Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Pitamo se što radi Hrvatska turistička zajednica
Objavljeno: 16.07.2020. 10:27  
Turizam je bačen na koljena
Turizam je bačen na koljena

Hvar (snimio: Mauro Kalčić)

Jedna od važnih grana koje bi mogle spasiti hrvatsko gospodarstvo je bačena na koljena! Dok druge zemlje Europske unije snižavaju PDV, Hrvatska to nije učinila, unatoč stalnim pozivima. Također, u vrijeme u koje bi HTZ trebao raditi veliki posao na privlačenju gostiju i pravovremenoj i odgovorajućoj komunikaciji, od njih hrvatski turistički djelatnici nemaju baš nikakve koristi.

Sada već nije pretjerana tvrdnja: u turizmu i ugostiteljstvu gori požar, a do potpunog zgarišta ima još možda mjesec ili dva. Odbor za turizam i ugostiteljstvo UGP-a stoga traži hitne intervencije Vlade Republike Hrvatske, ministra financija i novog ministra pod čijim će resorom biti turizam. Smatramo kako je nužno sniziti PDV, kao što su napravile i mnoge zemlje Europske unije te donijeti uredbu kojom će banke morati dati moratorije na kredite i leasinge bez naplaćivanja kamata.

Turizam i ugostiteljstvo za vrijeme krize covid-19 je na koljenima. Zarade i novih ulaganja nema, a banke i leasing kuće ne reagiraju i ne olakšavaju svojim strankama ovo teško razdoblje, baš naprotiv. Poslovanje tvrtki, obrta, iznajmljivača, industrije zabave, prijevoznika, brodara i svih ostalih koji žive od turizma, ima za cilj samo dvije stvari: očuvati radna mjesta te očuvati likvidnost tvrtke.

"Ako Vlada ne smanji PDV svima u turizmu i ugostiteljstvu na najmanje 13%, kao najugroženijim djelatnostima te ukoliko ne dođe do ključnih promjena na podrulju turizma, a pogotovo ako dođe do spajanja ministarstava turizma i kulture, za što se nadamo da se ipak neće dogoditi, ključna grana hrvatskog gospodarstva gubi budućnost i baca je se na koljena.”-  rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

U postojećim uvjetima, s visokim PDV-om, svakodnevnim otkazima rezervacija usko vezanim za broj oboljelih od covida-19 u Hrvatskoj, sa smanjenim brojem stolova u ugostiteljskim objektima, velikim izdacima za dezinfekcijska sredstva, silnim parafiskalnim nametima od kojih se ne odustaje kao da živimo jednu od najboljih turističkih sezona - za preživljavanje ima sve manje mogućnosti. Uz to, država je odustala od rješavanja problema moratorija na leasinge. Intervencija je stoga nužna! Zapravo, bila je nužna već jučer. 

Za to vrijeme u kojem je grana koja pokreće hrvatsko gospodarstvo pred propasti, pitamo se što radi HTZ? 

"I dalje snima spotove i skupe reklame na plažama, sa suncobranima, škampima na buzaru, na otocima i gradovima na Jadranu. Baš kao da se ništa ne događa. Izostala je njihova pravovaljana reakcija, a svakako, sada više nego ikada, i nužna reorganizacija i smanjenje broja turističkih zajednica. Njihov broj, s ukupnim brojem zaposlenih, za mjesec dana će premašiti brojku preživjelih tvrtki koje posluju u turizmu i ugostiteljstvu! Hrvatska turistička zajednica se bori s turizmom, ne za turizam!”- rekla je Gordana Fabijanić, članica Odbora za turizam UGP-a.

U razdoblju kada se cijeli svijet nastoji prilagoditi novom stanju, kada države smanjuju stopu PDV-a, balansiraju između epidemioloških mjera i spašavanja gospodarstva, Hrvatska nikako ne čini dovoljno. Ne trebaju nam sada slike plaža Hrvatske turističke zajednice, trebaju nam brze medijske reakcije, otvorenost u komunikaciji s gostima, fleksibilnost, osmišljena i ciljana kampanja prilagođena turizmu za vrijeme epidemije. O radu HTZ-a možemo reći kako ovisi proračun RH, likvidnost mnogih tvrtki i obrta, opstanak velikog dijela gospodarstva Hrvatske, a svakako bi trebala ovisiti i njihova radna mjesta.

HTZ, čini se, ne zna funkcionirati izvan okvira zapisanih u pravilnike i zakone od prije mnogo godina, ima problem prilagođavanja tržištu, ne osluškujući i ne osjećajući potrebe turizma. HTZ je trom sustav uljuljkan u valove prekrasnog mora i plaža.

Podsjetimo, više je odjeka u stranim medijima imao UGP svojom objavom o sigurnosti i trudu hrvatskih turističkih radnika, nego HTZ u ova tri pandemijska mjeseca! 

  isprintaj članak