Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Stjuardese se najviše bolje požara u avionu
Čak 44,5 % kabinskog osoblja vidjelo putnike kako pokušavaju obaviti spolni odnos u zahodu zrakoplova, a od njih je dva i pol posto dobilo ponudu da se pridruže ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Zar si zaista tako jako volite zagorčati život?
Objavljeno: 06.01.2020. 13:07  
U borbu protiv nesanice
U borbu protiv nesanice

Rastresite život kao i jastuk (snimio: Željko Marušić)

 

Stalno ste opeterećeni mislima o poslu, gubitku voljene osobe, razmimoilaženjima u vezi, brine vas budućnost, a i stalno pokušavate otkriti kakvo vam je zdravlje? 

Jeste li ikada pomislili da time spadate u glupane? Umjesto da živite život, bavite se lošim mislima i gubite vrijeme na nepotrebne stvari. Shvatite kako nam se život, barem ovakakav kakvog ga poznamo, svakim danom skraćuje i stoga od njega treba uzeti što više dobroga.

Tjelesna i psihička iscrpljenost povećava rad mozga i razbuđuje nas. Kronična napetost oslobađa povećanu količinu hormona kortizola, dovodi do naglog priljeva adrenalina u krv, a sve to, osim nesanice, izaziva i napetost mišića.

I osjećaji nam kradu san. Upravo prilikom odlaska u krevet počinjemo nesvjesno razmišljati o provedenom danu i događajima, posebno lošim. Pojavljuju nam se tužne misli, nezadovoljstvo i počinje preispitivanje vlastitih grešaka. Pogrešno!

Prvo treba shvatiti da se ono što se dogodilo više ne može ispraviti. Dogodilo se i – što je – tu je! Odagnajte loše misli i usredotočite se na nešto lijepo. Osobno se, u slučaju da me "uhvati” nesanica, sjetim plaže u Acapulcu, onog osjećaja sreće koji me tamo pratio, i zaspim. I nema ružnih snova!

Brigu ostavite za sutra. Ionako na sutra ne možete djelovati. Ukoliko imate važne neizostavne obaveze, zapišite ih, čime ćete riješiti brigu oko toga hoćete li nešto zaboraviti. Rasteretite misli. Protresite ih kao i jastuk prije spavanja!


  isprintaj članak