Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Biser arapskog Sredozemlja
Objavljeno: 15.06.2012. 20:17  
Tunis i grad Sousse te ljetovalište Port el Kanatoui
Tunis i grad Sousse te ljetovalište Port el Kanatoui
  • Tunis i grad Sousse te ljetovalište Port el Kanatoui
  • Tunis i grad Sousse te ljetovalište Port el Kanatoui
  • Tunis i grad Sousse te ljetovalište Port el Kanatoui
  • Tunis i grad Sousse te ljetovalište Port el Kanatoui
  • Tunis i grad Sousse te ljetovalište Port el Kanatoui
  • Tunis i grad Sousse te ljetovalište Port el Kanatoui
  • Tunis i grad Sousse te ljetovalište Port el Kanatoui
  • Tunis i grad Sousse te ljetovalište Port el Kanatoui
  • Tunis i grad Sousse te ljetovalište Port el Kanatoui
  • Tunis i grad Sousse te ljetovalište Port el Kanatoui

Fotografije: gradska plaža u Sousseu, kafić u medini u Sousseu, klub Saloon u Sousseu, Hotel El Mouradi Palm Marina u Sousseu, popularan hotel El Mouradi Club Selima u Sousseu, prekrasne pješčane plaže,  hotelska hrana je odlična, jeep safari u Sahari, pustinja, pogled na glavni grad Tunis, pristupačan javni zahod u Port el Kantaouiju (Sousse) 

 

Tunis je mala sjevernoafrička i sredozemna zemlja, kao klin smještena između velikih susjeda Alžira, zemlje koju turisti zbog nestabilnosti izbjegavaju, i Libije - zemlje koja je do daljnjega izgubila mjesto na turističkom tržištu. Tunis nastanjuje 9,6 milijuna stanovnika od kojih je 60 posto mlađih od 30 godina, i uglavnom su nastanjeni u sjevernom dijelu države. Tunis se, naime, sastoji od tri klimatska pojasa: sjevernog sa sredozemnom klimom, a ostala dva čine polupustinjski i pustinjski. Suho ljeto traje već od svibnja do kraja rujna i svo je vrijeme pogodno za kupanje na cijeloj obali, dok se kasnije turisti sele na (južni) otok Djerbu.

Čim, nakon nepunih dva sata leta, kročite u Tunis odmah će vas predstavnici putničke agencije Sunčani odmor (www.suncaniodmor.com, besplatni telefon u Hrvatskoj: 0800 4325) upoznati s činjenicom da se nalazite u vrlo sigurnoj zemlji neovisno o promjeni vlasti, zahvaljujući i velikom broju policajaca u civilu, zemlji s niskom stopom kriminala, u kojoj je gost kralj kojem se ne smije ništa dogoditi. I dok će za istu grešku gostu biti oprošteno Tunižanin će itekako biti ukoren od strane policije, a možda završi i u zatvoru. Znak dobrodošlice su, onako dalmatinski usporena, ali ljubazna pasoška i carinska kontrola u zračnoj luci kakva će svakog putnika i ispratiti.

 

1300 kilometara plaža

Najvažnija i najpoznatija turistička odredišta s velikim hotelima i hotelskim naseljima su Hammamet koji predstavlja ponos tuniškog turizma, Nabeul poznat po golf terenima, Port el Kantaoui koji je sastavni dio Soussa te predstavlja sretan spoj velikog broja hotela, luksuzne marine i luksuznog hotelskog naselja sa svim sadržajima, Monastir sa Bourguiba džamijom izgrađenom u čast prvog predsjednika nezavisnog Tunisa i lijepim mauzolejom njegove obitelji i, naravno, hotelima, Mahdia koja se u turističkoj ponudi Tunisa prva pojavljuje krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, Zarzis na otoku Djerbi koji odlikuju dvije tvrđave i židovska zajednica, i treći grad po veličini.

Plaže su uglavnom pješčane i pijesak je topao i blagotvorno djeluje na tijelo. Kupanje u toplom Sredozemnom moru već u svibnju pruža užitak, kupati se jednako tako ugodno i u listopadu.

