Opasni osvježivači prosora
Istraživanja su pokazala da bezopasni limonin u dodiru s ozonom iz zraka stvara molekule opasnog formaldehida, poznatog uzročnika najtežih bolesti poput raka. ...
Ne morate platiti sve što dolazi na stol
Novo jelo ili piće ne plaćate, a ako ugostitelj odbije zamjenu naručeno niste dužni platiti. ...
Nove SightRun ture za novu turističku sezonu za one koji vole trčanje
SightRun tim kaže kako bi trčanje nakon biciklizma moglo zapravo postati novi zaštitni znak Hrvatske, ako se dovoljno potrudimo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
U Malaviju, Keniji i Gani počeo je pokusni program cijepljenja djece protiv malarije
Objavljeno: 25.04.2019. 13:02  
U Africi je krenulo pokusno cijepljenje protiv malarije
U Africi je krenulo pokusno cijepljenje protiv malarije

Kenija (snimio: Željko Marušić)


Prekjučer je u Malaviju započelo pokusno cijepljenje protiv malarije. Očekuje se kako će u Gani, Keniji i Malaviju do kraja 2022. godine biti cijepljeno približno 360.000 djece. Da bi cjepovi bilo učinkovito svako će dijete biti četiri puta cijepljeno u razmaku od pet mjeseci do dvije godine.

"Malarija je još uvijek tragično smrtonosna bolest. Svake godine u Africi od malarije umre više od četvrt milijuna djece!” – izjavila je Mary Hamel iz Svjetske zdravstvene organizacije, inače kordinatorica programa za cijepljenje protiv malarije.

Tom zgodom je priznala kako mogućnosti cjepiva s kojim žele spasiti djecu, još nije potpuna zaštita kao što nisu ni impregnirane zaštitne mreže protiv komaraca, ali ostaje nada da će cjepivo uskoro biti potpuno učinkovito.

Program cijepljenja protiv malarije pripreman je 30 godina, a u kliničkim istraživanjima je potvrđeno da cjepivo osigurava djelomičnu zaštitu od malarije kod mlađe djece. Djeca, koja su u kliničkim istraživanjima cijepljena, imala su manju mogućnost da im se razvije bolesti, a oboljela su dobila manje opasan oblik malarije. Prilikom kliničkih istraživanja dokazano je kako je cjepivo spriječilo pojavu malarije kod četvoro od desetoro djece, te 29 posto manje teških oblika malarije kod cijepljene djee.

"Radi se o povijesnom trenutku” – izjavio je Pedro Alonso, direktor pograma borbe protiv malarije Svjetske zdravstvene organizacije.

Naravno, neki stručnjaci su pokazali sumnju u očekivane rezultate cijepljenja budući da je cjepivo učinkovito samo na nametniku Plasmodium falciparum, uzročniku malarije raširenom većinom u Africi. Inače, malariju uzrokuje pet različitih plazmodija koje prenose malarični komarci iz roda Anopheles. 

 

U svijetu se broj oboljelih od malarije povećao

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 2017. godine je zabilježeno 219 milijuna ljudi oboljelih od malarije u 87 država. što je dva milijuna više negoli godinu dana ranije. Umrlo je 435.000 ljudi, većinom djece mlađe od pet godina. Čak 92 posto zaraženih, odnosno oboljelih, i 93 posto umrlih su registrirali u Africi.


  isprintaj članak