Novozelandski portal AJ Hackett je tražio da napravi dogovor s Vanuatuom oko prava na bungee jumping
Na otoku Pentecost, jednom od 83 otoka koji čine Vanuatu, stanovnici vezuju vinovu lozu oko gležnjeva prije negoli skoče s 10-metarske drvene platforme. ...
Bečki javni prijevoz postavio nevjerojatan rekord
Autobusi i ovaj put prednjače po prijeđenoj udaljenosti – protekle su godine prevalili čak 39,6 milijuna kilometara. Slijede ih tramvaji s 22,9 milijuna te vlak ...
Biti elegantan muškarac
Postoje stvari o kojima ne razmišljamo, ali su toliko bitne za dojam koji ostavljamo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Putovati je lijepo i vašim četveronožnim ljubimcima
Objavljeno: 04.05.2012. 10:25  
U avion sa psom
U avion sa psom


Neki su putnici na letovima svog chihuahuu prevozili skrivenog u torbici; ako je pas prevelik, tada se mora smisliti nešto drugo.

Putovati je lijepo i vašim četveronožnim ljubimcima. Naravno, postoje prijevoznici koje ne dozvoljavaju prijevoz pasa, doduše, takvi su izuzeci. Kod većine linijskih letova pse smijete povesti sa sobom te, ukoliko su mali (do pet kilograma), mogu i u kabinu. Naravno, pas za vrijeme leta mora biti smješten u transportnu kutiju koja nije veća od uobičajene prtljage. Životinju se stavlja ispod sjedala. Općenito savjetujemo ranije rezerviranje putovanja, jer se kod većine letova ne smije prekoračiti određeni broj kućnih ljubimaca (četiri po kabini).

Kako bi se životinja navikla na transportnu kutiju valja je pustiti da u kutiji spava i jede nekoliko dana prije puta. Tako će joj let biti znatno lakši. U slučaju jakog temperamenta savjetuje se odlazak veterinaru po sredstva za smirenje. Veće pse koji ne smiju u kabinu trebalo bi poštedjeti napora leta ukoliko boravak na putu ne traje barem četiri tjedna. Kod dalekih putovanja postoji opasnost od stresa zbog presjedanja i međuzaustavljanja tako da je najbolje rezervirati letove bez međuslijetanja ili presjedanja. Troškovi prijevoza razlikuju se po aviokompanijama i prijeđenoj udaljenosti. Životinje u ručnoj prtljazi obično lete besplatno. Za pse koje se prevozi u teretnom prostoru naplaćuje se najčešće tarifa za putnikov višak prtljage. Na taj način putna karta za psa s prijevozom u tovarnom prostoru može iznositi i do 250 eura. Kod čarter letova većinom nije moguće povesti pse.

Prilikom ulazka skoro sve zemlje traže potvrdu o cijepljenju protiv bjesnoće kao i veterinarsku knjižicu koja ne smije biti starija od deset dana. Pozor: cijepljenja protiv bjesnoće moraju biti obavljena barem trideset dana prije ulaska u neku zemlju te ne smiju biti starija od godinu dana. Kako biste saznali najnovije propise obratite se dotičnom veleposlanstvu. Island tako traži do četiri a Irska do šest mjeseci karantene; u Švedskoj i Norveškoj moraju se dokazati daljnja cijepljenja protiv npr. pseće kuge te mikročip za identificiranje koji je obavezan za cijelu Europsku Uniju. Ulazak u Dansku određenim vrstama pasa poput pitbulla ili tose načelno nije dozvoljen. U svakom slučaju lakše se putuje automobilom: većina pasa su već od malena oduševljeni i strpljivi suvozači automobila.


  isprintaj članak