 

Spoj povijesti i doživljaja

Iako naoko malena država sa 164.150 četvornih metara, Tunis je pridonio povijesti o čemu najbolje svjedoči Kartaga koji su u 9. stoljeću prije naše ere osnovali Feničani. Kartagu treba svakako vidjeti, ako ništa drugo onda zato da možete tvrditi kako ste vidjeli veliku hrpu (povijesnog) kamenja na okupu. Uostalom, tu je Hanibal snivao o osvajanju Rima.

Nakon osvajanja i uništenja Kartage Rimljani su na području sjeverne Afrike osnovali veliki broj trgovačkih gradova. Najljepši su Bulla Regia s predivnim podnim mozaicima, Dougga udaljena 110 km od Tunisa s najbolje očuvanim rimskim gradom u sjevernoj Africi i El Jem s dobro očuvanim amfiteatrom iz 230. godine, udaljenim 65 km od Soussea.

Isto tako treba otići na dvodnevni safari u pustinju koja čini trećinu Tunisa. Safari objedinjuje atraktivnu vožnju Toyotama, spavanje u hotelu u oazi, posjetu slanom jezeru, jahanje na devama i posjet mjestu na kojem su snimani Ratovi zvijezda. Nezaboravan doživljaj može biti kao dvodnevni izlet iz vašeg ljetovališta ili kao dio posebne sedmodnevne turističke ture po Tunisu.

Splićani bi trebali posjetiti mjesto Sbeitla, 117 km udaljeno od Kairouna, koje je vezano uz cara Dioklecijana i pogledati ostatke slavoluka, hrama, terma i kazališta. A tek je jedna trećina grada iskopana!

Kairouan je četvrti sveti grad muslimana, odmah iza Mekke, Medine i Jeruzalema. Džamija Sidi-Oqpa izgrađena je 672. godine. Zanimljivo je da među 10 vrata u zidinama za ulaz vjernika stoje i zapadna vrata za nemuslimane. No, ukoliko niste musliman ipak vas neće pustiti u molitveni dio. I još nešto: upravo se u Kairouanu, udaljenom 60 km od Soussea, proizvode najbolji tepisi u Tunisu.

Lijep je i glavni grad Tunis sa 700.000 stanovnika. Stari dio grada - medina, osnovana je u 8. stoljeću, a tu je i džamija Ezitouna iz 703. godine. Kupovinu radije obavite u Sousseu jer je tamo jeftinije. Cjenkanjem, koje je sastavni dio arapske kulture i poželjno ponašanje, cijena se može oboriti sa 500 na 25 kuna, a da obje strane budu zadovoljne.

Neizostavno treba posjetiti arheološki muzej Bardo s bogatom kolekcijom mozaika i predivnim kipovima.

 

Izabrati važnije

Ukoliko se uplati sedmodnevni aranžman za boravak u Tunisu tada ga je najbolje iskoristiti za odmor i razgledavanje odredišta u kojem se ljetuje. Uputno je otići na neki jednodnevni izlet kako biste upoznali zemlju domaćina.

Za odlazak u pustinju, a da bi se istovremeno odmorilo i uživalo, najbolje je uplatititi deseto- ili četrnaestodnevni aranžman kako biste imali dovoljno vremena za razgledavanje odredišnog mjesta, obavezan dvodnevni izlet u pustinju ili, još bolje, iskoristili sedmodnevnu turu po Tunisu.

 

Sousse

Sousse je treći grad po veličini u Tunisu, a udaljen je svega 140 kilometara od glavnog grada Tunisa. Osnovan je čak stoljeće prije Kartage i bio je nepoznato mjesto dok nije potpao pod kontrolu Kartage nakon čijeg uništenja će postati napredna kolonija pod carom Trajanom. Svo vrijeme je značajno mjesto za osvajače pa u XII. stoljeću potpada pod Normane, Španjolsku u XVI., a pod Francusku stoljeće kasnije.

Medina - stari dio grada opasan dojmljivim zidinama i kulama svjedoči o važnosti tog primorskog grada. Podsjetimo se, medina je arapska četvrt trgovačkih ulica u starim (opasanim) arapskim gradovima od kojih su neke prepune različite robe. Može se birati između jeftinih kožnih predmeta, odjeće "s markom”, kupiti kameleona, arapsko zlato (pazite: devet-karatno!) ili birati između mnogobrojnih suvenira.

