Novozelandski portal AJ Hackett je tražio da napravi dogovor s Vanuatuom oko prava na bungee jumping
Na otoku Pentecost, jednom od 83 otoka koji čine Vanuatu, stanovnici vezuju vinovu lozu oko gležnjeva prije negoli skoče s 10-metarske drvene platforme. ...
Bečki javni prijevoz postavio nevjerojatan rekord
Autobusi i ovaj put prednjače po prijeđenoj udaljenosti – protekle su godine prevalili čak 39,6 milijuna kilometara. Slijede ih tramvaji s 22,9 milijuna te vlak ...
Biti elegantan muškarac
Postoje stvari o kojima ne razmišljamo, ali su toliko bitne za dojam koji ostavljamo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Zar si zaista tako jako volite zagorčati život?
Objavljeno: 06.01.2020. 13:07  
U borbu protiv nesanice
U borbu protiv nesanice

Rastresite život kao i jastuk (snimio: Željko Marušić)

 

Stalno ste opeterećeni mislima o poslu, gubitku voljene osobe, razmimoilaženjima u vezi, brine vas budućnost, a i stalno pokušavate otkriti kakvo vam je zdravlje? 

Jeste li ikada pomislili da time spadate u glupane? Umjesto da živite život, bavite se lošim mislima i gubite vrijeme na nepotrebne stvari. Shvatite kako nam se život, barem ovakakav kakvog ga poznamo, svakim danom skraćuje i stoga od njega treba uzeti što više dobroga.

Tjelesna i psihička iscrpljenost povećava rad mozga i razbuđuje nas. Kronična napetost oslobađa povećanu količinu hormona kortizola, dovodi do naglog priljeva adrenalina u krv, a sve to, osim nesanice, izaziva i napetost mišića.

I osjećaji nam kradu san. Upravo prilikom odlaska u krevet počinjemo nesvjesno razmišljati o provedenom danu i događajima, posebno lošim. Pojavljuju nam se tužne misli, nezadovoljstvo i počinje preispitivanje vlastitih grešaka. Pogrešno!

Prvo treba shvatiti da se ono što se dogodilo više ne može ispraviti. Dogodilo se i – što je – tu je! Odagnajte loše misli i usredotočite se na nešto lijepo. Osobno se, u slučaju da me "uhvati” nesanica, sjetim plaže u Acapulcu, onog osjećaja sreće koji me tamo pratio, i zaspim. I nema ružnih snova!

Brigu ostavite za sutra. Ionako na sutra ne možete djelovati. Ukoliko imate važne neizostavne obaveze, zapišite ih, čime ćete riješiti brigu oko toga hoćete li nešto zaboraviti. Rasteretite misli. Protresite ih kao i jastuk prije spavanja!


  isprintaj članak