tko pati od trovanja ribom u hotelu na Karibima ne može očekivati odštetu.
Objavljeno: 29.12.2019. 14:38  
Trovanje ribom ne znači nedostatak putovanja
Trovanje ribom ne znači nedostatak putovanja

Maho Beach Sveti Martin (snimio: Slobodan Kadić)

 

Bilo je već dosta pokušaja dobivanja odštete od hotelijera ili organizatora putovanja (putničkih agencija) zbog trovanja ribom na Karibima. No, određene trovanja ribom dio su opće životne opasnosti u tamošnjim odmarališta. Konkretno trovanje ciguatera* teško je predvidjeti i nemoguće je vidjeti nalaze li se otrovi (ciguatoksin, maitotoksin, skaritoksin i palitoksin) u ribi čime nema zaštite po osobu koja jue je pojela čak i ako su ribe pažljivo odabrane. (Rješenje suda u Frankfurtu: LG Frankfurt, AZ 2-24 S 496/94). 

 _________

* Ciguatera je trovanje koje nastaje nakon pojedeneih otrova koji se mogu nalaziti u jestivim ribama s područja koraljnih grebena tropskih mora. Otrov ciguatoksin je bez mirisa i okusa, i otporan ne uništava se kuhanjem i pečenjem ribe.

Trovanje dovodi do mučnine, povraćanje, proljeva, glavobolje, vrtoglavice, halucinacije i obamrlosti, a zabilježeni su i smrtni slučajevi. Neurološki simptomi mogu potrajati jako dugo, čak i do 25 godina. Zdravi muškarci i žene nakon spolnog odnosa s partnerom koji je obolio od ciguatere također dobivaju te simptome, što ukazuje da se toksin prenosi tijekom odnosa. Toksin se također izlučuje majčinim mlijekom.

Bolest se najčešće javlja u sjevernom dijelu Australije, području Tihog oceana, srednjoj Americi, Karibima i Indijskom oceanu.

  isprintaj članak