Naravno, u tom okruženju se nalaze mesnice, ribarnice i tržnice najrazličlitijim povrćem, koje je uz ribe i začine odlika arapske kuhinje.

Suveniri su najzanimljiviji dio ponude. Može se birati od rubaca do velikih plišanih deva koje pjevaju na arapskom jeziku. Suveniri se većim dijelom proizvode pod nadzorom nadležnih državnih ustanova i predstavljaju ručni rad ili rad s posebnom vrijednošću. Tu Kina još nije prevladala! Svakako treba pripaziti koja trgovina ima preporuku i najbolje je kupovati u njima. Od suvenira je najbolje izabrati devu čija se cijena, nakon cjenkanja, kreće od jednog do 10 tuniskih dinara, šišu (lulu na vodu i drveni ugalj kod nas poznatija kao nargila) i, možda najbolje, keramički bubanj - darbuke. Ne nasjedajte preporukama da ga predate na prijevoz zrakoplovom pa kako god ga trgovci zamotali. Sigurno ćete ga po dolasku u domovinu imati u dijelovima! Neizostavno ga ponesite sobom u putničku kabinu uprkos negodovanju zrakoplovnog osoblja koje kao da dobiva proviziju za razbijene bubnjeve.

U medini se nalaze i kafići u kojima, zahvaljujući snažnoj tradiciji, žene nemaju pravo pristupa. A i uđu li nepristojne strankinje neće biti uslužene. Pametnom dosta.

 

Grad s gotovo 500 hotela

Sousse je grad u kojem se može birati između približno 500 hotela različitih kategorija smještenih u Sousseu, Port el Kantaouiu i u Myriamu. Među njima su i hoteli El Mouradi grupacije, inače razmješteni po čitavom Tunisu, u koje vodi njihova putnička agencija Sunčani odmor - smještena u Hrvatskoj u Zagrebu.

Gdje god bili smješteni grad Sousse će pružiti dovoljno, čak i više od vremena kojim se raspolaže. Uz medinu smještenu u središtu i oko kojeg se Sousse razvio, s jedne strane se nalazi brodska luka s brojnim drvenim brodovima što odvoze turiste na pučinu kako bi uživali u glazbi, plesu i jelu. Tu je i veliki broj trgovačkih uličica s raznolikom robom i restorančića s nevjerojatno povoljnim cijenama i dobrom kakvoćom hrane.

Iz smjera medine vodi kratka, ali zanimljiva, Avenija Habiba Bourguibe do početka pješčane plaže duge desetak kilometara uz koju su smješteni uglavnom hoteli od tri zvjezdice naviše sve do Port el Kantouia.

 

Islam se više osjeti negoli vidi

Tunis je tradicionalna muslimanska zemlja što se može više osjetiti negoli vidjeti. Kada se putuje od nedaleke zračne luke u Monastiru prema nekom od hotela u Sousseu gotovo je nemoguće vidjeti minaret džamije za razliku od Katoličke crkve u Hrvatskoj koja bez milosti na školskim igralištima, npr. u zagrebačkoj ulici Drvinje, ili u parkovima gradi crkve i smanjuje mladima mogućnost bavljenja sportom i zdravim životom. U Tunisu je vjera nježna spona tradicije i očuvanja vlastite kulture s poštovanjem različitosti i gosta koji je došao u posjet.

A kako je gost svetinja dozvoljavaju mu se i stvari koje domaćin ne voli u svojoj zemlji. Tako se upravo u Aveniji Habiba Bourguibe može vidjeti sva tolerancija domaćina koja počinje s hotelom Claridge, ocijenjenim jednom zvjezdicom, koja je okupljalište starijih gayeva iz svijeta i susjednoma kavanom Theatre u kojoj svoje mjesto nalaze boemi, neke nestašne djevojčice iz Europe koje puše šišu te tuniski mladići koji će vrlo diskretno ponuditi svoje tijelo.

Stoga se nije začuditi kako neka sredovječna strankinja šutljivo sjedi u nekom kafiću s dvadesetogodišnjakom. On ne zna njen jezik, a ona ne govori arapski. No novac, ipak su Feničani osnovali grad, čini čuda. 

