Trnje – prostor i ljudi
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi. ...
Trebaju li muškarci častiti prilikom prvog spoja
Vječno je pitanje trebaju li muškarci častiti prilikom prvoga izlaska s nekom djevojkom (ženom). ...
Svjetski dan tune - bitne vrste koja zaslužuje to priznanje
Ribolov tune na Tihom oceanu nedvojbeno najbolji i najodrživiji na svijetu ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Pneumokokne zaraze također mogu dovesti do upale pluća
Objavljeno: 22.11.2020. 09:20  
U cijelom svijetu se razboljelo 14,5 milijuna osoba od pneumokokne bolesti
U cijelom svijetu se razboljelo 14,5 milijuna osoba od pneumokokne bolesti

U cijelom svijetu se razboljelo 14,5 milijuna osoba od pneumokokne bolesti, a umrlo je oko 826 000 djece mlađe od pet godina.

 

Dok svijet čeka cjepivo protiv covida-19, struka poziva na cijepljenje ne samo protiv gripe, već i protiv pneumokoknih zaraza. S obzirom na to da je riječ o bakteriji koja pokazuje visok stupanj otpornosti na antibiotike, stručnjaci preporučuju sprečavanje obolijevanja prilično učinkovitim cjepivom protiv pneumokoka. Prvo je otkriveno u SAD-u davne 1911. godine, a danas se koristi polivalentno (polisaharidno) pneumokokno cjepivo (u SAD-u je odobreno 1977. godine), te prvo konjugirano pneumokokno cjepivo odobreno 2000. godine.

 

Pripremio: Željko Marušić

 

Pneumokok je jedan od najčešće zabilježenih uzročnika bakterijemija i meningitisa u djece i odraslih. Svjetska zdravstvena organizacija je procijenila da je primjerice 2000. godine u cijelom svijetu zabilježeno 14,5 milijuna oboljelih od ozbiljne pneumokokne bolesti koja je usmrtila oko 826.000 djece mlađe od pet godina. 

U Hrvatskoj od pneumokokne pneumonije godišnje oboli 234 djece mlađe od pet godina (stopa obolijevanja: 115,02 na 100.000 djece mlađe od 5 godina), 12 djece mlađe od pet godina oboli od pneumokoknog meningitisa (stopa: 5,81 na 100 000) itd. Od teških oblika pneumokokne bolesti, procjenjuju u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, oboli 177 djece u Hrvatskoj.

Pneumokoki su bakterije mnogih sojeva koji uzrokuju najviše bolesti u male djece i odraslih starijih od 65 godina, s kroničnim bolestima i smanjenim imunitetom. Pneumokoka može izavati bakterijsku sepsu, bakterijski meningitis, sepsis, meningitis, upalu pluća, upalu srednjeg uha i upale sinusa. Vrhunac zaraženosti postiže u zimskim mjesecima od prosinca do veljače. Zaraza se širi kapljično poput gripe i novog korona virusa.

Pneumokokne infekcije uzrokuje bakterija Streptococcus pneumoniae (pneumokok). Postoji više od 90 serotipova ove bakterije, od kojih većina može prouzročiti bolest. Bakterija streptococcus pneumoniae ili pneumokok uzrokuje upale sinusa, bronha, pluća, uha, a može uzrokovati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) ili otrovanje krvi. Riječ je o bakteriji koja je iznimno rasprostranjena, najčešće među djecom vrtićkog uzrasta, no može biti vrlo kobna i za starije naraštaje koje su u čestom dodiru s djecom, pogotovo kad je riječ o upali pluća.

Upravo je najčešća pneumokokna infekcija upala pluća koja prijeti posebno starijim osobama, pa epidemiolozi preporučuju istodobno cijepljenje protiv gripe. Virus gripe širom otvara vrata tako da pneumokoki, koje također mogu prenijeti odrasli, a posebno mala djeca u nazofarinksu, napadaju pluća i uzrokuju upalu pluća.

Cijepljenje je u Hrvatskoj besplatno za osobe visokog rizika kao što su dijabetičari, oboljeli od raka, srca i kroničnih plućnih bolesti, te imunološki bolesnici. Ostali cijepljenje plaćaju, a većini je dovoljno jednom u životu.

Ozbiljne popratne pojave nakon cijepljenja su vrlo rijetke, a mogu biti otrvrdnuće/oteklina i crvenilo na mjestu primjene, razdražljivost, smanjen tek i povišena tjelesna temperatura, koje prolaze u roku od nekoliko dana bez potrebe za liječenjem i bez posljedica.

(Izvori: HZZJ, NZZJ Andija Štampar, NIJZ)

  isprintaj članak