Klice otporne na antibiotike šire se i u perilicama rublja
Klice otporne na antibiotike proširile su se i u perilice rublja u kućanstvima, ali i u dječjim bolnicama lako ih je naći ukoliko perete rublje novorođenčadi. ...
Kada snižavati cijene i koja je važnost ulaganja u ljude
Tijekom panela na HOW festivalu stalno se spominjalo Tursku kao konkurencija, a svi su sudionici zajedno zaključili da dugoročno gledano, spuštanje cijena nije ...
Novosti o bosanskim piramidama

Pronalazač bosanskih piramida dr. Semir Osmanagić i dalje ostaje među najaktivnijim i najatraktivnijim svjetskim predavačima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Mala škola turizma
U SAD vrlo jaki sindikati određuju cijene rada
Objavljeno: 29.04.2013. 14:06  
Tržišna cijena rada
Tržišna cijena rada

Zaposlenici na ulaznim položajima (entry level) u američkom ugostiteljstvu ostvaruju zaradu temeljem odrađenih radnih sati, s tim što se za svaki položaj posebno utvrđuje odgovarajuća vrijednost satnice. Minimalne cijene i uvjeti rada reguliraju se ugovorom sa vrlo jakim sindikatima i ti se ugovori obnavljaju i dopunjuju svake četiri godine. Oni imaju snagu zakona i njih se svi poslodavci, ako su vezani uz sindikate, moraju pridržavati.

Za usporedbu donosimo vrijednost satnica u SAD-u (u dolarima):

konobar: 6,50 - 20 dolara + napojnica

kuhar: 6,38 - 11,32 dolara pa naviše

pomoćnik konobara: 5,90 - 11 pa naviše

pomoćni kuhar i perač suđa: 5,82 - 9,69 pa naviše 

Za sve ostale radne pozicije zarada se odeđuje na godišnjoj razini i stvar je poslovnog dogovora. Na tržištu se dobro zna kolike su najniža i najviša zarada, odnosno u kom se rasponu može kretati. Ipak, kao i kod nas, važi pravilo kako “tata” kaže! 


Vlasnik: 35.000 - 200.000

Generalni menadžer: 4.000 - 150.000

Direktor objekta: 38.000 - 120.000

Direktor marketinga: 30.000 - 100.000 

Tehnički direktor: 36.000 -75.000

Regionalni menadžer: 39.000 - 75.000 

Blagajnik: 25.000 - 110.000 

Financijski direktor: 45.000 - 150.000

Šef kontrole: 33.000 - 80.000

Direktor pića i hrane: 35.000 - 85.000

Restoran menadžer: 27.000 - 55.000 pa naviše 

Menadžer dvorane za ručavanje: 22.000 - 42.000

Šef kuhinje: 35.000 - 80.000 

Menadžer kuhinje:            22.000 - 42.000 pa naviše.


  isprintaj članak