 

Tradicija

Tunis je samostalnost stekao pod vodstvom Habiba Bourguibe - velikog prijatelja Josipa Broza Tita i oba su veliki miljenici tuniskog naroda. Kažu da su bili vrlo slični u načinu razmišljanja, ali da je Bourguiba u jednoj stvari bio ipak pametniji. Nije proveo nacionalizaciju među domaćim bogatašima čime je omogućio domaće vlasništvo nad većinom hotela, industrije i slično. Tako su vlasnici hotela, putničkih agencija i zrakoplovnih tvrtki Tunižani čime se sprečava odljev dobiti u inozemstvo. Zahvaljujući tome, kažu, Tunis je treća zemlja po bogatstvu u Africi.

Danas Tunisom, nakon svrgnutog predsjednika Ben Alija, vlada koalicija, a trenutni predsjednik je Moncef Manzouki. Kada sam proteklih godina razgovarao s Tunižanima nisu željeli promjenu bojeći se nestabilnosti. I sada su politički podijeljeni, ali i svjesni da im je turizam, uz vrlo razvijenu poljoprivredu, temelj života.

 

Ljudi

Tunižani su dragi i jednostavni ljudi. Osim toga očito poduzetni budući da se u Tunisu, pazite: arapskoj muslimanskoj zemlji (!), proizvodie alkoholna pića i nudi svinjetina!

Iako je Tunis veliki proizvođač vrlo kvalitetnog vina uglavnog ga izvozi. Proizvodi se i tunisko pivo koje posebice rado piju mladi. Na upit grupi mladića kako to da kao muslimani piju pivo slijedio je zanimljiv odgovor: "Pa i konobar je musliman, a prodaje nam ga”.

U Tunisu postoje i svinjogojske farme kako bi turisti mogli jesti svinjetinu pa se tako u jednom hotelu tik uz glavnu plažu, tako omiljenom među Bošnjacima, uredno prodaje bečki odrezak od svinjetine, a svinjetina je u i u all inclusive ponudi hotela El Mouradi Mahdia - uza sve škampe, ribe i slične specijalitete.

 

Predivne animacije

Budući da je gost osoba od koje se živi sve se čini da bude zadovoljan. Tako sam u jednom od hotela navečer uživao u nastupima iste grupe animatora koji danju rade na hotelskom bazenu. Tako se jednu večer uživa u (polu)kazališnoj predstavi s odličnim glazbenim i popratnim programom, drugu je disko, treća je rezervirana za egipatski ples, nastupe sa zmijama, bingo i slično.

Posebno zanimljiva je bila priča o siromašnom mladiću koji dolazi u gostionicu pojesti špagete, a zaključi da nema novaca. I u klasičnoj borbi između anđela i Vraga koji mu se izmjenično ukazuju - Vrag s dubokim napjevom na-na-na i nagovaranjem da pojede špagete i ne plativši ih pobjegne, a anđeo s na-na-na visokih tonova ukazujući mladiću da mora biti pošten, mladić izbezumljen bježi iz gostionice ne dodirnuvši jelo koje će, nakon njegovog bijega, ravnopravno podijeliti anđeo i Vrag. Vrhunac svega su bila djeca koja su tu večer i cijeli sljedeći dan pjevušili na-na-na, što je bila najveća pohvala izvođačima i domaćinima.

 

Noćni život

Kao i svako drugo turističko odredište Sousse ima bogati noćni život. Najpoznatiji klubovi su Bora-Bora kao najveća diskoteka na Sredozemlju koja može primiti 8.000 (!) gostiju (radi sezonski) i Bonaparte. Posebno zanimljiv je Saloon koji se nalazi nedaleko glavne gradske plaže. Uređen je u stilu Divljeg zapada, a čine ga banka, šerifov ured, pošta te veliki dio na otvorenom, odnosno odličan disko, hrana i piće.

Naravno, veliki broj kavana i restorana upotpunjuju ponudu. Radno vrijeme je fleksibilno i zaista se može dočekati jutro u nekom od ugodnih prostora.

