Ricci Guarnaccio prebacuje odlazak u Australiju na rujan ili listopad
Ricci Guarnaccio, bivša zvijezda Geordie Shorea, otkrio je da je koronavirus sabotirao njegove planove za preseljenje u Australiju. ...
Pandemija prijeti glađu u zemljama koje se oslanjaju na uvoz
Pandemija koronavirusa prijeti da će dovesti do nestašice hrane stotinama milijuna ljudi, posebno u Africi, upozorili su jučer Ujedinjeni narodi. ...
Samo do 1560. godine ubijeno je oko 15 milijuna ljudi
Papa Aleksandar VI. izdao je nekoliko papinskih bula u kojima se otvoreno zagovara i opravdava porobljavanje domorodačkih naroda Kariba i Amerike, sve to u kori ...
Anketa


NALAZITE SE U
Za nadjev trebate ½ kg očišćenih oraha i ½ kg badema
Objavljeno: 18.02.2020. 12:01  
Turska baklava
Turska baklava

Turska baklava

 

Prosijte na dasci 1,5 kilogram mekog brašna i od njega umijesite tijesto s 15 do 20 jaja.

Glatko tijesto razdijelite u 40 do 50 malih hljepčića. Svaki hljepčić razvijte u tanak list. Pri tome si pomažite s brašnom nišeste koje se upotrebljava za razvijanje listova za baklavu.

Listovi trebaju biti tako tanko razvijeni da se kroz njih može „čitati". Listove pokrijte ubrusom da se ne presuše.

 

Zatim priredite nadjev: sameljite ½ kg očišćenih oraha i ½ kg badema (bajama). Izmiješajte samljevene orahe.

 

Ugrijte na štednjalu 30 dag masla. Namažite maslom tepsiju (po mogućnosti okruglu). Stavite u nju jedan list tijesta. Poprskajte ga maslom i poklopite drugim listom. Pokrijte nadjev s dva lista koje ste poprskali rastopljenim maslom. Zatim stavite opet red nadjeva, pa tijesto. Činite tako dok ne pokrijete listove i nadjev. Zadnji, gornji dio, treba biti tijesto.

 

Složenu baklavu izrežite nožem u četverokute ili trokute.

 

Svaki komad baklave zalijte veoma vrelim rastopljenim maslom. O pažljivom zalijevanju vrelim maslom ovisi koliko će se baklava dići.

 

Pecite je u dobro ugrijanoj pećnici ili – još bolje, odnesite je u pekaru peći u krušnoj peći.

U međuvremenu stavite u posudu 1,5 litru vode i 1 i ¼ kg šećera. Kuhajte tu tekućinu toliko dugo dok ne dobijete gusti sirup. Tada odstranite posudu sa štednjaka i ostavite da se ohladi.

 

Rumeno ispečenu baklavu ostavite da se malo ohladi, a tada je prelijte skuhanim šećerom u koji stavite šipku vanilije. Pri prelijevanju valja da baklava ne bude vrela, a ukuhani šećer hladan ili obratno. 

 

Pričekajte da baklava upije sav sok, a tada je izvadite iz tepsije.

  isprintaj članak