Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Indijska LGBT zajednica poziva na građanska prava, godinu dana nakon dekriminalizacije
Objavljeno: 09.09.2019. 12:34  
U Indiji proslavljena godišnjica slobode za LGBT zajednicu
U Indiji proslavljena godišnjica slobode za LGBT zajednicu

Godinu dana nakon što je Indija ukinula zakon iz britanske ere koji kriminalizira istospolne odnose, borbi za jednakost još nije kraj. Indijska LGBT zajednica obilježila je obljetnicu pozivom na građanska prava za homoseksualne parove - iako jednakost braka nije neposredni prioritet.

Prošla je godina od ukidanja članka 377 Indijskog kaznenog zakona No, kako je zemlja započela drugu godinu slobode za istospolne parove, diskriminacija ostaje i napredak je spor, kažu aktivisti.

Sharif Rangnekar, savjetnik za komunikaciju i osjetljivost na radnom mjestu, te autor knjige „Ravno na normalno, moj život kao homoseksualac" smatra da postoji diskriminacija, a na radnim mjestima nema zakona o diskriminaciji. „Iako je 6. rujna 2018. povijesni, više se radi o osnovnim pravima. Ne radi se o pravednosti ili jednakosti, već više za omogućavanje seksa", izjavio je Rangnekar.

 

Duga bitka za građanska prava

Aktivisti i pravnika unutar LGBT zajednice smatra da su pravo na posjedovanje i nasljeđivanje imovine, imenovanje svojih istospolnih partnera na bolničkim i osiguravajućim obrascima i pravno priznanje istospolnih odnosa i braka područja koja zahtijevaju posebnu hitnu pažnju.

Povodom godišnjice legaliziranja upućene su i peticije koje se odnose na rezerve prema transrodnim osobama u vladinim i obrazovnim ustanovama, te, između ostalog, traže osnivanje odbora za socijalnu pomoć transrodnim osobama. Isto tako se radi na peticiji koja traži priznavanje supružnika i imovine - poput zajedničkih bankovnih računa.

 

Poslovni gubici

A neprijateljske politike prema tvrtkama koje pružaju usluge LGBT potrošačima dovele su do procijenjenog gubitka od oko 30 milijardi dolara indijskog BDP-a, navodi se u izvješću Svjetske banke.

Izvješće Svjetske banke za 2014. govori: "Ekonomski troškovi homofobije i isključenje LGBTIQ osoba: slučaj Indije" - procijenilo je da je zemlja izgubila 0,1-1,7 posto BDP-a zbog homofobije.

  isprintaj članak