 

Njegovo veličanstvo

Djeca su vjerojatno mali carevi u tuniskim obiteljima. To je vidljivo i na ulicama budući da osim očite ljubavi koju podjednako pokazuju majke i očevi, djeca imaju poseban ljubazan odnos i od strane prolaznika. U ugostiteljskim objektima će ih konobari rado pomilovati, uputiti im nekoliko lijepih riječi, a u hotelima gotovo da bi se moglo bezbrižno ostaviti djecu na brizi osoblju. A koliko su obitelji s djecom dobrodošle pokazuje činjenica da postoji veliki broj "hotela ljubaznih do djece”, posebne animacije za djecu, klubovi i vrtići za djecu unutar smještajnih objekata te dobra medicinska skrb za djecu.

 

Zabavni parkovi

Ukoliko se na odmor odlazi s djecom svakako treba posjetiti Carthageland s velikim brojem atrakcija i priredbi, a više podataka potražite na web adresi: www.carthageland.com.tn, Safaripark Friguia sa životinjama iz središta Afrike, smješten izmeu Hammameta i Soussa, Djerba Explore - jednu od najvećih farmi krokodila sa 400 životinja smještenih u šumi palmi na otoku Djerba i svakako 1001 noć u Dar Cheraitu koja predstavlja mješavinu muzeja i parka bajki s pričom o povijesti Tunisa. Nalazi se u Tozeuru, a više se može saznati na internet adresi: www.darcherait.com.tn

 

Duh tradicije

Cjenkanje je tradicija arapske kulture i nešto što spada u dio društvenog života. U Tunisu ima trgovina s utanačenim cijenama što ne znači da i u njima ne treba pokušati s cjenkanjem.

Tako se dogodilo putniku da je prilikom noćnog izlaska u gradu iščašio skočni zglob i nekako se taksijem vratio u hotel. Ujutro je, prema savjetu osiguravateljske kuće (budući da je imao uplaćeno putno osiguranje), pozvao hotelskog liječnika. I sve je bilo dobro do činjenice da treba staviti longetu. A upravo taj liječnik ima polovnu koja stoji 100 dinara. I tako su se cjenkanjem dogovorili za upola manju cijenu - 50 dinara. No, liječnik se sjetio da mora po longetu doma, a taksi stoji 12 dinara. Kada se vratio sjetio se da mora po lijek u ljekarnu, a to je s uračunatom vožnjom taksija 22 dinara. I eto naše longete s početka priče na 84 dinara!

 

 Svakako:

 - nepoznatima pristupajte i obraćajte se osmijehom

 - na tržnici kupovati cjenkanjem

 - u džamiju ulaziti bos

 - obavezno upoznati domaću kuhinju i kušati neki od domaćih jela

 - ostaviti napojnicu sobarici (3 dinara prilikom dolaska), recepcionaru, konobarima u restoranu (1 do 2 dinara) i taksistima (zaokružiti na dinar)

 

Nikako:

 - gradom šetati u kupaćem kostimu

 - prilikom posjete džamiji pokazivati koljena ili ogoljela ramena

 - fotografirati domaćine bez pitanja

 - obilaziti pustinjske krajeve bez dovoljne zalihe vode

 - ne zaboraviti sobom ponijeti nešto gotovine

 - ne koristiti kreditne kartice, gotovina je puno bolja zbog cjenkanja

 - se ne kupati gol; na hotelskim bazenima je dozvoljen topless koji je sve češći i na javnim plažama

 

Dobro je znati

Klima

U Tunisu se nailazi na tri vrste klime. Na sjeveru je sredozemna, prema jugu su polupustinjska i pustinjska.Temperatura je u travnju 21 stupanj C, a u kolovozu dosiže 33 stupnja C da bi listopadu bila još uvijek 25 stupnjeva.

Na Djerbi je temperatura 2 do 3 stupnja viša.

Prosječna temperatura mora je u travnju 15, a u kolovozu 25 stupnjeva C.

U Sahari se temperatura diže do 45 stupnjeva, a u zimskim mjesecima se noću spušta na točku ledišta.

Komaraca obično nema i češći su u proiljeće, a ponekad su problem dosadne muhe.

Putni dokumenti

Hrvatski državljani trebaju imati valjanu putovnicu. Djeca trebaju imati vlastitu putovnicu.

Posebno važno

Cijepljenje nije potrebno. Poželjno je putno zdravstveno osiguranje za slučaj nezgode koje ne pokriva uvijek troškove. Potrebno je imati 150 eura u pričuvi sa slučaj nezgode.

