Six-Pack Abs i američki predsjednici
Bilo bi nategnuto reći da Amerikanci biraju predsjednike na temelju tjelesnog izgleda, ali se birači često smiju kandidatima koji zrače energijom. ...
Kada zvati Hitnu pomoć?
Na broju 94 intervencije uvijek prima liječnik, a ne telefonist u centrali, kako se često pogrešno misli. ...
Zagrepčanin Mario osvaja proteinskim sladoledom
Zagrepčanin je osmislio proteinski sladoled koji za razliku od klasičnog, ne sadrži ni šećer ni masnoće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Na udaru električni romobili, skateboardovi, sagewayi i slična vozila na električni pogon
Objavljeno: 04.07.2019. 08:37  
U Grčkoj uskoro stroga pravila za električne romobile i slična vozila
U Grčkoj uskoro stroga pravila za električne romobile i slična vozila

Mnogi europski gradovi suočeni s problemom jedne vrste terora vozača (korisnika) romobila i sličnih vozila. Kako na razini Europske unije ne postoji jedinstveni zakon o korištenju sve je prepušteno članicama. Tako su u grčkom Ministarstvu infrastrukture pripremili posebne okvire za promet i prodaju električnih romobila i sličnih vozila, a novoosnovanom Odboru za usluge mikromobilnosti dostavili prijedlog zakona s predviđenim kaznama od 400 eura za kršenje propisa – pišu u atenskom listu Katimerini. U prijedlogu zahtijevaju reguliranje uporabe svih vozila na električni pogon (VEP) koja ne spadaju pod Zakon o sigurnosti u cestovnom prometu, a to su: romobili, skateboardovi i ostala vozila koja su radi lakše upravljvosti zasnovana na „varijabilnom balansu” te im je potrebna pomoćna kontrola za održavanje ravnoteže (žiroskop) – kao što je popularni sageway. Novi zakon bi se odnosio i na elektromotozirana vozila na jednom kotaču i elektromotorna vozila s dva paralelna kotača.

 

Neke odrednice

Vozači će za samostalnu vožnju u javnom prometu trebati biti stariji od 15 godina, a ako su u pratnji starije osobe smiju imati najmanje 12 godina. I svi trebaju nositi propisano vezane kacige.

Sva ta elektromotorna vozila bit će kategorizirana prema brzini koju mogu postići. Samo će vozila koja postižu brzinu do šest kilometara na sat smjeti koristiti površinu kojom se koriste pješaci.

Vozila s najvećom brzinom između šest i 25 kilometara na sat „smatrat će se biciklima” i na njih će se odnositi odredbe Zakona o sigurnosti u javnom prometu kojima je određeno prometovanje bicikla.

U trećoj grupi će biti elektromotorna vozila čija je najviša brzina iznad 25 kilometara na sat i smjet će ih se koristiti samo na kolovozu kao što ga koriste i druga vozila. Za vozače koji će se voziti van kolovoza (pločnikom, biciklističkom stazom i sl.) zaprečene su kazne od 400 eura.

Sva će ta elektromotorna vozila imati naljepnice otporne na vremenske uvjete i pokušaja skidanja s podacima o prodavaču ili tvrtki koja ih iznajmljuje, navedenu najvišu brzinu i identifikacijski broj.

  isprintaj članak