Sve lokalne bolnice imaju stanicu hitne pomoći u kojima je hitna intervencija besplatna. U Sousseu postoji posebna klinika za strance.

Telefon hitne pomoći je 190, policije 197, a vatrogasaca 198.

Jezik

Službeni jezik je arapski, a svi uče francuski. Posebice mladi sve bolje govore engleski.

Novac

Tuniski dinar vrijedi približno četiri kune. Dijeli se u 1000 milima. Novčanice su od jednog, 5, 10, 20 ili 30 dinara, a metalni novac od 5, 10, 20, 100 i 500 milima.

Tečaj valute je svugdje isti, tako da je svejedno mijenjate li novac u zračnoj luci, u nekoj mjenjačnici ili banci ili na hotelskoj recepciji.

Obavezno treba čuvati potvrdu o mijenjanju novca kako bi se nepotrošeni tuniski dinari mogli prilikom izlaska iz zemlje zamijeniti u konvertibilnu valutu.

Unos i iznos tuniskog dinara iz zemlje je strogo zabranjen.

Kreditne kartice

Visa i Master kartice te Diners i American možete koristiti na dosta mjesta s time da postoji dovoljan broj bankomata na kojima možete dignuti gotovinu.

Telefoniranje

Telefonirajte iz hotelske sobe je vrlo skupo. Treba koristiti javne govornice - taksifone, koje rade na kovanice i dostupne su na velikom broju mjesta, pa i u hotelima.

Prijevoz

Za sedam dana ljetovanja najbolje je koristiti taksi. Cijene su vrlo niske. Vožnja duge 11 kilometara stoje 28 kuna (7 tunisških dinara). Iako postoji noćna tarifa može se izbjeći cjenkanjem. Najbolje je odmah reći cijenu po kojoj biste se vozili, a taksista će pristati ili ne. Ne vole taksimetar, a ako ga i uključe niste sigurni je li to upravo prava tarifa.

Postoje dvije vrste taksija. Oni s licencom za grad i s licencom za čitavu državu.

Svakako treba istaknuti dobru povezanost željeznicom koja je točna gotovo kao i japanska! Može se putovati npr. iz Soussea do Tunisa vrlo udobnim i čistim vlakom za svega devet tuniških dinara, odnosno 45 kuna.

Postoje i lokalna željeznica koju nazivaju metro, a vodi od željezničke stanice Babjedid u Sousseou do Monastira i Mahdie.

Iznajmljivanje automobila

Tunižani su dobri vozači, no, nažalost, ne koriste žmigavce i ne poštuju previše pješake, pa ni na obilježenom pješačkom prijelazu - zebri. Prema tome treba biti iskusan vozač ukoliko se želi iznajmiti automobil u nekoj od rent a car tvrtki. Zastupljeni su vodeći lanci pa je rezervacija moguća i iz Hrvatske, ali i domaći iznajmljivači s povoljnijim cijenama. Terenska vozila je moguće iznajmiti samo s vozačem!  Vozač mora biti stariji od 21 godine, a cijene dnevnog najma se kreću od 375 kuna (75 TD) naviše. Postoje popusti.

Cijene

Voda se u Tunisu može piti iz vodovoda, ali je bolje kupiti bocu vode u nekoj od trgovina. Cijena je jedan dinar (4 kuna),  a u hotelu, ukoliko nije all inclusive pa je tada besplatna, tri dinara. Cijena Coca-Cole je u hotelu dinar i pol do dva. Butelja dobrog stolnog tuniškog vina je u hotelskom restoranu 40 kuna (10 TD). U trgovinama ima vina čija cijena doseže do 80 kuna po butelji.

Napojnice

Napojnice se podrazumijevaju i uvijek imajte nešto sitnog novca za napojnicu. Nećete pogriješiti date li jedan dinar ili kod manjih iznosa cijenu zaokružite.

Pristupačnost

U Sousseu je većina pločnika prilagođena kretanju invalidskim kolicima. U Port el Kantouiu, neposredno uz ulaz u mali zoološki i botanički vrt, smješten je priručni zahod. Gotovo svi hoteli su pristupačni!


  isprintaj članak